Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Łuszczyca ale czy na pewno?
Autor Wiadomość
Thompson 

Wysłany: Wto Cze 01, 2010 11:46 am   Łuszczyca ale czy na pewno?

Mam 21 lat i jestem studentem. Kilka lat temu poszedłem do dermatologa ponieważ dokuczał mi niezwykle uporczywy łupież - Dermatolog po obejrzeniu głowy stwierdziła, iż jest to łuszczyca. Zapisała mi Squamax i Elocom. Leki nie pomagają ale odczułem zmianę o około 95% w momencie gdy ściąłem włosy na 0. Byłem łysy przez kilka miesięcy i łupież ustąpił w około 95%. Czy mój przypadek jest na pewno łuszczycą czy może to coś innego... Ten "łupież" wygląda na niewielkie płatki skóry... Może to jakaś odmiana zaburzeń hormonalnych albo neurologicznych? Nie mam nigdzie indziej zmian niż na głowie... Skóra głowy, czoła jest sucha na wiór...
Jakby ktoś coś wiedział to proszę o info. - Z góry dzięki

Paweł 

Wysłany: Wto Cze 01, 2010 12:32 pm   

Witam kolegę studenciaka :D (ja już niedługo nie będę studentem ;) ). Z opisu mi to może wyglądać na łuszczycę. Po ścięciu włosów łatwiej się leczy. Ja ogólnie też na łyso ;) A te płatki skóry to mogą być łuski po prostu. A masz może zaczerwienioną głowę? Jakieś plamy czerwone, miejsca takie? Albo czy miałeś? Bo napisałeś, że większość Ci ustąpiło.

Ja raz w lato się na łyso obciąłem i słońce mi całkowicie zaleczyło głowę - nie na długo, ale zawsze ;)

Thompson 

Wysłany: Wto Cze 01, 2010 1:33 pm   

Kiedyś mi się pojedyncze strupy robiły i były zaczerwienienia... Jednak dziwi mnie to, że skóra przestała mi się TAK łuszczyć gdy nie była pokryta włosami bo zgoliłem na łyso - i te nagłe ozdrowienie nie było spowodowane (jak mi się wydaje) słońcem bo to w okresie zimowym było... Teraz mam normalne włosy od około 3 tygodni i znowu się zaczęło. Stosowałem taki szampon Polytar Liquid ale nie przyniósł efektu... nizorale itp. też nic nie dały. Zastanawiam się czy łuszczyca występuje też na tej samej skórze ale nie pokrytej włosami...

daro 

Wysłany: Wto Cze 01, 2010 4:21 pm   

Thompson napisał/a:
Kiedyś mi się pojedyncze strupy robiły i były zaczerwienienia... Jednak dziwi mnie to, że skóra przestała mi się TAK łuszczyć gdy nie była pokryta włosami bo zgoliłem na łyso - i te nagłe ozdrowienie nie było spowodowane (jak mi się wydaje) słońcem bo to w okresie zimowym było... Teraz mam normalne włosy od około 3 tygodni i znowu się zaczęło. Stosowałem taki szampon Polytar Liquid ale nie przyniósł efektu... nizorale itp. też nic nie dały. Zastanawiam się czy łuszczyca występuje też na tej samej skórze ale nie pokrytej włosami...

Zmiany łuszczycowe mogą wystąpic w każdym miejscu na ciele, nie tylko na wlosach, niektóre osoby przez większość swoich wysypów mają tylko kilka plamek na ciele a niektórzy mają pół ciała zaatakowanego, na to nie ma reguły w którym miejscu pojawią się zmiany. Jeżeli teraz jesteś ścięty na łyso stosuj kremy tłuste, nawilżaj skórę wiele razy

justa1976 
Justyna

Wysłany: Pon Cze 21, 2010 9:29 am   

Witam wszystkich na forum!
Od jakiegoś czasu leczę moją 10 letnią córkę u której pojawiły się zmiany skórne na głowie po odwiedzeniu chyba wszystkich dermatologów w moim mieście jestem załamana bo .... mimo wydania fortuny na leki głowa córci wygląda okropnie a lekarze wymyślają coraz to nowe choroby...
Zaczęło się od tego że znalazłam na głowie takie czerwone małe plamki na których powstawał taki strup z naskórka poszliśmy do lekarza który orzekł grzybica i kazał kupić szampon stieproks i pimafucort niestety efektów nie było pediatra córki dała jej flumykon w tabletkach dalej nic dla mnie gdyby to faktycznie była grzybica to powinna być poprawa a jest coraz gorzej skóra głowy jest cała zaczerwieniona a z głowy sypie się biały proszek w międzyczasie stosowałyśmy niezliczoną liczbę leków ze sterydami włącznie i nic nie pomaga dodam jeszcze że na nogach córka ma kilka plamek które są koloru jasnoczerwonego i są lekko wypukłe dodatkowo zmiany ma za uszami .Staram się jakoś pomóc córci ale jakoś nie mogę znaleźć skutecznej metody leczenia i zaczynam się zastanawiać czy to może łuszczyca ?

