Witajcie.
Jak wspomniałem w powitalni nie jestem pewien czy dobrze trafiłem, więc nie pogniewam się, jak mnie stąd przegonicie.
Wdzięczny też będę jak pozbawicie mnie złudzeń.
A więc do rzeczy.
Od daaaawna miewam na plecach i karku pojawiające się białe plamki o sporych łączących się obszarach. To pigmentacja i od zawsze byłem z tym zjawiskiem pogodzony.
Latem objawy ustępują. Ale... !
Od kilku-nastu dni mam na łopatce plamę - pierwszą zauważoną. Powoli się powiększa, obecnie jest jak 5zł i ma czerwonawą obwódkę. Środek w kolorze naturalnym.
Kilka dni temu, zauważyłem na brzuchu pojedyncze czerwonawo-różowate plamki.
Z każdym dniem się powiększają i odkrywam nowe.
Zacząłem zastanawiać się i coś czuć:
Czuję na swoim ciele nieregularne, pojedyncze delikatne ukłucia - jakby delikatnie szpileczką ktoś mnie drażnił, w różnych miejscach.
Do tego tak samo lekkie swędzenie, naprawdę lekkie, dotykam opuszkiem palca i wystarcza ale częściej niż naturalnie.
.
Nie unikam lekarzy, ale w mojej wsi Dermatolog przyjmie mnie dopiero 11marca.
Sądzę , że do tego czasu będę miał już całkiem sporo tych objawów.
Nie chcę się wydzierać "ratunku" , ale miło by było, jakby z tymi objawami ktoś coś skojarzył i napisał parę słów co to jest.
Proszę.
.
Kilka faktów:
Papierosy - paliłem dużo. Nie palę od... 17 lat z własnej woli.
Piwo - kiedyś dużo i codziennie. Nie piję piwa w ogóle od 18 miesięcy z własnej woli.
Wódka - piję ostro, ale tylko w soboty bo tak chcę a nie muszę.
Dieta - typowo męskie żarło nie wegetariańskie.
Higiena - mam czystą pracę techniczną, dbam o siebie trochę nadgorliwie - tak mam.
Leki - bardzo sporadycznie i to jak mnie ukochana zmusi
.
Jeszcze raz proszę, do 11marca całe wieki...
witaj tofik - niestety z opowiadania i zdalnie nikt nie postawi diagnozy - czasami nawet dermatolo ma z tym problem
na juz to radzilabym wprowadzic kapiele z dodatkiem soli (sporo soli mozesz nasypac) najlepiej z morza martwego ale nada sie normalna - dodaj tez sodke
jak dermatolog powie co to jest wtedy bedziesz mogl zastanawiac sie nad droga leczenia
pozdrawiam i nie panikuj
_________________ kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
Mam prawie cały worek 50kG soli Kłodawskiej.
Startuję jutro, tylko... ile to jest dużo soli do kąpieli w wannie?
łyżka, szklanka...
Późno już, czas spać, jutro tu wrócę
Dobranoc.
ja daje szklanke w sumie wazne zeby sie wymoczyc w tym - ale... to jest rada na luszczycowe zmiany - na dokladke nie na kazdego dziala - tak czy inaczej potrzebny ci lekarz ktory stwierdzi czym sa tak naprawde te zmiany
_________________ kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
Ja bym dała ze 3 szkl i do tego z 3 łyżki oleju obojętnie jaki
może być oliwa,czy słonecznikowy czy inny jaki masz
kąpiel bez dodatkowych środków czystości
objawy jakie opisujesz wyglądają na pękające naczynka w skórze też tak miewam u mnie
to czuć jak ukłucie igłą a potem pojawia się czerwona plamka
ale może to też być zupełnie co innego
_________________ Prawdziwa przyjaźń opiera się na tym,co jest dobre dla obydwu przyjaciół
No i po kąpieli .
Wiecie co... nie oczekiwałem cudów, ale po niej po prosu doskonale się czuję.
Poleżałem sobie parę minut w słono-tłustej wodzie i miałem wrażenie że jestem jednym wielkim zlepkiem tłuszczu, tymczasem... po wysuszeniu...
Ciało jakieś takie elastyczne, jakby całe kremem wcześniej nasmarowane ale nie tłuste.
Jestem facetem a czuję aksamit
.
Basia, jednak objawy nasze się różnią. Gdybym miał te ukłucia zliczyć, byłoby już milion od kilku miesięcy, tymczasem (odpukać) kropki po ukłuciu mi nie wyskakują.
Czasami to kłucie trwa kilka- nawet naście sekund aż dotknę miejsca palcem i przechodzi.
Obecnie po kąpieli... nic nie czuję. Skóra była sucha a teraz natłuszczona?
- nie wiem jak to tłumaczyć.
Dziękuję.
.
Z niecierpliwością teraz czekam na wizytę u Pani Dermatolog.
Przesuszoną skórę powiadasz...
Ja się na tym nie znam, ale zapewne masz rację skoro sam różnicę zauważam.
Spodobała mi się ta tłusta kąpiel, dziś też się tak wykąpałem - troszkę dłużej
A mogę tak codziennie lub chociaż częściej? Jak często mogę?
.
Mikronerwobóle...
Facet jestem, muszę się czasami wk...ć jak mam powody.
Z reguły jestem spokojny, wolę spokój, ciszę, tak lubię. Ale przyznać się muszę, że jak mam silny bodziec to jestem impulsywny
.
Mimo skóry przesuszonej, jednak jakaś plama na łopatce tkwi, skądś i... dwie malutkie gdzieś indziej też.
No właśnie , owe skądś pochodzić może z ostatnich decyzji życiowo-zawodowej.
Pomysł od jesieni ub. roku ale od 2-3 tygodni sprawy się mocno klarują=idą do celu.
Wpadłem na to po lekturze tutaj o tym, że zmiany w życiu mają znaczenie.
I tak lepię wsie fakty do kupy.
.
Optymizm. Wrócił, zapewniam Was. Olałem niepokój totalnie po wczorajszej kąpieli i dzisiejszym nie kłującym dniu.
I to Wy macie w tym udział. :bukiet::brawo:
Dobranoc
Kąpiel wystarczy 2 razy w tygodniu lub co drugi dzien
ile ty tego oleju lejesz i jaki że to tłuste jest
Mikronerwobóle............................ z naczynkami mają baaaaaaaaaaaaardzo dużo wspólnego
_________________ Prawdziwa przyjaźń opiera się na tym,co jest dobre dla obydwu przyjaciół
Po takiej kąpieli najlepiej się nie wycierać a owinąć ręcznikiem i pozwolić skórze wchłonąc resztki oleju
a [potem czymś dodatkowo nawilżyć jeśli jest taka potrzeba
ważne używać ciemnych ręczników
białe szarzeją i są nie do sprania
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Czw Lut 21, 2013 12:38 pm
ja tez sie nie spłukuje....ale w takiej wanience jak sobie poleguje to meliske wypijam,cieplutka...swieczuszki pale i....muzyczke z......moich lat słucham....mam w nosie cały swiat i przestrzen
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum