Witam, mam problem, dostałem poparzenia od cygnoliny,
na wejście dostałem 1% z tego co czytałem to przeważnie słabszą się dostaje; zwróciłem lekarzowi na to uwagę, ale powiedziała mi żeby po prostu krócej trzymać(10-15min)
no ale co mam z tym zrobić? Cygnolina hamuje syntezę DNA białek, czyli skóra się nie regeneruje. Zasmarowałem oparzenia pantenolem na wejście.
A jeszcze smaruje cholesterolem z 0,5% hydrocortizolem(nie jestem pewien czy dobrze napisałem) też na to zwróciłem uwagę i usłyszałem odpowiedź, że to najsłabszy steryd i jeszcze w tak małym stężeniu na pewno nie zaszkodzi, ale nie jestem do końca pewien, nie ufam do końca lekarzom, niestety.
Proszę o jak najszybszą odpowiedź i z góry dziękuję.
Paweł
Nie byłem u dermatologa od kąd mi zapisał Cygnolinę, tj. jakieś 2,3 tygodnie temu.
Poszedłbym od razu do dermatologa, ale przyjmuje tylko we wtorki, a ja już nie wytrzymuje, piecze i swędzi.
Jeszcze raz proszę o jak najszybszą odpowiedź.
mozesz smialo powiedziec swojemu konowalowi ze jest idiota..a jesli boisz sie..to powiedz z e ja tak powiedzialem..i moge podac mu swoje dane..a tylko idiota rozpoczyna kuracje 1% cygnolina/... od razu zmien lekarza..kuracja od 0.10% hydrocortisoni i masc cholesterolowa owszem..sa pomocne po zmyciu cygnoliny
_________________ luszczyca jest tylko choroba..jak wszystkie inne..i trzeba z nia nauczyc sie zyc
teraz juz nic nie zrobisz..natluszczaj..jest tez masc z la roche posay nazyw a sie hydranorme..nie wiem czy dostaniesz bez recepty..ale pedz do apteki..bardzo dobrz e dziala na oparzenia cygnolina..a jesli nie dostaniesz to powiedz w aptece co ci potrzebne i na co.,,... sadz e z e doradza ci cos
_________________ luszczyca jest tylko choroba..jak wszystkie inne..i trzeba z nia nauczyc sie zyc
jak na razie to jest najmądrzejszy z moich lekarzy, o innych to szkoda mówić.
Dzięki wielkie za pomoc.
Jeszcze w takim razie poproszę o radę, tą cygnolinę mogę w czymś rozmieszać, aby zmniejszyć procentowo jej zawartość? jest to lek robiony
k. salicylowy 3
cygnolina 1
Aq. purificata 10 <-- nie wiem czy dobrze odczytałem, ach te pismo
Vaselini 100
Tej maści cholesterolowej raczej nie mogę zmieszać bo tam jest steryd.
Jeszcze dodam, że gdyby nie to forum to nie wiem co by się ze mną teraz działo, dzięki temu forum zmieniłem już 5 lekarzy.
W sumie to chyba nie ma w tym kraju lekarzy, są tylko konowały.
Moje dotychczasowe wnioski są takie, że trzeba przeczytać dokładnie to co jest na forum, a do dermatologa chodzić tylko po recepty, tego co się chce.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum i dzięki za wszystko.
Całuje mocno Paweł.
Pawel 121 Ty Nas czytaj. Tutaj jest wiele osob ktore prawie wszystko wiedzą o chorobie. Ja do lekarzy nie chodze bo nic nowego mi nie powiedzą. No ,chyba ,ze dzialo by sie cos o czym nie wiem:))).
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 6:09 pm
Pawel121 napisał/a:
Jestem o tym święcie przekonany. A forum mam już prawie całe przestudiowane.
I jestem tu stałym bywalcem mimo iż nie pisze dużo.
Paweł jak czytasz forum to wiesz że jestem ogromną zwolenniczką cygnoliny.Przykro mi że ten twój lekarz tak beznadziejnie zna sie na stosowaniu cygnoliny.Niestety jest to stara metoda a ci młodzi lekarze nie mają zielonego pojęcia jak prowadzić choregoGeneralnie nie stosuje sie cygnoliny razem ze sterydami,jezeli już to w szczególnych okolicznosciach.Cygnolina odpowiednio stosowana zawsze sobie poradzi.Oparzenia pojawiają sie w momencie stycznosci ze zdrową skórą.Trudno ich uniknąć ale można ograniczyc ich rozległosc.Wiem jak trudne są dyskusje z lekarzami.Warto miec zaufanego farmaceutę ,który zrobi maśc bez recepty(ale musisz znac dokładny skład) lub lekarza ,który wypisze ci cygnolinę o stęzeniu o które prosisz.Zawsze chętnie ci pomogę,pytaj,podczas stosowania cygnoliny nawet codziennie.Na PW lub GG.Krysia
Wasze nicki pojawiają się bardzo często na forum i są mi dobrze znane. Ja jestem przeciwnikiem sterydów i również wyczytałem (już dawno) że nie łączy się ich z cygnoliną. Mimo tego wypadku na pewno się nie zrażę do cygnoliny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum