Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Sorel Plus
Autor Wiadomość
gosc
[Usunięty]

Wysłany: Wto Paź 11, 2011 11:24 pm   Sorel Plus

Znalazłam na innym forum, moim zdanie ważne dla tych, którzy nim się leczą, i on u nich działa.
Cytat:
" Szanowna Pani,

Z przykrością musimy poinformować, że kłopoty produkcyjne w fabryce w Ljubljanie spowodowały przerwę w dostawach maści Sorel Plus na rynki europejskie.
Brak leku nie jest wynikiem decyzji o skreśleniu rejestru ale przestojem produkcyjnym na linii maści w fabryce. Zapasy z naszego magazynu i hurtowni na terenie kraju zostały wyprzedane.

Wznowienia dostaw spodziewamy się w listopadzie i wtedy jak najszybciej uruchomimy kanał dystrybucji do hurtowni i aptek. Lek powinien być ponownie dostępny na początku grudnia.

Za zaistniałą sytuację przepraszamy.

Z uszanowaniem,
TOMASZ MATERKA
Portfolio Planning Manager
Sandoz Polska Sp. z o.o.
Ul. Domaniewska 50C
PL 02-672 Warszawa
Poland
Phone: +48 22 549 15 38
Fax: +48 22 549 15 96
Email : tomasz.materka@sandoz.com

http://www.luszczyca.pl/read.php?1,91382

onaona21

Wysłany: Czw Paź 27, 2011 9:56 pm   

dwa tygodnie temu dostałam sorel w aptece, było tylko jedno opakowanie podobno ktos je wczesniej zamówił ale w końcu go nie odebrał.

półtora tygodnia stosowania i - nie chcę zapeszać - ale jest naprawdę duża poprawa! do tej pory skuteczne były u mnie tylko silne sterydowe leki, ale po sterydach wiadomo - zmiany znikały w oczach po to żeby za dwa dni wrócić a tutaj poprawa nie jest taka gwałtowna ale z kazdym zastosowaniem widzę że robi się znacznie lepiej, podleczone wczesniej plamki po paru minutach na solarium praktycznie zniknęły (dla ścisłosci mam ł kropelkowata)

czytalam juz wczesniej że z dostepnoscia tej masci jest problem, obdzwonilam apteki i nigdzie jej nie ma. zaczynam troche panikowac, bo w koncu znalazłam cos co nie jest sterydem i mimo to działa, a tu masz babo placek, produkcja wstrzymana, dostepność leku zerowa :sad:
teraz do czego zmierzam: czy ktoś z Was forumowicze używał sorelu dłuzej niz ja i moze podzielic sie doswiadczeniem z ta mascia albo zna jakis zamiennik o podobnym składzie który da równie dobre efekty?

szater 

Wysłany: Czw Paź 27, 2011 10:17 pm   

spokojnie damy rade...postaram sie znalesc stronke z adresem apteki internetowej,która bez problemu wysyła masci Sorel-bez recepty.Jezeli chodzi o masci podobne to:dostepny w Polsce Daivonex i w Angli-Dovonex...jak poczytasz na forach czasem ludzie proponuja sprzedaż Dovonexu nawet ceny nie najgorsze.Stosowałam wszystkie w/w preparaty to analogi wit D3-jak już zadziałaja to naprawde dobre sa rezultaty.Musisz pamietac ze one bardzo wysuszaja skóre i trzeba duzo nawilzac i natłuszczac.Miałam problem z dłonmi...bardzo były wysuszone i bardzo popekały...stosowałam najpierw jakis delikatny krem(nivea soft) cieniutko smarowałam a po 30 min stosowałam Sorel Plus i było dobrze...podobna sytuacja była pod piersiami...to tam gdzie skóra jest delikatniejsza tak moze byc.Mozesz dodac do leczenia własnie kapiele w soli-ale delikatnie zasolonej(0,5kg) lub zastosuj Buska maske siarczkowa...super uzupełnia leczenie.Dobrze tez robi kapiel w ziołach.

[ Dodano: Pią Paź 28, 2011 7:28 pm ]
...nestety moje zródełko tez chwilowo wyschło...ale mozesz smiało przejsc na Daivonex lub Dovonex

tu podaje adres do osoby ktora sprzedaje takie masci bez recepty:
kontakt mysia1lo@wp.pl lub gg 35962003

a tu apteke która wysyła cocois-preparat dziegciowy:
http://www.cefarm24.pl/4169,cocois-masc-40-g.html

onaona21

Wysłany: Sob Paź 29, 2011 3:25 pm   

super, dzięki szater!
dobrze że jest to forum, bo paradoksalnie od lekarza się człowiek nic nie dowie, tylko zostanie poczęstowany receptą na elocom albo dermovate, zupełnie jakby o niesterydowych środkach nie słyszeli

szater 

Wysłany: Czw Gru 01, 2011 1:35 pm   

SOREL PLUS PONOWNIE WYCOFANY:

http://forum-farmaceutycz...h&attach_id=465

yamila 

Wysłany: Pon Gru 05, 2011 3:23 pm   

O nie!znów? dlaczego??niestety,żeby przeczytać info na forum farmaceutycznym trzeba być zalogowanym

No właśnie mój brat, również łuszczyk,oblciał wszystkie apteki w mieście - i nic,a daivonex 73 zł;/

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pon Gru 05, 2011 3:25 pm   

http://www.rynekaptek.pl/...brotu,2097.html

wyglada na to ze wycofano tylko jedna serie leku... a nie lek w ogole

yamila 

Wysłany: Pon Gru 05, 2011 4:13 pm   

Co do linku
http://www.cefarm24.pl/4169,cocois-masc-40-g.html
to Sorel można kupić bez recepty???

szater 

Wysłany: Pon Gru 05, 2011 4:49 pm   

Oczywiscie ze wycofano jedna serie...ale
-dopiero był problem z inna seria,która tez wycofano
-potem problemy miała firma farmaceutyczna
-teraz ponownie wycofano kolejna serie....a seria to tysiace tubek masci....ktore nie moga trafic do aptek
(jestem zalogowana na forum farmaceutycznym...czego poszukujesz?jakiej info?)

SOREL PLUS to zupełnie inna masc jak COCOIS...chyba cos ci sie pomyliło :hmm:
SOREL PLUS zawsze był na recepte z COCOISEM...RÓZNIE BYWA...podawalam link gdzie mozna go kupic bez recepty...tak Paweł Landzberg kupuje... :mrgreen:

yamila 

Wysłany: Pon Gru 05, 2011 10:19 pm   

Tak,zgadza się,pomyliło mi się.Mea culpa.A szkoda,bo zakupiłabym Sorel..

[ Dodano: Pon Gru 05, 2011 10:22 pm ]
A co do logowania na forum farmaceutycznym-mogłabyś skopiować tutaj treść z forum o Sorelu?

[ Dodano: Pon Gru 05, 2011 10:25 pm ]
Bo nie rozumiem,czy Sorel zniknął definitywnie czy jest jeszcze szansa,że pojawi się w aptekach? będę wdzięczna za wszelkie info

