Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
COŚ NA ZĄB -SAME DOBRE RZECZY
Autor Wiadomość
gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 7:30 pm   

Dosiu Ty masz szczęście.... że moja kardiolog tu nie zagląda...ale jak będzie coś brzęczeć przy następnej wizycie... to ją do Ciebie odeślę... masz to jak w banku :mrgreen: :mrgreen:
A takowy smalczyk to ja normarnie uwielbiam :banan: Dzięki za przypomnienie :grin:

tygryska 
tygryska

Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 8:12 am   

mniam mniam mniam - chociaz ja nie moge za bardzo - moja pani ł tez lubi smalczyk i po nim wylazi jak nie powiem co ogladac swiat na zewnatrz ;)

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 12:46 pm   

A mi to się chyba chrom wypłukał bo...słodkości za mną łażą.Dośka jak będziesz.... to może coś szybkiego byś podrzuciła... i małe to ma być... a nie cała blacha :wink:

dosia20011 
DOSIA20011

Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 1:40 pm   

Heniutek tak po prawdzie to dla krasnoludków jeszcze nie gotowałam aleee...... :mrgreen:

http://www.ciasta.net/szyszki.php

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 8:44 pm   

Dosiu dzieki...wiesz, że o tych szyszkach zapomniałam...częściej wafle robię... takie tortowe... przekładane.Teraz to tylko wykumać muszę... gdzie ja te ciągutki dostanę :brawo:
A z tymi krasnoludkami to...hii hii....tu tylko się rozchodzi o to....ile czasu... 2 ludzie mogą szamać blachę ciasta...nawet jak ono jest najpyszniejsze...po 3 dniach...paw :mrgreen: :mrgreen:

dosia20011 
DOSIA20011

Wysłany: Sro Wrz 29, 2010 7:49 am   

:!:
Ostatnio zmieniony przez dosia20011 Sro Maj 23, 2012 9:14 pm, w całości zmieniany 1 raz  

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sro Paź 06, 2010 1:41 pm   

TIRAMISSU - naprawdę łatwe i zawsze wychodzi :mrgreen:

SKŁADNIKI:

6 żółtek
6 czubatych łyżek cukru
50 dag mascarpone
4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem)
około 20 biszkoptów
1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być rozpuszczalna)
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
opcjonalnie: 2 łyżki startej gorzkiej czekolady

Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej.

Do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną.

Do kawy dodaję amaretto.

Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu.

W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem. Czynność jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zależy od wielkości naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, na górze ma być masa).

Naczynie dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam na co najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na całą noc) do lodówki.

Każdą porcję posypuję kakao i czekoladą.

I teraz... to nie 1.5 godz. tuptania... tylko... 2 :razz:

szater 

Wysłany: Pią Paź 15, 2010 8:36 pm   

A to dla was wszysciutkich...niezaleznie od stosunku do wrednej :banan: czarownicy

PRZEPIS NA DOBRE DNI:)´♥♪♥

Składniki:
• Mnóstwo zdrowia
• Fura szczęścia
• Trzy garnce przyjaźni
• Garść wiary w siebie
• Optymizm i śmiech do smaku

Sposób przyrządzenia:
Szczęście starannie przesiać przez gęste sito; pozostałe na sicie drobinki pecha wybrać i zamknąć w szczelnej puszce. Miłość mocno podgrzać.
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Jeśli pojawią się grudki problemów, dorzucić nieco przyjaźni i optymizmu. Na koniec doprawić poczuciem humoru i śmiechem. Podzielić na 365 porcji. Podawać codziennie po śniadaniu, wraz z dużą porcją radości i słońca.
:brawo:

dosia20011 
DOSIA20011

Wysłany: Czw Lis 25, 2010 8:34 pm   

:!:
Ostatnio zmieniony przez dosia20011 Sro Maj 23, 2012 9:15 pm, w całości zmieniany 1 raz  

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lis 25, 2010 10:36 pm   

Dobrze, że mi te biszkopty nie wychodzą nijak...bo jak bym po 4 letniej abstynencji... walnęła to ciaseczko... to już nie tylko na tuptanie nie miałabym siły....chyba :razz: :mrgreen: :yoyo:

szater 

Wysłany: Pią Lis 26, 2010 8:17 am   

....mnie sie we łbie kreci od samego przepisu :wow:

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pią Lis 26, 2010 8:22 am   

ale brzmi smakowicie mniam :)

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Czw Gru 09, 2010 5:36 pm   

Chodzą za mną juz ze 3 tyg..Jak tylko skończę tę dietę :zly: to zrobię... jak babcię kocham...zrobię :mrgreen:

KIBINY - PIEROGI KARAIMSKIE Z TROK
Podaję ten przepis raczej jako ciekawostkę, bo jest niestety, jak większość pyszności - pracochłonny. Zapewniam jednak - warte są tego zachodu!

CIASTO
1 kg mąki
½ l mleka
100 g drożdży
20 dkg masła (stopić, przestudzić)
1 jajko + 1 żółtko
Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia (wyrasta przez kilka godzin). Uformować wałek, kroić na kawałki, jeszcze raz wyrobić każdy kawałek i zostawić żeby jeszcze raz wyrosły. Wałkować i lepić duuuże pierogi. Do każdego pieroga na farsz nałożyć pół łyżeczki masła. W każdym pierogu zrobić otworki (uszczypnąć delikatnie wierzch pieroga żeby powstały dwie dziurki) ażeby w trakcie pieczenia ulatniał się nadmiar pary.
Ułożyć na blasze, posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. godziny w 180-200 st. C. na rumiano
NADZIENIE
2 kg mięsa (wieprzowe lub baranie) - pokroić w kostkę,
3 - 4 spore cebule – pokroić w kostkę
½ główki kapusty pokroić w paski (niezbyt cienkie)
bulion (z kostki), sól pieprz, papryka.
Wymieszać podlewając bulionem.

Masło – dodawać w trakcie lepienia pierogów

Jest to duża porcja, można zrobić z połowy składników.

dosia20011 
DOSIA20011

Wysłany: Pią Gru 10, 2010 9:18 am   

takie rzeczy to są mniam , u mnie przywożą takie wielkie pierogi z ciasta drożdżowego z mięskiem i kiedyś pokusiłam się i zrobiłam sama pychotka ,też sie robi ciasto drożdżowe i farsz z mięsa mielonego z sosem do spagetti nakłada na porcje ciasta i duuuużo żółtego sera i zlepia się pieróg i smaży w głębokim tłuszczu delicje :mrgreen:

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pią Gru 10, 2010 7:12 pm   

Za pierogami w zasadzie nie przepadam ale za tymi...to w ogień :lol:
Wymyślam świąteczne menu...stąd to latanko moje... po przepisach :hmm:

Odpowiedz do tematu