Wysłany: Sro Wrz 27, 2006 9:45 pm Ciąża i łuszczyca
Czy ktoś z was zna może sposoby leczenia łuszczycy w trakcie ciąży a nawet przed planowanym zajściem w ciążę? Niestety wszystkie maście (nawet pochodne witaminy D3) są zabronione gdyż mogą uszkodzić płód... i tym samym jestem w kropce bo jednak zmian trochę posiadam i chciałabym leczyć je cały czas i nie pozwolić na większy wysyp. Od dnia dzisiejszego muszę odstawić wszystko co do tej pory stosowałam jeśli chcę zajść i donosić ciążę.
Pozdrawiam
nutka nie martw się. W większości przypadków w czasie ciąży łuszczyca łagodnieje. U mnie zupełnie zanikła. Lekarz stwierdził, że ciąża mnie uzdrawia i poleca co roku.
Podobno w większości przypadków tak właśnie jest, że łuszczyca w czasie ciąży się cofa...
Jednak problem jest już teraz przed planowanym zajściem w ciążę, jak na razie z tych maści które stosowałam musiałam natychmiast zrezygnować a w zastępstwie nie mam nic, niestety. Jestem w Warszawie od 2 lat i jak do tej pory nie trafiłam na dobrego dermatologa, który mógłby mnie leczyć. Jakoś to będzie
Pozdrawiam
Ja już kiedyś wspominałam, że mam 2 córki, męża, psa i kota. Jak mnie dogonicie to pogadamy. A tak na poważnie nie martwić się, psychika też swoje robi. Lekarz mi mówił że maści z małą ilością sterydu nie mają wpływu na dziecko. Ja do 7 tyg nie wiedziałam że jestem w ciąży i smarowałam się lorindenem A (wtedy miałam na brzuchu). Ada jest na razie zdrowa jak ryba (ma 8 lat). Życzę powodzenia. Będzie dobrze. A dzieci to najwspanialsze co mi się w życiu udało. I nic tego nie zmieni.
Od sterydów stronię, nawt w małym stężeniu... Zobaczymy jak to będzie, najpierw wizyta u dermatologa a do tego czasu natłuszczanie i co najważniejsze muszę przestać się denerwować wszystkim...
Kucka to Ty również coś planujesz, hmm?
FRENIA no ja na pewno cię nie dogonię... ale jakby co to jesteśmy w kontakcie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum