Mam ważne pytane, Czy łuszczyca jest niebezpieczna? Bo się boje o swojego kuzyna który wylądował w szpitalu ;< wiem że to przez nadużywanie alkocholu i czy to jest niebezpieczne?;<
Mam pytanko !! Nie dawno wróciłam z USA przebywałąm tam z synem na leczeniu mieszkaliśmy w domu fundacji wraz z nami i mieszkał tam chłopiec leczony na grużlice po powrocie okazało się ,że syn ma łuszczyce.Czy to moze być jaki kolwiek wziązek z dolegliwosciami mojego syna.
łuszczyca jest choroba genetyczną, nawet jesli Ty albo twoj mąz nie macie łuszczycy , czy nawet nikt z rodziny kogo pamietasz jej nie ma , jest to choroba dziedziczna bo mógl ja miec ktos z rodziny nawet o 3-4 pokolenia wstecz, tylko jak do tej pory nie odezwała sie , mozna to porownać do "wulkanu" , moze byc uspiony ( tak jak gen ł.) caly czas ale ale wydazy sie cos takiego co go obudzi, w przypadku łuszczycy jest najprosciej mówiąc jakies zakażenie organizmu, stan zapalny, moze byc od chorego zęba, przebytej grypie, przeziebieniu , mozliwe wtedy że przebywajac z chorym na gruzlice syn mógl w jakis sposob , niekoniecznie gruzlicą , ale mogl sie zarazic jakimś drobnoustrojem co wywołalo łuszczyce . łuszczyca ujawnia sie tez pod wplywem silnego stresu, dlatego tak czesto ludzie maja pierwsze wysypy np. podczas egzaminow maturalnych i nie tylko. Jesli już twój syn ma ł to musisz iść do dobrego dermatologa a i tu na forum napewno znajdziesz wiele ciekawych rozwiązan jak sobie z tym radzic.:)
czy nadmierne wysuszanie sie skóry na ciele to początek łuszczycy?
Łuszczyce mam "tylko" na skórze głowy, więc nie wiem czy mam zacząć się bać , ze cala obrone w luske;/
czy nadmierne wysuszanie sie skóry na ciele to początek łuszczycy?
Łuszczyce mam "tylko" na skórze głowy, więc nie wiem czy mam zacząć się bać , ze cala obrone w luske;/
to ja mam podobnie i też się zastanawiam nad każdą plamką...:(
rozmawiałam na ten temat z dermatologiem - odpowiedź? nie ma reguły - może być tak, że przez całe życie masz tylko na głowie, a może być tak, że powolutku albo też bardzo szybko - na całym ciele...
no tak, to ze na ł nie ma reguły to wiem, jednakze zauważyłam, ze od jakiegos czasu mam cholernie mocno wysuszona skórę - natłuszczam się rano, po poludniu skóra jest już sucha... to mnie zastanawia czy te objawy to znak, ze luszczyca postepuje i czy chce ogarnac cale moje cialo...
no tak, to ze na ł nie ma reguły to wiem, jednakze zauważyłam, ze od jakiegos czasu mam cholernie mocno wysuszona skórę - natłuszczam się rano, po poludniu skóra jest już sucha... to mnie zastanawia czy te objawy to znak, ze luszczyca postepuje i czy chce ogarnac cale moje cialo...
Może powinnaś zmienić balsam do ciała? Garnier czerwony do skóry bardzo suchej jest dobry.
Pozdrawiam i życzę żeby to nie była ł
Ale samo wysuszenie się skóry na głowie nie oznacza chyba ł.
Bo ł. towarzyszy bardzo mocny świąd skóry i złuszczanie się naskórka!
I tak jak ktoś wcześniej napisał że to nie jest powiedziane że będziesz mieć zaraz na całym ciele!
W moim przypadku tak właśnie jest że najpierw miałem na głowie a dopiero po paru latach łuska pojawiła mi się na nogach i w innych miejscach!
Nie łuszcz się
_________________ Nie ma ludzi zdrowych..........są nie zdiagnozowani....:)
Niestety jest możliwosć,zeby pojawiło sie na głowie. Też mam niewielkie zmiany,których nie mogę sie pozbyć,dodatkowo jakieś pięc lat temu ł pojawiła sie na głowie,co prawda dwie plamki wielkości kciuka,ale swędzi cała głowa. Kilka miesięcy temu zauważyłam zmiany na paznokciu,teraz czekam na zaatakowane stawy.. ;(
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum