Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Moja historyjka od niedawna
Autor Wiadomość
Żelka_94 

Wysłany: Nie Maj 20, 2007 11:56 am   Moja historyjka od niedawna

Jestem Gośka mam 13 lat.
Na ciele przed świetami pojawiły mi sie trzy plamki. Mama powiedziala ze to liszaje i posmarowala bez skutku :( Teraz juz stwierdzono u mnie luszczyce u dermatologa.
Mam mnostwo na brzuchu, troszke mniej na plecach. Wieeele na udach i nogach. I tez sporo na rekach. Glowe teaz mam zaatakowana. Uzywam Hasceral i Elocom. Nie pomaga mi nic. A nawet jesli to troszke ale co zniknie jakas to w tym czasie sie nowe 10 pojawi. Juz nie wytrzymuje :(
Niewiem po co niektorzy jezdza do szpitala... konieczne to?
Po jakim czasie opalania sie mozna zobaczy efekty slonca?

anoil87 
ruda

Wysłany: Pon Maj 21, 2007 5:53 pm   

tak naprawde to nie możesz pewna że słońce działa akurat dobrze na twoją łuszczycę... każdy ma inną skórę i każda inaczej reaguje.... najlepiej idź do jakiegoś dobrego lekarza i tam zasięgnij porady :wink:

I nie przejmuj sie tak bardzo, jak sobie pewnie poczytałaś, nie jesteś sama z tym problemem... :roll: jest nas dużo. Na początku zawsze ciężko jest sie przyzwyczaić i zaakceptować ten stan rzeczy ale to nie uniknione.... poza tym naprawde da sie żyć z łuszczycą, ja mam ją odkąd pamiętam, "cudowne" 20 lat.... nie mówie że jest super łatwo ale też nie przeszkodziło mi to skończyć szkoły, mieć super przyjaciół, :!: kochanego faceta :!: który mnie akceptuje w pełni i jeszcze studiować :smile: . Tak że głowa do góry

Wszystko będzie dobrze :!: :smile:

Nie pozwól żeby jakieś pieprzone kropki na ciele z Tobą wygrały :wink: :wink: :!:

anoil87 
ruda

Wysłany: Pon Maj 21, 2007 5:55 pm   

aha, w szpitalu na łuszczyce nie leżałam.... ale z tego co wiem to leczenie tam polega poprostu na ciągłym smarowaniu sie , tyle że silniejszymi maściami, no i ewentualnie lampy..... tak że bać sie raczej nie ma czego :cool:

Żelka_94 

Wysłany: Nie Maj 27, 2007 11:45 am   

anoil87 napisał/a:
"cudowne" 20 lat.... nie mówie że jest super łatwo ale też nie przeszkodziło mi to skończyć szkoły, mieć super przyjaciół, :!: kochanego faceta :!: który mnie akceptuje w pełni i jeszcze studiować :smile: . Tak że głowa do góry

Nie pozwól żeby jakieś pieprzone kropki na ciele z Tobą wygrały :wink: :wink: :!:

Moi znajomi są inni... Mam 13 lat! W tym wieku tylko odsuwają sie odemnie bo wiedzą że jestem inna... jakby chora

wierszokletka 

Wysłany: Nie Maj 27, 2007 12:50 pm   

ale to jest nie zależy od wieku czy będą Cię akceptować znajomi... ja mam tylko pare lat więcej niż Ty, zachorowałam około 2 lata temu i jakoś moim znajomym to nie przeszkadzało. jasne, że niektórzy pytali się co mi jest, ja nie bardzo chciałam odpowiadać, ale część doskonale o wszystkim wie i tylko mnie wspierają ;) po prostu musisz trafić na odpowiednich ludzi, a z pewnością Ci się uda :D

Żelka_94 

Wysłany: Nie Maj 27, 2007 12:58 pm   

wierszokletka napisał/a:
ale to jest nie zależy od wieku czy będą Cię akceptować znajomi... ja mam tylko pare lat więcej niż Ty, zachorowałam około 2 lata temu i jakoś moim znajomym to nie przeszkadzało. jasne, że niektórzy pytali się co mi jest, ja nie bardzo chciałam odpowiadać, ale część doskonale o wszystkim wie i tylko mnie wspierają ;) po prostu musisz trafić na odpowiednich ludzi, a z pewnością Ci się uda :D

A moi się usuwają... i jednak zalezy od wieku.
Bo bardziej zaakceptują 20 letni przyjaciele niz 13 letni

anoil87 
ruda

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 5:41 pm   

Żelka_94 napisał/a:
A moi się usuwają... i jednak zalezy od wieku.
Bo bardziej zaakceptują 20 letni przyjaciele niz 13 letni

ja też miałam 13 jak miałam łuszczycę..... wiadomo że zawsze jak zmieniasz otoczenie np. jak idziesz do nowej szkoły to na początku wszyscy sie pytają, ale jak im udzielisz informacji to już dają spokój :wink: Ja nie mówie że łatwe jest mówienie o tym ale to w 99% przypadków daje pozytywne rezultaty :smile:

tak na marginesie to czym to sie różni np. od krzywych nóg :?: krzywymi nogami też sie nikt nie może zarazić :wink:

skoro nadal sie odsuwają to może poprostu jak pytają to od razu im mów że to jest choroba genetyczna i w żaden sposób nie można sie zarazić... ja tak zawsze mówie dla pewności :smile:

uszy do góry Żelka, wszystko będzie dobrze :!:

Żelka_94 

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 6:57 pm   

U mnie nikt nie ma krzywych nog :???:

wierszokletka 

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 7:02 pm   

ale dlaczego od razu masz takie negatywne nastawienie? to naprawdę nie zależy aż tak bardzo do wieku, bo teraz też zdarza mi się spotykać ludzi, którzy zachowują się bardzo niedojrzale i słyszę od nich nieciekawe komentarze. najważniejsze, że byś sama nie podchodziła do siebie tak krytycznie ;)

anoil87 
ruda

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 7:42 pm   

no dokładnie, w żaden sposób nie jesteś przecież gorsza od tych ludzi z piegami, krzywymi nogami, nadwagą, cellulitem czy co tam można jeszcze mieć.... :wink:

może faktycznie potrzebujesz czasu żeby nabrać do siebie dystansu... pamiętaj w każdym razie że z tym sie DA ŻYĆ niegorzej od tego jak żyją ludzie zdrowi

naprawde :wink:

wierszokletka dzięki za poparcie :mrgreen:

Żelka_94 

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 8:25 pm   

Ale piegi itp... to wygląd rodzaj wyglądu. A te kropki to choroba...

P.S jestem pesymistka

anoil87 
ruda

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 8:39 pm   

widze że jesteś pesymistką..... :neutral:

może piegi to nie najlepszy przykład ale z tym też można mieć przechlapane jak jest tego stanowczo za dużo i jeszcze na całej twarzy i ciele :neutral:

co do łuszczycy to weź też pod uwagę to że teraz społeczeństwo jest bardziej wyedukowane i ludzie sie starają akceptować takie rzeczy bo nie są im obce... boimy sie nieznanego a teraz praktycznie nie ma tabu..... tak że prawie nikt na dźwięk słowa "łuszczyca" nie zrobi wielkich oczu i ucieknie w obawie że to może jakaś odmiana trądu czy czegoś...

jasne że nie jest fajnie mieć coś takiego ale to nic w Twoim - naszym życiu nie przekreśla :smile:

Żelka_94 

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 9:08 pm   

anoil87 napisał/a:
widze że jesteś pesymistką..... :neutral:

może piegi to nie najlepszy przykład ale z tym też można mieć przechlapane jak jest tego stanowczo za dużo i jeszcze na całej twarzy i ciele :neutral:

co do łuszczycy to weź też pod uwagę to że teraz społeczeństwo jest bardziej wyedukowane i ludzie sie starają akceptować takie rzeczy bo nie są im obce... boimy sie nieznanego a teraz praktycznie nie ma tabu..... tak że prawie nikt na dźwięk słowa "łuszczyca" nie zrobi wielkich oczu i ucieknie w obawie że to może jakaś odmiana trądu czy czegoś...

jasne że nie jest fajnie mieć coś takiego ale to nic w Twoim - naszym życiu nie przekreśla :smile:

Ja ryczalam strasznie tygodniami... nie wyszlam z domu na cale wakacje
Ostatnio zmieniony przez Żelka_94 Wto Paź 09, 2007 8:14 pm, w całości zmieniany 1 raz  

anoil87 
ruda

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 9:38 pm   

sorki że to powiem ale w takim razie masz bardzo niewychowane i mało inteligentne koleżanki.... takie zachowanie jest conajmniej hamskie i nie warte było absolutnie Twoich łez :mad: najfajniej jest wypowiadać sie w taki sposób jak sie nie ma pojęcia o tym :???:

takich ludzi najlepiej olewać i tzrymać sie z daleka... z drugiej strony to sie zastanawiam czy same są takie super bez skazy :!:

nawet jak mają "czystą" skórę na wierzchu to wynika z tego że od środka jedna wielka łuszczyca :evil:

Żelka_94 

Wysłany: Pon Maj 28, 2007 9:40 pm   

anoil87 napisał/a:
sorki że to powiem ale w takim razie masz bardzo niewychowane i mało inteligentne koleżanki.... takie zachowanie jest conajmniej hamskie i nie warte było absolutnie Twoich łez :mad: najfajniej jest wypowiadać sie w taki sposób jak sie nie ma pojęcia o tym :???:

takich ludzi najlepiej olewać i tzrymać sie z daleka... z drugiej strony to sie zastanawiam czy same są takie super bez skazy :!:

nawet jak mają "czystą" skórę na wierzchu to wynika z tego że od środka jedna wielka łuszczyca :evil:

niektorzy sa tacy... i przez nich odchodza inni

Odpowiedz do tematu