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pon Cze 21, 2010 9:40 am   

witaj Justa - przede wszystkim jak widac nalezaloby znalezc dobrego dermatologa
ale mozesz sprobowac na glowe corce stosowac papke z drozdzy (przepis na forum)
nawet jesli nie jest to luszczyca to powinno zlagodzic zmiany a w miedzyczasie szukac dobrego lekarza...

justa1976 
Justyna

Wysłany: Pon Cze 21, 2010 9:44 am   

To właśnie w tym problem że ponoć chodziłam prywatnie ponoć do najlepszego w moim mieście a jedyne co według mnie potrafi to tylko pieniazki brać i bardzo drogie leki zapisywać rekord to 300 zł. zostawionych w aptece. jesteśmy umówione na 5 lipca do zwykłej przychodni ponoć dobra pani doktor tam przyjmuje
jeszcze muszę rozejrzeć się za lekarzem może w szczecinie :???:
dodam jeszcze że jedynie niewielką poprawę widziałam jak córka używała szamponu w takiej małej buteleczce na której pisało że jest do leczenia łuszczycy :???:

EWaa

Wysłany: Pon Cze 21, 2010 1:19 pm   

Nie pomorze żaden lek jesli nie pozbedziesz się łuski z głowy córci, na poczatek zanim pójdziesz do lekarza , zastosuj u dziecka metode domowa czyli papka z drożdzy i piling z soli , przy pilingu uwaga na oczy( słona woda) juz po pierwszym zastosowaniu widac róznice, i nie tak jakies żółtka czy mleko dodawaj tylko najzwyczajniej : 1\2 paczki drożdzy wymeszaj z sokiem z połówki cytryny i do tego dodaj albo oliwe z oliwek lub kujawski tak aby powstała papka dobrze nakladajaca sie , jesli zażadkie to dodaj drożdzy jeszcze, to wszystko nałóżna skóre głowy i zawiń folia ( reklamówka jednorazowa) w celu nie wyschnięcia a nastepnie owin ręcznikiem i tak ok. 2godz, pózniej zmyc , garsć soli na ręce i zrobic piling głowy , i umyc głowe szamponem , dla mnie i mojej rodziny , również córek pasuje head&schouders do wrażliwej skóry, nawilżajacy.

justa1976 
Justyna

Wysłany: Pon Cze 21, 2010 2:15 pm   

Zrobiłam drożdżową papkę tylko zamiast oleju z oliwek dałam olej parafinowy bo taki był pod ręką zrobiłam też piling z soli tu protest był największy ponoć szczypie ... głowę umyłam żelem pharmaceris . Po zmyciu łusek nie ma skóra mocno czerwona. zobaczymy po po innych środkach likwidujących łuskę efekt był taki że na drugi dzień i tak sypie się z głowy oby tym razem było lepiej :cool:
A i przypomniałam sobie ja mogę polecić emolium - emulsję na suchą skórę głowy to taki żel który nakłada się na głowę ważne przy tym że włosy po tym nie są tłuste

daro 

Wysłany: Pon Cze 21, 2010 4:26 pm   

Justa a czy ktoś w twojej rodzinie chorował na łuszczycę???

justa1976 
Justyna

Wysłany: Pon Cze 21, 2010 7:38 pm   

Raczej nie.... nic mi o tym nie wiadomo :???:

daro 

Wysłany: Pon Cze 21, 2010 9:14 pm   

Jeżeli jest to łuszczyca to najlepiej zrobić tak jak Ewaa pisze, czyli najpierw pozbyć się łuski, bo jeżeli jej się nie pozbędziesz to maści, kremy słabo się wchłaniają, dużo osób chwali sobie papkę z drożdży i inne specyfiki domowe, ale musisz wiedzieć, że zaleczanie łuszczycy to metoda prób i błędów, tzn nie na każdego to samo działa, ale ograniczaj sterydy do minimum, bo skóra się uodparnia na nie, później potrafi gorzej wysypać po nich.

justa1976 
Justyna

Wysłany: Wto Cze 22, 2010 7:13 am   

Ano właśnie leczenie sterydem spowodowało że z dwóch plamek wielkości 5 groszówki chora obecnie jest cała głowa steryd stosuje już tylko wtedy jak córka ma duże zmiany na uszach bo bardzo to widać i mała się wstydzi :neutral:

daro 

Wysłany: Wto Cze 22, 2010 4:31 pm   

Być może ten steryd na nią nie dziala, na mnie właśnie tak działa ELOCOM - mam 2 razy wiekszy wysyp po nim, dlatego unikam sterydów

Agusek 
Mama Biedroneczki

Wysłany: Wto Cze 22, 2010 5:15 pm   

justa - jak jej łuska zeszła, to 2 x dziennie smaruj tą emulsją Emolium. U nas działa cuda ;) w granicach rozsądku oczywiście ;)

Żaden inny specyfik tak ładnie nie wygoił nam głowy, jak Squamax 1 w tygodniu i Emolium 2x dziennie :)

Odpowiedz do tematu