Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Prodermina
Autor Wiadomość
Kaśka 

Wysłany: Pią Mar 09, 2012 12:01 pm   Prodermina

Hej, dawno mnie tu nie było (kilka laty) i w związku z tym nie wiem, czy nie powinnam znaleźć juz postu z tym tematem i wedy pisac, czy mogę tak sobie utworzyc nowy...? Od jakichś trzech tygodni smaruje sie maścią z proderminą i cygnoliną. wcześniej używałam exorex więc ewidentnie na moja łuszczycę dziłają dziegcie. Uzywa ktoś? Jesli tak to jak często? ja co drugi dzień na noc i martwi mnie ten smrodek bo mam małą coreczkę i nie wiem czy ten zapach jakoś jej nie szkodzi...??

romcyś 
Romano

Wysłany: Pią Mar 09, 2012 12:11 pm   

Witam
Kaśka, wejdź na stronę zachodniopomorskie - biedronki z zachodniopomorskiego. Ja stosuję proderminę - masz tam cała relację wraz ze zdjęciami i recepturą, zobacz, poczytaj i sama zdecyduj. Jak dla mnie na ten moment to rewelacja.
Aha, postaram się wrzucić dzisiaj nowe zdjęcia, po kolejnych dniach stosowania
pozdrawiam
romcyś

Kaśka 

Wysłany: Pią Mar 09, 2012 12:38 pm   

A gdzie mam szukać tej strony, w sensie biedronek z zachodniopomorskiego??

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pią Mar 09, 2012 12:51 pm   

http://luszczyca.info/vie...ronki&start=210

szater 

Wysłany: Pią Mar 09, 2012 1:11 pm   

Zapach proderminy jest bardzo specyficzny i moze powodowac bole glowy nie tylko u osoby bezposrednio stosujacej ale takze osob przebywajacych czesto w poblizu.Moze tak sie zdarzyc ze małej cos nie bedzie pasowalo....musisz to jednak sama zaobserwowac...nie ma jednoznacznego "tak" lub "nie".

Kaśka 

Wysłany: Pią Mar 09, 2012 8:42 pm   

Dzięki. Na razie zobaczę jak dlasze efekty. Póki co widzę dużą poprawę. w tamtym roku mi się pogorszyło (kilka lat byłow w miarę pod kontrolą) i chyba to jest pierwsze lekarstwo, które widzę, że działa. Poza exorexem, którego używałam wcześniej. Stwierdzam jednak, że ta maść lepiej działa niż ezorex-tametgo musiałm uzywac dużo dłużej, żeby widzieć efekty.

szater 

Wysłany: Sob Mar 10, 2012 9:50 am   

Bo prodermina to ma jednak duzo wiecej % składnika leczacego.A tak przy okazji jaki masz skład jezeli mozna? :mrgreen:

Kaśka 

Wysłany: Sro Mar 14, 2012 12:21 pm   

Podaję skład:
Prodermini 10%
Ac. Salicylici 5,0
Vaselini 5,0

i coś 100,0 nie mogę rozczytac:/

Przepraszam, że tak późno. Zmieniłam trochę godziny smarowania ze względu na to, że po nocy to nawet pościel smierdzi. Teraz smaruję się na dzień na kilka godzin. Jak na razie rewelacja, jestem pod ogromnym wrażeniem i w szoku, że tyle lat z tym walczę i nikt mi wcześniej tego nie przepisał.

szater 

Wysłany: Sro Mar 14, 2012 1:49 pm   

To 100g to jest własnie ilosc składników -podanych wyzej w 100% calej masci...moze byc np w 200g lub w 50g w zaleznosci od wielkosci pudełka i zalecen lekarskich.
Prodermina byla przez 8 lat niedostepna na terenie Polski,wycofano ja z uzycia (jak zreszta i inne dziegcie typu-DELATAR)-zalecenia UE w czerwcu ubieglego roku wrociła do łask.Jak tak dobrze na ciebnie działa to super ,wspomne moze tylko o tym ze steżenie proderminy-lecznicze zaczyna sie wlasnie od 10%...mozna potem zwiekszac sile "razenia" :mrgreen:

Kaśka 

Wysłany: Sro Mar 14, 2012 11:10 pm   

Ja sama jestem zaskoczona tą "siłą rażenia".Wygląda na to,że wiosna będzie sympatyczniejsza dzięki proderminie;)

madziulex

Wysłany: Sro Mar 28, 2012 9:00 pm   

Witam,

zacznę od tego, że poszukuję proderminy, ponieważ dowiedziałam się, że wróciła, właśnie z forum. Tydzień temu poprosiłam Panią dermatolog o receptę na maść z proderminą, ale nie mogę nigdzie zrealizować recepty, bo apteki dzwonią do hurtowni a te nie mają na jej stanie :/ Dawno temu kiedy była jeszcze dostępna pomagała mi, więc próbuję tutaj. Może ktoś mógłby pomóc mi w tym temacie:(

W tej chwili już 3 lata nie mogę sobie poradzić z ł. głowy.

Jeśli ktokolwiek mogłby mi pomóc... w zamian mogę podać składy maści, które mam przewidziane na obecną kurację:))

szater 

Wysłany: Czw Mar 29, 2012 8:29 am   

"Dla zainteresowanych kilka aptek, w których można zrobić na pewno maść z proderminą:

Poniższe 3 apteki nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej:

Apteka „Świętego Cyryla i Metodego”
Plac Matki Teresy z Kalkuty 6
SZCZECIN
tel. 91 423 18 68

Apteka „Galenica”
ul. Przyjaciół Żołnierza 39/41
SZCZECIN
tel. 91 442 12 24

Apteka Juventa
ul. Żeromskiego 13
Warszawa
tel: 22 834 58 04

Poniższa apteka z informacji, które otrzymałem prowadzi także sprzedaż wysyłkową:

Apteka „Po Schodkach”
ul. Juliana Ursyna Niemcewicza 24 F
SZCZECIN
tel. 91 423 58 17

Jeszcze jedna apteka, nie wiem czy wysyłkę prowadzą:

Apteka „Malwa”
ul.Kościuszki 27
Sanok"

http://blog.luszczyce.pl/...cila-do-polski/

madziulex

Wysłany: Czw Mar 29, 2012 11:41 am   

Dziękuję, jeśli nie znajdę jej u siebie, spróbuję zamówić w tej Szczecińskiej aptece ...

[ Dodano: Pią Mar 30, 2012 5:04 pm ]
Chciałam Bardzo !!! podziękować szater za namiary na aptekę w Szczecinie. Pani z apteki zgodziła się zrobić i wysłać maść!:))))

Kaśka 

Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 7:57 pm   

A ja msm takie pytanie czy prodermina jest bezwzglednie zabroniona w ciazy?

szater 

Wysłany: Czw Kwi 05, 2012 10:27 am   

przyznam szczerze ze nie spotkalam sie z taka opinia ...ale absolutnie nie jestem akurat autorytetem wiec moje wiadomosci na ten temat nikłe :hmm: Proponuje zadzwonic do poradni ginekologicznej lub dermatologicznej i zapytac o dziegdzie i ich stosowanie w ciazy.Pozdrawiam :* dla maluszka :brawo:

Odpowiedz do tematu