szater 

Wysłany: Wto Gru 06, 2011 9:32 am   

DECYZJA Nr 68IWC/2011
Na podstawie art. 122 ust. 1 ustawy z dnia 6.09.2001 r. -Prawo farmaceutyczne (Oz. U. Nr 45, poz. 271 z pozn . zmianami), w zwiazku z art. 104 i 108 § 1 ustawy z dnia 14.06.1960 r. Kodeks post~powania administracyjnego (jednolity tekst Oz. U. z 2000r. Nr 98, poz. 1071 z pozn. zm.)
GlOWNY INSPEKTOR FARMACEUTYCZNY
1) wvcofuje z obrotu na terenie calego kraju produkt leczniczy:
Sorel Plus, Calcipotriolum mase, 50 1-19/g, opakowanie 30 9 nr serii AZ5872, data waznoscl 07.2012 podmiot odpowiedzialny: Sandoz GmbH
2) niniejszej decyzji nadaje rygor natvchmiastowej wykonalnosci.
UZASADNIENIE W dniu 30 listopada 2011 r. do G~6wnego Inspektora Farmaceutycznego wplynela decyzja wlasna podmiotu odpowiedzialnego 0 wycofaniu z obrotu przedmiotowej serii produktu leczniczego Sorel Plus. Przyczyna podjecla ww. decyzji bylo otrzymanie podczas badari stabilnosci produktu wynik6w poza specyfikacja, Majqc powyzsze na uwadze, G~6wny Inspektor Farmaceutyczny orzekl jak w sentencji. Strona po otrzymaniu powyzsze] decyzji, zobowiazana jest do natychmiastowego podjecia dzialan okreslonych w przepisach Rozporzaczenia Ministra Zdrowia z dnia 12 marca 2008 r. w sprawie okreslenia szczeqolowych zasad i trybu wstrzymywania i wycofywania z obrotu produkt6w leczniczych i wyrob6w medycznych (Oz. U. Nr 57, poz. 347).
POUCZENIE
Zgodnie z art. 127 § 3 Kodeksu postepowania administracyjnego w terminie 14 dni od dnia doreczenia niniejszej decyzji, strona moze wystapic do G~6wnego Inspektora Farmaceutycznego z wnioskiem 0 ponowne rozpatrzenie sprawy.
Zgodnie z art. 130 § 3 pkt. 1 Kpa wniesienie wniosku 0 ponowne rozpatrzenie sprawy nie wstrzymuje wykonania niniejszej decyzji'

Z tego wynika ze pewnie wróci do aptek po przebadaniu kolejnych serii...czas jednak sie wydłuza...nie ma tej masci w hurtowniach i stad apteki informuja o braku i niemoznosci zdobycia....

Betti 
Beata

Wysłany: Wto Gru 06, 2011 6:01 pm   

Witaj Szaterku. Powiedz mi a co z tymi osobami, które już zakupiły maść Sorel tej serii. Bo właśnie ja ją mam i ma taki numer serii. Czy mogę nadal się nią smarować???
Pozdrawiam

yamila 

Wysłany: Wto Gru 06, 2011 6:03 pm   

Dzięki przeogromne, Szater:*

szater 

Wysłany: Wto Gru 06, 2011 7:48 pm   

Beatko pozwol mi poszukac odpowiedzi...zorientuje sie i natychmiast dam odpowiedz.Moze narazie wstrzymaj sie dzien lub dwa....zaraz zacznę dzałac :mrgreen:

[ Dodano: Wto Gru 06, 2011 10:20 pm ]
Poruszyłam niebo i ziemie i...mam juz odpowiedz cytuje dokładnie:

"Nie stosowałbym.Sandoz sam dobrowolnie wycofał serie AZ 5872 z powodu niestabilnosci-fizykochemicznej,wiec lek moze ulegac rozlozeniu.Nie jest to tak błachy powod jak niekiedy bywa np.wycofanie z powodu drobnej usterki"

Kochani kto jeszcze jest w posiadaniu tej masci o takim nr seryjnym prosze o niestosowanie dla własnego bezpieczenstwa.

PS
Jak dobrze ze sa wsrod nas ludzie tak pomocni -Piotr dziekuje :*

yamila 

Wysłany: Sro Gru 07, 2011 12:53 am   

O rany.Mam maść dokładnie z tej serii i zużyłam już 3/4 tubki..Cóż,trudno,nic już nie poradzę..

[ Dodano: Sro Gru 07, 2011 12:59 am ]
Ale jednak wolałabym nie wiedzieć o tym;>

Odpowiedz do tematu