Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Momarid
Autor Wiadomość
torcidaksg

Wysłany: Czw Paź 27, 2011 1:55 pm   Momarid

Witam Was niestety niedawno dowiedziałem się że mam łuszczycę.Objawy są na głowie oraz na ciele, mam pytanie odnośnie leku Momarid( podobno w płynie do płukania głowy) lekarz mi go przepisał macie jakieś doswiadczenia w uzywaniu tego leku, bo nie znalazłem żadnego tematu dotyczącego tego specyfiku. A na ciało standardowo przepisany mam Elocom.Pozdrawiam wszystkich walczących z łuszczycą coś czuję że to nie będzie łatwa walka.

szater 

Wysłany: Czw Paź 27, 2011 5:57 pm   

witaj na forum...powiem tak jestem przerazona ze jestes tak dokładnie nafaszerowany i obstawiony sterydami :shock: wiele jeszcze bedziesz musiał dowiedziec sie o swojej chorobie...moze zanim opiszesz nam swoją historie i leczenie jakie przeszedłes odpowiem na twoje pytanie:
nie stosowałam tego preparatu ani nie słyszałam aby go ktos stosował,napewno jest to steryd ,a tego rodzaju wynalazków jest duzo.Chciałam zaproponowac ci inny sposób na pozbycie sie łuski na głowie.oto przepis na papke drozdzową:

4 łyżki stołowe olejku rycynowego(kupisz w aptece)
1/2 kostki drożdży
sok z połówki małej cytryny

Najlepiej najpierw wymieszać sok z cytryny z drożdżami a póżniej dodać olejku. Powinna wyjść z tego konsystencja rzadkiej maści.
Nakładasz te papke na głowe i trzymasz jak długo sie da(najmniej 2h) po tym zabiegu dobrze jest umyc głowe jakims leczniczym szamponem-Polytar albo inny z tej serii(kazdy ma inną skóre głowy i szampon musisz dobrac do siebie)
Dobrze by było zastosowac potem albo Cocois albo Daivonex
Metoda ta jest bez sterydów i bezpieczniejsza dla zdrowia.Nie wiem jak duzo zmian masz na głowie,co stosowałes na ciało...gdy uzupełnisz informacje łatwiej bedzie ci cos podpowiedziec.Pozdrawiami....czuj sie jak w domu :mrgreen:

torcidaksg

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 11:41 am   

Witajcie. Więc tak wykupiłem receptę i Momarid to jest maść do ciała a Elocom w płynie do głowy.Łuszczycę miałem juz na głowie i troszkę na brwiach ładne parę lat ale nic z tym nie robiłem bo zbytnio mi to nie przeszkadzało dużo tego nie było, od 2-3 lat zaczęło sie za uszami i w uchu( też z tym nic nie robiłem) Niestety od miesiąca wysypało się u mnie na ciele, na nogach,na rękch( wszędzie plamki czerwone)zaczyna się na łokciu.Na nogach w 3 miejscach na początku miałem takie ropne z wodą teraz te plamki są największe.Widzę że z dnia na dzień niestety przybywa ich. Dermatolog kazał Elocomem robić 2x w tygodniu a maścią o ile dobrze pamiętam to 2x dziennie.Znalazłem Was tutaj po przeczytaniu tematów bardziej chyba Wam uwierzę co do leku niż lekarzom.

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 11:43 am   

witaj torcidaksg :)
czytaj i przy takim duzym wysypie ja na twoim miejscu postaralabym sie o slome owsiana i konsekwentkie robila kapiele w wywarze z niej
sterydy na tym forum nie maja dobrej opinii ale... jesli wysyp jest duzy to nie dziwie sie ze lekarz zaordynowal...

basia44 

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 11:55 am   

Po sterydach do nawilżania proponuje żel z żywokostu sterydy wtedy nie scienczą tak naskórka i szybciej będzie poprawa.Zel ja stosuje na całe ciało i wszędzie się dobrze sprawdza,łącznie z twarzą.

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 12:10 pm   

tez stosuje basiu i fakt jest rewelacyjny

szater 

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 12:19 pm   

kolego a jaki rodzaj masz tej łuszczycy...piszesz o krostach wypełnionych płynem...to moze byc krostkowa :hmm:
Jak u ciebie z ogólnym stanem organizmu?czy czesto chorujesz na gardło?przeziebienia?bierzesz leki hormonalne?
Te kapiele w twoim przypadku byłyby bardzo pomocne,dobrze byłoby tez właczyc kapiele ziołowe-odkazajace....

torcidaksg

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 12:24 pm   

Moja zona 1,5-2 miesiecy temu miała anginę, po tygodniu mnie złapało ale słabo ból gardła,goraczka ale po 2-3 dniach poradziłem się ze wszystkim.Więc wydaje mi się że może to było przyczyną tego wysypu.Ale angine miałem nie raz i nic mnie nie wysypywało wcześniej.

[ Dodano: Pią Paź 28, 2011 3:22 pm ]
Ok momaridem nasmarowałem sobie 3 największe placki na nodze, zobaczymy jaki bedzie rezultat na jak długo zniknie.Co radzicie jak zniknie dalej smarowac to miejsce czy odłożyć smarowanie.

szater 

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 5:01 pm   

nadal nie dowiedzialam sie jaki masz rodzaj łuszczycy :hmm:
Momarid to steryd powinienes smarowac nim jedynie raz dziennie ale skoro lekarz kazal 2x to moze miał w tym jakis pomysł...jak dlugo masz to smarowac?
Steryd powinno sie stosowac 21 dni-gora-gdy stosuje sie 1x dziennie lub 14 gdy 2xdziennie.Musisz zaleczyc wszystkie zmiany bo wyjda ponownie.Dla zabezpieczenia zastosowałabym profilaktycznie na zaleczone miejsca masc z nagietkiem,duzo natłuszczac i nawilzac,gdyby cos zaczeło sie pojawiac natychmiast zastosuj cos z dziegci lub pochodna wit.D 3

Pawel 
Administrator

Wysłany: Sob Paź 29, 2011 2:35 pm   

torcidaksg napisał/a:
Moja zona 1,5-2 miesiecy temu miała anginę, po tygodniu mnie złapało ale słabo ból gardła,goraczka ale po 2-3 dniach poradziłem się ze wszystkim.Więc wydaje mi się że może to było przyczyną tego wysypu.Ale angine miałem nie raz i nic mnie nie wysypywało wcześniej.

To jest troche loteria, raz wysypie raz nie. Ja miałem chore gardło wiele razy i uszło mi wtedy płazem. Z kolei tego lata gdy zachorowałem na angine objawiło się to najgorszym wysypem w moim życiu. Ale sam jestem sobie winien bo tydzień leżałem w gorączce i nie poszedłem do lekarza i pewnie dlatego, zwykle do lekarza leciałem odrazu brałem antybiotyk i wtedy nie miałem wysypów.

Tym razem miałem nawet całe dłonie z obu stron chore i paskudnie sie zlozyło bo to był czerwiec, trzeba było przebywac wsród ludzi, nie załozysz przeciez rękawiczek w 30 stopniowym upale, nie miałem wtedy mozliwosci zeby sobie zrobić wolne, miałem duzo spraw, nawet nie miałem za bardzo czasu sie leczyć. Chodziłem jak pajac z rękami w kieszeniach, potem dopiero jak udało mi się znalezc czas wyleczyłem ręce dopiero po miesiącu - smarowanie, swiecenie, słonce i tak na zmiane. Wyleczenie skóry po tej anginie zajęło mi miesiąc. Anginy i grypy nie można lekceważyć w łuszczycy, trzeba iść do lekarza odrazu.

torcidaksg

Wysłany: Czw Lis 03, 2011 4:46 pm   

Po prawie tygodniowym smarowaniu smaruję 1x dziennie coś zaczyna schodzić. Ale niestety zauważyłem że ściągając koszulkę po pracy wychodzą nowe plamki na ciele( brzuch i plecy, ramiona) ubrania pierze nam firma pralnicza.Chyba zaszkodziły mi te ich środki chemiczne którymi piorą,gdyż jak jestem w domu parę dni nic mi nie przybywa.

Co do mojego rodzaju łuszczycy to moja dermatolog nie powiedziała mi dokładnie jaki rodzaj mam łuszczycy;(

szater 

Wysłany: Czw Lis 03, 2011 7:33 pm   

....powodem wysypu chyba raczej nie jest proszek...sadze że to jednak tkwi cosik w tobie...a jak tam stany zapalne :zęby,migdaly?....wydaje mi sie że nalezy tam też szukac przyczyny siania...
dlaczego lekarz nie podała ci na jaki rodzaj chorujesz?to dla mnie jest zastanawiajace :hmm:

torcidaksg

Wysłany: Czw Gru 01, 2011 11:05 am   

Witajcie po smarowaniu się Momaridem 1x dziennie przez 14 dni zmiany niewidoczne dodatkowo więcej wysypało mnie na brzuchu, więc zaprzestałem dalszego smarowania. Elocom zadziałał rewelacyjnie juz po jednym smarowaniu znikła łuska na głowie, niestety po 2 tygodniach pojawiła się ponownie.Natomiast od tygodnia smaruję sobie małżowinę ucha i za uszami kremem z koziego mleka z Ziaji i nie ma nic 1xdziennie i skórka gładziutka( o tym kremie gdzieś tu wyczytałem i spróbowałem). W poniedziałek ide na kolejna wizyte do dermatologa wiec sie spytam o rodzaj mojej luszczycy.

szater 

Wysłany: Czw Gru 01, 2011 1:04 pm   

Moze poprobuj troszke tych naturalnych metod leczenia co to je tu ci podpowiadalismy:papka drozdzowa na głowe,kapiele ziołowe.... :hmm:

torcidaksg

Wysłany: Czw Gru 01, 2011 1:30 pm   

Papkę z drożdzy zrobię sobie w ten weekend jak będę miał więcej czasu;) A kapiel to rodziców będę musiał odwiedzić bo ja mam kabinę i tam to trochę ciężko :roll:

Odpowiedz do tematu