Witam. Czytałem ostatnio o tym, ale nie mogę nigdzie znaleść tego na internecie, a chciałbym wypróbować. Czy ktoś z Was miał w ogóle z tym kontakt? Ponoć jest w formie maści, i nie tylko.
Działanie: Syntetyczny analog kalcytriolu, stosowany zewnętrznie w leczeniu łuszczycy pospolitej. Jest silnym inhibitorem indukowanej interleukiną-1 aktywacji ludzkich limfocytów T. Indukuje różnicowanie i hamuje proliferację komórek naskórka, zmniejsza odczyn zapalny. Wywiera 100-200 razy słabsze działanie na gospodarkę wapniowo-fosforanową niż preparaty wit. D3. Wchłanianie kalcypotriolu przez skórę wynosi 1-5% podanej dawki.
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu, ciężka niewydolność nerek lub wątroby, zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej, inne postaci łuszczycy (wysiękowa, krostkowa). Maści ani kremu nie stosować na zmiany znajdujące się na twarzy i owłosionej skórze głowy.
Działanie niepożądane: Miejscowe podrażnienie w obrębie leczonych zmian i zdrowej skóry otaczającej zmianę, przejściowe odczyny miejscowe (często rumień i świąd skóry, rzadko stan zapalny skóry i nasilenie się łuszczycy, bardzo rzadko przebarwienia). Hiperkalcemia i hiperkalciuria po przedawkowaniu leku; przerwanie podawania powoduje szybką normalizację stężenia wapnia w surowicy. Objawy przedawkowania: bóle głowy, senność, osłabienie, zmęczenie, rozdrażnienie, nudności, wymioty, zaparcia, wzmożone pragnienie, wielomocz. Długotrwałe przedawkowanie doprowadza do przewlekłej hiperkalcemii i odwapnienia kości. Nierozpuszczalne sole wapnia mogą wywołać powstanie złogów w układzie wydalniczym, wapnicę i uszkodzenie nerek, odkładanie się złogów w naczyniach, mięśniu sercowym i rogówce. W przypadku pojawienia się ostrej hiperkalcemii należy niezwłocznie zaprzestać stosowania leku, wdrożyć leczenie usuwające wapń z organizmu (furosemid, kalcytonina, kortykosteroidy, nawadnianie).
Ciąża i laktacja: Kategoria C. Nie stosować w okresie karmienia piersią.
Dawkowanie: Maść, krem: niewielką ilość nakładać 2 ×/d na miejsca zmienione chorobowo. Dawki maks. preparatu: dorośli: 15 g/d i 100 g/tydz., dzieci 6.-12. rż. - 50 g/tydz., dzieci po 12. rż. - 75 g/tydz. Płyn: zmienioną chorobowo powierzchnię owłosionej skóry głowy należy smarować 2 ×/d. Dawka maks. preparatu: 60 ml. W przypadku jednoczesnego stosowania kalcypotriolu w postaci maści lub kremu całkowita dawka maks. wynosi 5 mg substancji czynnej na tydz. Po naniesieniu leku należy umyć ręce. U niektórych chorych w leczeniu podtrzymującym kalcypotriol można stosować rzadziej.
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pią Cze 08, 2012 1:57 pm
To są analogi wit D3.Nie sa to sterydy,kolory znaczą ze to masc lub krem.Mozna kupic w necie(na forach sie ogłaszaja ludzie) DOVONEX to dokladnie to samo co DAIVONEX ale jest wieksza tubka i wychodzi taniej jak polski lek.Tu mozna kupic bez recepty a polskie analogi tylko na recepte.(tubka 30g około 70zł)
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
kremy są wygodniejsze w stosowaniu.
należy też pamiętać że skuteczna dawka substancji aktywnej docierjącej do skóry z maści jest wyższa niż z kremu (nawet jeżeli w preparacie stężenia są te same). to samo się tak btw tyczy sterydów.
Aha juz rozumiem dzięki za rozjaśnienie. Czyli maść jest mocniejsza niż krem choć te same są stęrzenia w preparacie, więc wolałabym maść ale pewnie krem jest mniej tłusty i tak jak mówisz wygodniejszy. Nigdy nie stosowałam Daivonexu więc może go spróbuję.
Trochę zmartwiona jestem bo co jakiś czas wyskakują mi malutkie nowe zmiany, takie malutki że na początku to trudno stwierdzić że to łuszczyca, no ale się powiększają i wtedy już widać konkretnie że to zmiany łuszczycowe, niby nie wyskakuje ich duzo bo dziś zauwazyłam z 5 nowych, nie mam pojęcia co jest tego powodem: chora nie jestem,zęby zdrowe aj tam z ta choroba to nigdy nic nie wiadomo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum