Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
PUVA
Autor Wiadomość
bastek1980 

Wysłany: Pią Maj 29, 2009 2:04 pm   

Ja mialem PUVA w szpitalu po dokladnych badaniach lykalem hyba 7 duzych tablet po okolo godz na lampy fakt po tych tabletach kreci sie w glowie mdli najlepiej popijac je mlekiem lub maslanka jest troche lepiej.Wynik znakomity wszystko zniklo i tak jak bylem blady jak sciana to wyszlem jak muzyn hehehhe kazdy mi zazdroscil takiej opalenizny tylko ze strasznie niszcza watrobe !!!!!Do teraz mam czesto zgage pomiedzy jedna a druga terapia musi byc dluga przerwa te tabletki strasznie rozszezaja pory skory przez co promienie moga gleboko wypalic ta luszczyce czeste stosowanie moze doprowadzic do raka skory ale to powinien wam wasz dermatolog powiedziec bo z tym niema zartow POZROWIONKA

dorota48 

Wysłany: Czw Maj 13, 2010 9:07 pm   

hej
mi łuszczyca pojawiła sie w dośc późnym wieku,bo po 41 ,a mam lat 49.
no nie ważne.chodzi o to,że obecnie mieszkam za granicą Polski i niestety tutaj nie są mi w stanie udzielic innej pomocy poza maściami,które tak naprawdę jedynie podleczają moją skórę.skóra nadal narasta i co gorsza pęka :cry:
najgorzej jest na stopach,bo czasem po prostu nie mogę chodzic :cry:
jak tylko przeczytałam o tej terapii PUVA to od razu pojawiło się światełko nadziei.
tylko martwi mnie to co piszecie o wątrobie.przeszłam 2 żółtaczki a z tego co wyczytałam to ta terapia bardzo niszczy wątrobę :cry: czy to oznacza,że nie mogę jej zastosowac??

szater 

Wysłany: Pią Maj 14, 2010 7:54 am   

To zależy jakie masz priprytety:życie i zdrowie czy gładka skóra :roll:
Kochana jak masz takie problemy z watroba to pomysl spokojnie.....to nie jest terapia dla ciebie.Lepiej korzystac z naturalnych promieni słonca.Sama fototerapia to nic ale laki ktore należy zażywac aby przyniosła skutek ta w twoim przypadku juz wogóle tragedia.Jest tyle fajnych metod naturalnych,domowych.Wiem że na ogół sie nie chce(lepiej szybko) ale naprawde zdrowiej jest .Popróbuj.Kąpiele w ziołach naprawe nawet bez masci potrafia zdziałac cuda.Stosowanie masci prawidłowo tez daje efekty-jednak niestety dla zaleczenia łuszczycy trzeba -CZASU!!!Pozdrawiam :mrgreen:

Paweł 

Wysłany: Pią Maj 14, 2010 12:40 pm   

Można też spróbować naświetleń UVB - tam nie trzeba brać psoralenów.

Zocha 

Wysłany: Pią Maj 14, 2010 12:55 pm   

UFB naświetlania czasowe od jednej minuty do maksymalnie 7; oczywiście po "technologii' stosowania cygnoliny,
natłuszczanie po lampach czas około 1 godziny; kiedyś stosowano natłuszczanie przed ,ale lepsze efekty daje na tzw. sucho.
cały cykl stosowania lamp to okres około 2 - 3 tygodni (cykle zminiejsząjace)nierealne w kontraktach szpitali z NFZ.
Można też skorzystać z Przychodni mających te lampy, okres oczekiwania spory, ale w połączeniu ze smarowaniem efekty są

szater 

Wysłany: Pią Maj 14, 2010 5:57 pm   

Uprzejmie zwracam Wam uwage iz osoba proszaca opomoc mieszka poza granicami Polski a tak dla przypomnienia....jest po zapaleniu watroby( -żółtaczkach) :twisted:

Paweł 

Wysłany: Pią Maj 14, 2010 7:56 pm   

Jasne Szater, ale skoro ma możliwość stosowania PUVA to może ma też możliwość naświetleń UVB. Są bezpieczniejsze od PUVA i nie oddziałują na wątrobę - żadnych pyli nie bierze się. Ale jeśli jest tylko możliwość PUVA i problemy z wątrobą to bym się mocno zastanowił.... Po co mieć później problemy.

szater 

Wysłany: Pią Maj 14, 2010 8:34 pm   

Paweł napisał/a:
Jasne Szater, ale skoro ma możliwość stosowania PUVA to może ma też możliwość naświetleń UVB. Są bezpieczniejsze od PUVA i nie oddziałują na wątrobę - żadnych pyli nie bierze się. Ale jeśli jest tylko możliwość PUVA i problemy z wątrobą to bym się mocno zastanowił.... Po co mieć później problemy.

Zgadza sie Pawełku UVB sabezpieczniejsze od PUVA jednak już sie sama zastanawiam czy koleżanka ma jakis dostep do leczenia tego typu wszak sama pisze cyt"obecnie mieszkam za granicą Polski i niestety tutaj nie są mi w stanie udzielic innej pomocy poza maściami,które tak naprawdę jedynie podleczają moją skórę.skóra nadal narasta i co gorsza pęka :cry: "Wydaje mi sie że cierpi ona na łuszczyce krostkową lub kropelkową ,jest dużo porad na forum odnosnie leczenia własnie tych rodzajów(np.kąpiele ziołowe) :mrgreen:

Paweł 

Wysłany: Nie Maj 16, 2010 3:43 pm   

No właśnie z tym może być problem, walnąłem tylko sugestię, anuż okaże się, że ma możliwość stosowania UVB. Swoją drogą za granicą mogą być dostępne specyfiki, które są niedostępne w Polsce.

Faktycznie można lekko domniemywać, że Dorota cierpi na łuszczycę krostkową - która de facto często występuje właśnie na stopach.

A może Doroto spróbowałabyś jakichś metod naturalnych (domowych) opisywanych tu na forum.

Agata15 

Wysłany: Pon Maj 17, 2010 11:10 am   

Ja polecałabym picie ostropestu plamistego, jest zalecany do przyjmowania po żółtaczce jak i innych uszczkodzeniach wątroby. Może właśniej jej uszkodzenie jest powodem wysypów. Mi ostropest pomógł, chociaż nie miałam wcześniej żółtaczki ani nie piłam alkoholu w dużych ilościach, co mogłoby uszkodzić wątrobę.

szater 

Wysłany: Pon Maj 17, 2010 12:02 pm   

Wszyscy chorzy nałuszczyce powinni oczyszczac ją co jakis czas gdyż własnie nasza wątróbka przy łuszczycy zle pracuje a łuszczyca jest jej skutkiem ubocznym. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu