Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Warto się zarejestrować - po zalogowaniu dostępne są dodatkowe opcje na forum i nie wyświetlają się reklamy


Poprzedni temat «» Następny temat
COŚ NA ZĄB -SAME DOBRE RZECZY
Autor Wiadomość
szater 


Wiek: 59
Dołączyła: 26 Maj 2009
Posty: 5897
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sob Lis 05, 2011 12:36 pm   

Gratuluje siostro z całego serca....już czuje oddech na swoich plecach...jak mówia przyjaciele :lol: :brawo: :*
_________________
DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE
Motto Falubazu
 
 
EWaa


Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 815
Wysłany: Sob Lis 05, 2011 2:34 pm   

Bardzo łatwa szarlotka:)

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
ok.1,5 kg jabłek,np.RENETA
odrobina cynamonu, jeśli lubicie
3/4 kostki masła (około 170 g)*

Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać w misce. Podzielić na 3 części.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem.

Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.

Masło wyjete z zamrażarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy .

Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie o ile dotrwa:)

* masło najlepsze do ścierania zimne, ja wyjęłam prosto z zamrażarki

Smacznego :) PYCHOTA.
_________________
Witam Wszystkich:):)
 
 
gosc
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lis 15, 2011 5:42 pm   

Serniczek z brzoskwiniami:
Ciasto:szkl.mąki jakiej chcesz+szklanka mąki krupczatki+0,5szk. cukru albo i więcej+0,7 margaryny/masła,co pod ręką+łyżeczka proszku do pieczenia+3 żółtka.Zagnieść szybko dodać śmietany troszkę jak za gęste,do lodówy na 0,5 h-to moje kruche.

Ser: 3,4 kostki-rozgnieść ręką+szklanka cukru,można więcej+cukier waniliowy+budyń paczka- rozrobiony w mleku-szklanka+2 łyżki oleju i z 5 żółtek.To wszystko wymieszać ręką,rozgnieść ewentualne grudki, nie za starannie. na koniec wymieszać tę masę z ubitymi na sztywno białkami, co się z tych żółtek zostały :razz:

Ciasto na blaszke- ja dużą, rozcisnąć hiihii ciasto,na to wylać ser. Ja do środka masy serowej wciskam-wkłądam brzoskwinie z puszki. Do piekarnika -180 , na 45- 50 min.

Jak trochę przestygnie, to po wierzchu rozprowadzam czekoladę rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka.

Czekać do pełnego wystygnięcia i szamać. Smacznego :mrgreen:
 
 
Gosiaczek68 


Wiek: 49
Dołączyła: 15 Lip 2011
Posty: 246
Skąd: Konin
Wysłany: Wto Lis 15, 2011 10:00 pm   

To mój setny post i muszę dzisiaj gdzieś napisać. Wypadło tutaj tak jak Puma.
Heniu, mój serniczek z brzoskwiniami podobny w przepisie, tak mi narobiłas smaku że chyba go upiekę. :razz:
_________________
Nie zaczynaj dzisiejszego dnia od rozpamiętywania wczorajszych zmartwień!
— Phil Bosmans
Słoneczne Promyki Przyjaźni
 
 
gosc
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lis 15, 2011 10:30 pm   

Dośkowy temat, jak żaden inny, nadaje się żeby tu zostawiać swoje milowe kroki forumkowe.

Gosiu for you


A serniczek koniecznie, prościutki, szybciutki i co najważniejsze, zawsze wychodzi :mrgreen:
 
 
gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lis 16, 2011 11:17 am   

Oj Ty Pumo niedowiarku :mrgreen: powiedz tylko kiedy się zabierasz za pieczenie, a kciuki trzymać będziemy :mrgreen:
Już tu kiedyś, z Kasią poznanianką, tort zrobiliśmy, to i serniczkowi damy radę :>
 
 
Maściożerca
http://jacenty50.blogspot.com/


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 348
Skąd: Uć
Wysłany: Sro Gru 07, 2011 8:41 pm   

BABKA PIASKOWA – zawsze się udaje – polecam! Przepis nr.1
Składniki:

1/4 kg maki (niecałe 2 szklanki)
25 dag margaryny
20 dag cukru (1 szklanka)
75 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
6 jaj
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mleko

wykonanie: (wszystko mieszamy w garnku mikserem)
margarynę utrzeć z cukrem, dodawać cale jajka na przemian z mąką wymieszaną z kartoflanka, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodawać mleka (ilość zależy od gęstości ciasta). Piec ok. 45-60 min w wysmarowanej tłuszczem foremce. Gotową wystarczy posypać cukrem pudrem.

BABKA PIASKOWA – nie zawsze się udaje – Przepis nr.2

Składniki:
Jedna zgrabna babka
Morze
Plaża
Wykonanie:
Bierzemy zgrabną rozgrzaną w słońcu babkę, moczymy ją kilka minut w morskiej wodzie a następnie obtaczamy na plaży w piasku. Tak przygotowaną babkę smażymy kilkadziesiąt minut w słońcu.
Rozgrzana piaskowa zgrabna babka zawsze smakuje wyśmienicie.

---------------------------------------------------------------------------

SAŁATKA – pycha! Polecam (spora porcja)

Składniki:
Filety z kurczaka – dwa podwójne
1 bulion
Majonez dekoracyjny Winiary - średni
Ryż – 125g
Rodzynki królewskie ( duże białe)
Kukurydza – 1 puszka (mała)
Ananas – 1 puszka (mała)
Groszek konserwowy – 1 puszka (mała)
Wykonanie:
Filety ugotować w bulionie , ostudzić.- Pokroić w kostkę.
Ugotować ryż , ostudzić. -Pokroić w kostkę( taki żart)
Namoczyć rodzynki ok pół godziny w wodzie ale lepiej w soku od ananasa.

Po ostygnięciu produktów wszystko zusammen do kupy wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pierzem. Schłodzić.

Smacznego.
_________________
Bliska znajomość z panią „Ł” Twoją spokojną wędrówkę przez życie w drogę cierniową zamienić potrafi i tylko od Ciebie zależy, czy ciernie te boleśnie ranić Cię będą gdy pośród nich czołgać się będziesz, czy powstaniesz i ponad nimi las pąków róż zobaczysz, którymi życie obdarować Cię może.
 
 
szater 


Wiek: 59
Dołączyła: 26 Maj 2009
Posty: 5897
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sro Gru 07, 2011 8:46 pm   

Stworek zaczął gotowanie i pieczenie :brawo: superancko!...babke spróbuje...jak do tej pory mało pisakowa mi wychodziła a do sałatki tej co ją zapodałes ja...dodaje jeszcze orzechy wlaskie :mrgreen:
_________________
DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE
Motto Falubazu
 
 
Maściożerca
http://jacenty50.blogspot.com/


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 348
Skąd: Uć
Wysłany: Sro Gru 07, 2011 8:50 pm   

Wcale nie zacząłem. Od lat gotuję i biegam po kuchni.
_________________
Bliska znajomość z panią „Ł” Twoją spokojną wędrówkę przez życie w drogę cierniową zamienić potrafi i tylko od Ciebie zależy, czy ciernie te boleśnie ranić Cię będą gdy pośród nich czołgać się będziesz, czy powstaniesz i ponad nimi las pąków róż zobaczysz, którymi życie obdarować Cię może.
 
 
szater 


Wiek: 59
Dołączyła: 26 Maj 2009
Posty: 5897
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sro Gru 07, 2011 8:55 pm   

ogromny szacun ....MISTRZU nie tylko ołówka ale i patelni :brawo:
Prawda jest taka ze to jednak najlepszymi kucharzami są męzczyzni...moj Januszek taki sernikpiecze ze klękajcie narody...a ja nie umiem i ....nie lubie :>
_________________
DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE
Motto Falubazu
 
 
Viximenne 
Mama z Ł.


Wiek: 32
Dołączyła: 04 Lut 2011
Posty: 539
Skąd: Świdnik
Wysłany: Sob Kwi 21, 2012 8:25 am   

Wypróbowałam wczoraj przepis na cisateczka. Zajęły mi z pieczeniem włącznie jakieś 25 minut.

100 g masła - ja dałam margarynę
200g mąki
80g cukru pudru
100g czekolady - ja dałam gorzką, ale myślę, że może być jakakolwiek lub jakieś bakalie
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50 g kakao
łyżeczka cukru waniliowego


Bierzemy mikser i ucieramy masło z cukrem. Dodajemy resztę składników ciągle ucierając mikserem - wyjdzie takie grudkowe ciasto - dodałam czekoladę. Formujemy ciastka - ja wzięłam łyżkę, nałożyłam na dłoń, trochę zmiąchałam, robiąc kulki i na blachę.
Pieczemy 10-15 minut w piekarniku na 175 stopni.
TA DA!
Wyszły pycha :) sztuk około 40 :)
_________________
NIELEGALNY pasztet! :D

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.
 
 
 
tygryska 
tygryska


Wiek: 56
Dołączyła: 07 Lis 2009
Posty: 2621
Wysłany: Sob Kwi 21, 2012 10:01 am   

brzmi mniam :)
_________________
kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
 
 
 
Maściożerca
http://jacenty50.blogspot.com/


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 348
Skąd: Uć
Wysłany: Sob Kwi 21, 2012 11:13 am   

moje ostatnie kuchenne zabawy:

Babka wg przepisu który podałem wcześniej, bigos "Kuronia" z internetowej kuchni polskiej,
sernik wg przepisu z internetu, i wczorajszy placek drożdżowy wg przepisu rodzinnego :)

P1000161a.jpg
Plik ściągnięto 10195 raz(y) 170,35 KB

P1000155a.jpg
Plik ściągnięto 10195 raz(y) 139,69 KB

P1000222a.jpg
Plik ściągnięto 10195 raz(y) 158,94 KB

_________________
Bliska znajomość z panią „Ł” Twoją spokojną wędrówkę przez życie w drogę cierniową zamienić potrafi i tylko od Ciebie zależy, czy ciernie te boleśnie ranić Cię będą gdy pośród nich czołgać się będziesz, czy powstaniesz i ponad nimi las pąków róż zobaczysz, którymi życie obdarować Cię może.
 
 
tygryska 
tygryska


Wiek: 56
Dołączyła: 07 Lis 2009
Posty: 2621
Wysłany: Sob Kwi 21, 2012 12:27 pm   

mascio ten sernik wyglada bosko mniaaaam :)
_________________
kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
 
 
 
Maściożerca
http://jacenty50.blogspot.com/


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 348
Skąd: Uć
Wysłany: Sob Kwi 21, 2012 2:43 pm   

http://mojewypieki.blox.p...tradycyjny.html
_________________
Bliska znajomość z panią „Ł” Twoją spokojną wędrówkę przez życie w drogę cierniową zamienić potrafi i tylko od Ciebie zależy, czy ciernie te boleśnie ranić Cię będą gdy pośród nich czołgać się będziesz, czy powstaniesz i ponad nimi las pąków róż zobaczysz, którymi życie obdarować Cię może.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Polecane strony montaż anten Warszawa | | | | | |