Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
tak zwanie - Przewlekle .
Autor Wiadomość
NikolaD 

Wysłany: Sro Lip 22, 2009 2:54 pm   tak zwanie - Przewlekle .

Cześć :)
Jestem Nikola i łuszczyce mam od 1 klasy podstawówki , na początku diagnozowana jako uczulenie na niewiadomo co , kolejnie robiono na mnie testy alergiczne,niestety żadne niczego nie wykazywały.
Pamiętam że byłam cała w różowe plamki; dziś wiem , że to łuszczyca krostkowa.
W wieku 9 lat pojechałam do Babci na wakacje do Francji ona wysłała mnie do jakiejś polskiej lekarki dermatolog i ta zdiagnozowała łuszczyce.
Przepisała mi DIPROSALIC - którego z resztą używam do dziś - obecnie mam 17 lat.
Po powrocie do Polski mama udała się ze mną do poradni dermatologicznej , gdzie diagnoze również potwierdzono. Skierowano mnie na naświetlania lampami ultrafioletowymi oraz wysłano do sanatorium Słoneczko do Kołobrzegu.
Lampy niewiele zdziałały.
W Sanatorium używałam przez 6 tygodni (pochodzę ze śląska , wówczas przydzielało się nam 6 tygodni , teraz zmienione zostało to do 4) Diprosalicu - maści na skóre oraz płynu na głowę.
Muszę przyznać , że na mojej skórze po 6 tygodniach nie było na plecach i brzuchu ani jednej krotstki.
Zostały jednak nogi - łydki ; nie dało się tego pozbyc za cholere.
Dużo zmieniło się kiedy zaczęłam dojrzewać - łuszczyca z łydek sama zeszła.

Rok temu kiedy skończyłam gimazjum i miałam dużo stresów związanych z wyborem szkoły, zmianą otoczenia , wyprowadzką z rodzinnego domu ; dostałam nowego "wysiewu" łuszczyca pojawiła się na rękach , brzuchu , plecach w postaci małych krostek.
Stresy mijały, dostałam się do upragnionej szkoły.
Smarowane ciągle DIPROSALICIEM ręce wyglądają normalnie , jak kiedyś ;)

Obecnie na moim brzuchu i plecach jest kilkanaście plamek , ciągle je smaruje one znikają pojawiają się. Na głowie to samo.

Świetnym sposobem - dość bolesnym na pozbycie się chrostek jest spalenie ich na słońcu.
W miejscu spalonych krotstek nie powstają nowe. Fakt , że spieczona skóra boli , ale przynajmniej mam spokój. Na opalonej skórze widać biale miejsca po plamkach ; ale przynajmniej ich tam nie ma.

3 razy w tygodniu lub 2 polecam również sesje na solarium po 5 minut, to dobrze działa na krosty - wysusza je.

Łuszczyca nie przeszkadza mi w życiu , no może jedynie wkurza kiedy chce założyć bluzkę z odkrytymi plecami a na niej są różowe plamki i musze z niej zrezygnować.
Jestem zadowolona z siebie, z łuszczycą ciągle walcze , ale nie zamierzam się poddać.
Są również plusy tej choroby ; jezeli chodzi o nastolatki ; raczej nie występuje trądzik dlatego , że nasza skóra jest juz wystarczająco wysuszona ;)

Obiawy nasilają się u mnie przed miesiączką, zmianą pogody, bólem zęba , przeziębieniem, utratą wagi.

Jestem zbyt piękna i zbyt młoda , żeby przejmować się paroma krostkami na moim ciele.
A na pytanie co Ci się stało , lub co to jest w pytaniu o plamke odpowiadam" krostka" :)

Emigrant 

Wysłany: Sro Lip 22, 2009 8:32 pm   

Witaj,
na Twoim miejscu uważał bym z słońcem i solarium, zgadzam się z Tobą, że doskonale pomaga w leczeniu, ale nadmiar też może zaszkodzić, po co narażać się na jakieś inne dziadostwo w stylu czerniaka, jeden syf nam wystarcza :wink:

szater 

Wysłany: Sro Lip 22, 2009 9:14 pm   

Nikola ciesze sie że w Tobie tyle optymizmu ale no własnie to ale to Diprosalick.Nie powinno sie go stosowac dłuzej niż 2tyg,na duże powiezchnie ciała.Tyle lat stosujesz ten steryd aż mi włosy stają deba.Jestes taka młoda,poczytaj dziewczyno troche różne posty z tego forum.Znajdziesz tu tyle mądrych porad.Dziewczyno zycie przed toba,szkoda sie truc.Oczywiscie zrobiz jak bedziesz uważała,młodosc i uroda nie bedą zawsze,pomysl o zachowaniu zdrowia.Zgadzam sie też z Emigrantem odnosnie solarium i wypalania na słońcu.Wszystko ma swoją cene! :mrgreen:

NikolaD 

Wysłany: Sro Lip 22, 2009 11:39 pm   

Tak wiem , że Diprosalic to lek sterydowy , z resztą moja mama wie więcej o tej chorobie niż ja , w końcu "Służba zdrowia". Ja również wiem jakie są tego konsekwencje, jednak nie mam cierpliwości smarowac sie masciami itd.
Chce szybko efektownie ,bo jak mówiłam jestem młoda i piękna ; a diprosalic tak działa. Nie śmierdzi , nie trzeba trzymać w lodówce nie barwi ubrań , jest tylko tłusty.
Musze przyznać , że lekarstwa dostaje od babci , jakoś załatwia mi je za granicą są refundowane i stężenie wazeliny używane w maściach jest większe , dlatego są wydajniejsze ;)

Odnośnie słońca , właśnie schodzi mi skóra , przez ostatnie dni się mocno opaliłam i na razie po krostkach na plecach ani śladu ;)

A solarium - cały rok prawie jestem blada twarz jedynie w wakacje troszkę się spiekę , jak dostaje jakiegoś wysiewu wówczas z niego korzystam ;)

Właściwie jestem zmartwiona troche , szkoda , że w Polsce lekarstwa na łuszczyce nie są refundowane , to poniekąd niesprawiedliwość , nie mamy wpływu na tą chorobę ...
ale czego tu wymagać jak z najzwyklejszą insuliną jest problem;
nic dodać nic ująć.

Chciałam jeszcze dodać , że używałam szamponu z zielonym napisem , który potwornie śmierdział ; owszem pomagał , ale odór był nieznośny , nazwy nie pamiętam...

Na pewno poszperam jeszcze na forum i poszukam informacji ;)

EWaa

Wysłany: Czw Lip 23, 2009 11:12 am   

Każdy z nas jest mlody , a przynajmnie wiekszosc tak sie czuje , i każdy jest piekny ale ze sterydami raczej trzeba ostroznie z rozwagą. Jesli chcesz pozostać w przekonaniu , że jestes "piekna", to ogranicz stosowanie sterydow bo za kilka lat juz tak nie powiesz:). Osobiscie nie jestem przeciwniczka smarowania sie sterydami ale zawsze w pewnych ograniczeniach, teraz jest na rynku tyle specyfikow bardziej przyjaznych skorze, wystarczy nie dopuszczać do stanow zapalnych w organizmie i do bólów zebow , a łuszczyca bedzie slabsza.

NikolaD 

Wysłany: Czw Lip 23, 2009 11:29 am   

Jak się zestarzeje to po za moim męzem nie będzie mnie nikt inny oglądał ;)

daro 

Wysłany: Czw Lip 23, 2009 11:43 am   

NikolaD napisał/a:
Jak się zestarzeje to po za moim męzem nie będzie mnie nikt inny oglądał ;)

No jeszcze w przyszłości pozostaną dzieci, które na ciebie będą patrzeć ;)

tasia 

Wysłany: Czw Lip 23, 2009 1:12 pm   

daro napisał/a:

No jeszcze w przyszłości pozostaną dzieci, które na ciebie będą patrzeć ;)

i czasem na ulice tez bedzie musiala wyjsc. a ja juz wiem ze jak po sterydach wysypie to wcale nie jest to takie fajne uczucie jak sie ludzie gapia:) ale wole juz cygnolina wypalic i miec spokoj niz co chwila smarowac sterydami i oslabiac sobie organizm;)

EWaa

Wysłany: Pią Lip 24, 2009 12:02 pm   

Oj Nikola , Nikola, widać, ze jestes podlotkiem. Bez urazy.

NikolaD 

Wysłany: Nie Sie 02, 2009 11:28 pm   

Nic nie szkodzi ;)
Każdy wiek ma swoje prawa

aagreen

Wysłany: Czw Lis 05, 2009 2:41 am   

Kingston is the capital and largest city of Jamaica. It is located in the southeastern part of the island country. It was built in1692. The Blue Mountains, Red Hills, Long Mountain and the Kingston Harbour lie around the city. If you are those interested in true Jamaican culture and history, Kingston is a must visit.
Attractions:
wow power leveling
Devon House
Devon House stands in the heart of Kingston, Jamaica. It was built in 1881 by George Stiebel, a very rich Jamaican. It now serves as a museum, park, shopping and dining center for visitors.
Bob Marley Museum
wedding dress
Jamaica’s world-famous son, singer-songwriter Bob Marley, made reggae music popular throughout America and around the world. He died of cancer in 1981 when he was 36 years old. In memory of him, the museum was built. It is the most-visited sight in Kingston.
wedding dress
Hope Botanical Gardens
It is in the middle of Kingston. It is 20 hectares including a cactus garden, a forest garden and an ornamental pond. It lies next to the University of the West Indies, and also has a small zoo and an interesting, large cage where many birds are kept.
replica watches
High school student Clay Jensen returns home from school to find a mysterious box with his name on it lying on his porch. Inside he discovers several cassette tapes recorded by Hannah Baker, his classmate, who killed herself two weeks earlier. On the tapes, Hannah explains that there are thirteen reasons why she decided to end her life. Clay is one of them. If he listens, he’ll find out what happened.
replica watches
Through Hannah and Clay's narratives, the author Jay Asher invents an intricate and heartrending story.
replica watches
If you have the chance to read one novel this year, Thirteen Reasons Why should be your best choice. It’s sad, amazing, heartbreaking, and hopeful, all at the same time. By reading it, you’ll think about your actions, and wonder what type of effect they have on other people.
replica watches

strong1r

Wysłany: Czw Gru 10, 2009 7:11 am   

Father Frost

In a far-away country, somewhere in Russia, there lived a stepmother who had a stepdaughter and also a daughter of her own. Her own daughter was dear to her, and always whatever she did the mother was the first to praise her, to pet her; but there was but little praise for the stepdaughter; although good and kind, she had no other reward than reproach. What on earth could have been done? The wind blows, but stops blowing at times; the wicked woman never knows how to stop her wickedness. One bright cold day the stepmother said to her husband:
wow power leveling,
"Now, old man, I want you to take your daughter away from my eyes, away from my ears. You shall not take her to your people into a warm hut. You shall take her into the wide, wide fields to the crackling frost."

The old father grew sad, began even to weep, but nevertheless helped the young girl into the sleigh. He wished to cover her with a sheepskin in order to protect her from the cold; however, he did not do it. He was afraid; his wife was watching them out of the window. And so he went with his lovely daughter into the wide, wide fields; drove her nearly to the woods, left her there alone, and speedily drove away--he was a good man and did not care to see his daughter's death. Following continue. wow gold,

Alone, quite alone, remained the sweet girl. Broken-hearted and terror-stricken she repeated fervently all the prayers she knew.

Father Frost, the almighty sovereign at that place, clad in furs, with a long, long, white beard and a shining crown on his white head, approached nearer and nearer, looked at this beautiful guest of his and asked:

"Dost you know me?--me, the red-nosed Frost?"

"Be welcome, Father Frost," answered gently the young girl. "I hope our heavenly Lord sent you for my sinful soul."

"Are you comfortable, sweet child?" again asked the Frost. He was exceedingly pleased with her looks and mild manners.wedding dress,

"Indeed I am," answered the girl, almost out of breath from cold.

And the Frost, cheerful and bright, kept crackling in the branches until the air became icy, but the good-natured girl kept repeating:

"I am very comfortable, dear Father Frost."

But the Frost, however, knew all about the weakness of human beings; he knew very well that few of them are really good and kind; but he knew no one of them even could struggle too long against the power of Frost, the king of winter. The kindness of the gentle girl charmed old Frost so much that he made the decision to treat her differently from others, and gave her a large heavy trunk filled with many beautiful, beautiful things. He gave her a rich cloak lined with precious furs; he gave her silk quilts--light like feathers and warm as a mother's lap. What a rich girl she became and how many magnificent garments she received! And besides all, old Frost gave her a blue dress ornamented with silver and pearls. This site is on the Crushers:crusher。
wedding dress,
When the young girl put it on she became such a beautiful maiden that even the sun smiled at her.

The stepmother was in the kitchen busy baking pancakes for the meal which it is the custom to give to the priests and friends after the usual service for the dead.

"Now, old man," said the wife to the husband, "go down to the wide fields and bring the body of thy daughter; we will bury her."

The old man went off. And the little dog in the corner wagged his tail and said:

"Bow-wow! bow-wow! the old man's daughter is on her way home, beautiful and happy as never before, and the old woman's daughter is wicked as ever before."
wedding dress,
"Keep still, stupid beast!" shouted the stepmother, and struck the little dog. Went to eat, while repeat.

"Here, take this pancake, eat it and say, 'The old woman's daughter will be married soon and the old man's daughter shall be buried soon.'"

The dog ate the pancake and began anew:

"Bow-wow! bow-wow! the old man's daughter is coming home wealthy and happy as never before, and the old woman's daughter is somewhere around as homely and wicked as ever before."
wedding dress,
The old woman was furious at the dog, but in spite of pancakes and whipping, the dog repeated the same words over and over again.

Father Frost

daro 

Wysłany: Czw Gru 10, 2009 4:43 pm   

Pawle - administratorze - weź te "śmietniki" powyrzucaj - bo normalnie zaśmiecają forum

szater 

Wysłany: Czw Gru 10, 2009 6:35 pm   

daro napisał/a:
Pawle - administratorze - weź te "śmietniki" powyrzucaj - bo normalnie zaśmiecają forum

Daro kochany toż to głos wołajacego na pustyni :mrgreen:
Nasz Pawełek zniknął już parę miesięcy temu i słuch onim zaginął :razz:

daro 

Wysłany: Czw Gru 10, 2009 9:30 pm   

Ja się obawiam, że on zginął kilka lat temu hehhe, nie ale tak poważnie to jego ostatnie wejście na to forum było bardzo dawno temu, a ci co tu śmiecą strasznie mnie denerwują, a szczególnie tymi długimi postami, które nic nie znaczą.
Chyba uważają, że my chorzy na ł.. mamy coś z głową, że może ktoś się skusi i wejdzie w ten ich link

Odpowiedz do tematu