Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwsze oznaki Łuszczycy
Autor Wiadomość
DrOZD 

Wysłany: Pią Sty 05, 2007 11:30 pm   Pierwsze oznaki Łuszczycy

No i stało się, moja starsza córka ma pierwsze objawy Łuszczycy - lat 15-cie (może nie matura, ale pierwsze doświadczenia sercowe; stres... i zaraz wyszła cholera jedna).
Takie małe ognisko na twarzy, plamka na 1 cm2. Dermatolog najpierw nie bardzo wiedział, co to jest, ale jak się dowiedział, że ojciec ma, to szybko wyszło szydło z worka. Oczywiście poszedł po najmniejszej linii oporu czyli sterydowy Dermavate, ale młoda spytała się starego, co i jak i... teraz jesteśmy w kropce.
Co teraz? Z własnego doświadczenia wiem, że to szybko zaleczy, ale potem... Młoda chce szybko, wiadomo, ale na szczęście widzi ojca, a ten mówi spoko, powoli, zastanówmy się. No właśnie, "zastanówmy się", ale nad czym.
Co przy pierwszym wysypie polecacie? Takie nie "sterydowe", na spróbowanie, light, na twarz. By spróbować, ale nie zaszkodzić.

frida277 
foczka

Wysłany: Pon Sty 08, 2007 9:49 pm   

Moim zdaniem zwykła robiona maść roboty babuni i ewentualnie solarium. To tak na spróbowanie a potem przemywanie twarzy naparem z pączków liści brzozy ( ale to na wiosne).

DrOZD 

Wysłany: Pon Sty 08, 2007 11:14 pm   

frida277 napisał/a:
zwykła robiona maść roboty babuni
Tzn.?

Słonedzko oczywiście zalecę, zobaczymy...

nutka 

Wysłany: Wto Sty 09, 2007 2:26 pm   

Steryd na twarz? Co to za lekarz? Najlepiej niech o początku unika sterydów. Ja jak już wspominałam, na twarz i delikatne miejsca (pachy, pachwiny, czoło, itp) używałam Travocortu (maść w kremie) i zmiany znikały szybko a czas remisji był bardzo długi.

frida277 
foczka

Wysłany: Wto Sty 09, 2007 6:42 pm   

Nutko dlaczego uważasz że proponuje dziecku steryd na twarz? Napisałam wyraźnie "zwykła robiona maść przepisu babuni " a to chyba wszystko wyjaśnia.
Drozd oto przepis: Zbiera się żywicę z sosny bądź świerku (lepiej świerku) następnie w garnuszku przetapia się tłuszcz z gęsi dodaje tą żywicę i po wymieszaniu się składników i uzyskaniu jednobarwnej ,rzadkiej konsystencji przelewa się ją do pudełeczka i odstawia do lodówki. Po zastygnięciu należy się tą maścią smarować.
Tłuszczu nalezy dodać dwa razy tyle co żywicy.
Zaznaczam, że zbieranie żywicy jest nielegalne.

Nutko czy widzisz tu jakieś sterydy? Bo ja złotko nie znalazłam żadnego . To sama dobra matka natura :)

wierszokletka 

Wysłany: Wto Sty 09, 2007 7:05 pm   

ale nutka nie miała na myśli Ciebie, frido, tylko dermatologa, który przepisał Dermovate na twarz...

nutka 

Wysłany: Wto Sty 09, 2007 7:13 pm   

Dokładnie, chodzi mi o lekarza który przepisał steryd.

frida277 
foczka

Wysłany: Wto Sty 09, 2007 8:11 pm   

No to wybacz nutko. Głowa mnie dziś boli i chyba mózg pracuje na wolniejszych obrotach. Ale samam wypróbuje polecaną przez Ciebie maść

nutka 

Wysłany: Wto Sty 09, 2007 8:14 pm   

Nie męcz się z bólem głowy tylko łyknij środek przeciwbólowy i nie mam czego wybaczać :)

DrOZD 

Wysłany: Sro Sty 10, 2007 11:28 pm   

frida277 napisał/a:
...Zbiera się żywicę z sosny...

No pewnie i jeszcze dwa razy mam się przekręcić wokół osi, by zadziałało... Nonsens! Ma to być realny przepis, a nie typu : "... i dodać krew jaszczurki, a potem suszoną mumię...".

A ten bezsensowny lek pani dermatolog to chyba norma. Klient nie przyjdzie zaraz. Łatwo i bezboleśnie. Ale na szczęście mam doświadczenie i wyrzuciłem receptę do kosza.

Spróbujemy tego Travocortu (maść w kremie).

nutka 

Wysłany: Czw Sty 11, 2007 9:04 am   

Powodzenia :)
Uprzedzam, że tubka Travocortu (15 g) kosztuje około 35 zł. Moim zdaniem warto wydać te pieniądze.

aga

Wysłany: Czw Sty 11, 2007 6:38 pm   

spróbujcie Flexiderm z Herbapolu. Sama natura, przystępna cena ok 6.50 zł, i Iskal koniecznie ( albo inny dobry tran ) + kwas foliowy. Z solarką bym uważała, jak wysuszy skórę na twarzy to dopiero się ł. ruszy!
Trzymam kciuki! powodzenia, pa!

aga

Wysłany: Czw Sty 11, 2007 6:46 pm   

nutka! a Travocort to jest przecież lek przeciwgrzybiczy( działa na dermatofity, grzyby drożdzopodobne, pleśnie i bakteriobójczo na Gram-dodatnie)... ?!

daro 

Wysłany: Czw Sty 11, 2007 6:52 pm   

Aga a co to za różnica na co to jest ja stosuję krem do stóp na dłonie bo pomaga mi na łuszczycę

nutka 

Wysłany: Czw Sty 11, 2007 6:56 pm   

Tak, wiem. Travocort został mi przepisany przez dermatologa na łuszczycę i pomógł. Jak widać nie tylko maść z ulotką zawierającą wskazania "na łuszczycę" może pomóc. Poza tym powtarzam (pisałam już o tym w innym poście), miałam go używać np. w pachwinach, pod pachami (gdzie występuje łuszczyca wysiękowa) i na twarz. Polecam bo jest skuteczny choć wcale nie jest typową maścią na ł.

Odpowiedz do tematu