Według mnie skoro zmiany się nie rozrastają,nie ma nowych wykwitów wystarczyła by maść robiona z hydrokortyzonem i witA owszem jest tu steryd ale z najsłabszych,no i nie trzeba by mieszać i cudować a koszt tylko 5zł nie wiem czy w aptece u mnie robi bez recepty ale często kupuje leki bez recepty które są na receptę widział moje zmiany i wie że wiem o co proszę przez tyle lat obserwował moje poczynania.
_________________ Prawdziwa przyjaźń opiera się na tym,co jest dobre dla obydwu przyjaciół
gosc [Usunięty]
Wysłany: Pią Maj 27, 2011 2:46 pm
Basieńko Ty jesteś tam na miejscu, masz doświadczenie i ogląd sytuacji. My tu tylko tak sobie gdybamy w tym względzie.
Mam taką cichą nadzieję, że problem.... grzybów i robali... już panie przerobiły, tym bardziej, że było w domciu zwierze.
Powiem szczerze, że sama sterydami się wspomagam ale się nimi nie leczę. Ja poszukiwałabym tego "czynnika naturalnego", na który skora małej by zareagowała.
Jest w miarę jasna odpowiedź co do cygnoliny(chociaż i tu, być może skóra bardziej reagowała na salicyl niż na sama cygnolinę, warto to by było sprawdzić również). Co do reszty leków naturalnych-dziegcie czy witaminy, na dziś nic nie wiemy. Stąd moje takie a nie inne drążenie tematu. Sama przeszłam tę drogę, to wiem, że trudno jest a tu jeszcze chodzi o dziecko
Dlatego uważam że ta robiona była by takim wspomagaczem na małą chyba działają wszystkie naturalne mazidła a do tego kąpiele, tego co wiem małą uczula mocznik z salicylem chyba ok.może Lenka coś przypomni.
_________________ Prawdziwa przyjaźń opiera się na tym,co jest dobre dla obydwu przyjaciół
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pią Maj 27, 2011 4:34 pm
...nie mamy dokładnych składów masci ale skoro jest cyt:..."Uwaga! Nie stosować jednocześnie ze stosowanymi miejscowo preparatami kwasu salicylowego.Nie wolno nakładać preparatów zawierających kwas salicylowy na to samo miejsce skóry, co maść Sorel Plus, ponieważ kwas salicylowy rozkłada substancję czynną zawartą w tej maści.
to dla mnie sprawa jasna ze moga to byc :Daivonex i Sorel Plus...masci PODOBNIE DZIAŁAJACE A NIE ZAMIENNIKI..ludzie na forum ogólnym bzdury pisza i nie ma co powielac ze Donovax i daivonex to te same masci.....skoro produkuje je ta sama firma...to bzdura byłoby promowanie ich pod dwiema nazwami-obydwa maja PODOBNE DZIAŁANIE ALE TO NIE SA TE SAME MASCI
co do małej to mysle ze Lenka pokreciła cos z tymi nazwami...daivonex pomyliła z Daivobetem....ten oststni steryd w sumie nie powinien byc podawany dziecku ....a wogóle to jest on na łuszczyce PLACKOWATA!...NIE KROSTKOWA CZY MIESZANA....ale faktycznie Basia niech tam kontroluje....mysle ze trzeba spokojnie i systematycznie stosowac cos jednego a nie tak skakac po leczeniu...jak idzie na masci robione to ja nimi smarujcie...taniej i...zdrowiej
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
gosc [Usunięty]
Wysłany: Pią Maj 27, 2011 7:50 pm
Teraz to żeś nakręciła, że o matko
Co do nazw obu maści: http://translate.google.p...26prmd%3Divnsfd czy teraz to Cię przekonuje
Co do Sorelu Plus, twierdzę, że Sorel Plus jest to polski zamiennik wymienionych wyżej maści, oparty w swym dzialaniu o vit. D.
Składy obu maści: "orginałów" i ich polskiego odpowiednika, muszą się różnić, inaczej musiałyby być produkowane pod tą samą nazwą i na jednej koncesji. Sytuacja podobna jak chwalony tu przez Ciebie: Kartalin i Biokartalin
Z tego co ostatnio obgadałam w swoich aptekach: tania maść, oparta o smołę węglową- Proderminę; jest możliwa na dziś do dostania tylko w aptekach przyszpitalnych. Używana jest ona w lecznictwie szpitalnym i tam być może można ją dostać.
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pią Maj 27, 2011 8:40 pm
Lenoczka jest polski odpowiednik tego Daivonexa, to Sorel plus jest on dużo tańszy.
Powtarzam Sorel Plus to nie jest odpowiednik Daivonexa-przeczytaj dokładnie to co wkleiłam wczesniej!
Sorel PLus to jest tez oryginał...produkowany juz od bardzo dawna przez Sandoz Gmbh, Austria-dostepny był w Polsce pod nazwa "Sorel'
Znalazłam dokładny skład daivonexu:1 g maści, kremu lub 1 ml płynu zawiera 50 µg kalcypotriolu. Maść i płyn zawierają glikol propylenowy, krem zawiera alkohol cetostearylowy.
A oto skład SOREL Plus:1 g maści zawiera 50 µg kalcypotriolu.
Dodatki sprawiaja ze przy jednym mozna stosowac salicylany a przy drugim nie-dlatego jest roznica miedzy tymi masciami,maja działania podobne...ale NIE SA ZAMIENNIKAMI
DYSKUSJE NAD TYMI MASCIAMI UWAZAM ZA ZAKONCZONA- zasiegnęlam opini lekarskiej....ja tez tu przedstawiłam.
gosc [Usunięty]
Wysłany: Pią Maj 27, 2011 9:29 pm
Szater masz prawo wierzyć swoim lekarzom, jednak nic nie zmieni faktu, że Sorel Plus jest maścią dostępną na rynku polskim, opartą o vit. D.
Czyli w moim odczuciu jest, to tańszy zamiennik/odpowiednik Donovax lub Daivonex.
Wypowiedź moja dotyczy podstawowego czynnika leczniczego w omawianych maściach- vit.D, nie dyskutuję o składnikach uzupełniających.
Ostatnio zmieniony przez gosc Pią Maj 27, 2011 11:01 pm, w całości zmieniany 1 raz
gosc [Usunięty]
Wysłany: Pią Maj 27, 2011 11:21 pm
Mam wrażenie, ze zaczynamy kręcić się wokół własnego ogonka.
Mnie nie chodzi o to, kto ma rację, tylko o wiadomości a one muszą tu być wiarygodne.
Podtrzymuję to wszystko, co wcześniej napisałam, jeżeli masz jakieś inne wieści, to je tu zapodaj, bo w moim odczuciu są on bardzo ważne:
- jest Sorel maścią opartą o witaminę D?
- Donovax i Daivonex, to te same maści, choć o różnych nazwach handlowych?
- czy Sorel, może uchodzić za tańszy odpowiednik/ zamiennik, Donovaxu/Daivonexu?
Co do tego http://www.swif.katowice....1-02-22-011.pdf , to jeżeli moje wiadomości są prawdziwe, z rynku została wycofana tylko pewna partia- seria Sorelu Plus; na dziś lek jest dostępny we wszystkich aptekach internetowych.
A tak w ogóle, co to ma do rzeczy, w temacie, który tu drążymy?
Na moje podtrzymuję zdanie Heni. Daivonex i Sorel Plus można uważać za zamienniki, bo chodzi tu o składnik aktywny, który jest w obydwu przypadkach taki sam i w takim samym stężeniu. Pozostałe substancje to środki pomocnicze, które są potrzebne do uzyskania odpowiedniego podłoża leku (w przypadku płyny są one inne, w przypadku maści inne oraz w kremu też inne). Także w aptekach oznaczone są te leki jako podobne lub zamienniki - podobne bo te środki pomocnicze mogą się też nieco różnić.
Oczywiście może tak być, że któreś z tych środków pomocniczych może wchodzić w interakcję z innymi środkami.
Wiek: 45 Dołączyła: 09 Mar 2011 Posty: 446 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Nie Maj 29, 2011 4:25 pm
w tym przypadku chodziło mi o daivonex, sorki, choć daivobet swego czasu używałyśmy z ogromnym powodzeniem, ale po jego zaprzestaniu stosowaniu był cud rozmnożenia na niekorzyść ,
maść z wit A i hydrocortisonem na receptę kosztuje 5 zł, bez recepty 20 zł, bo chciałam kiedyś bez recepty i pytałam w aptece,
tego sorel w aptekach w pobliżu nie maja na składzie, ani nie ma go w dwóch hurtowniach u nas, bo mi koleżanka z apteki wydzwaniała,
robaki, larwy i to było robione ze względu tez na przedszkole, nawet raz miała wymazy ze skory na grzyby - brak jedynie z wymazu z nosa i gardła jej powychodziło, ale nie jest to jakieś zastraszające, bo pytałam kilku pediatrów, teraz podleczyłyśmy nos preparatem na bakterie co miała i w tym tygodniu idziemy znowu na wymaz
jeśli chodzi o słonce, na słońce bardzo szybko jej się to wysusza i robią się cienkie płaty skory na tym łuszczące się,
_________________ „Damska torebka nie jest po to żeby w niej coś znaleźć, tylko po to żeby w niej wszystko było!"
gosc [Usunięty]
Wysłany: Nie Maj 29, 2011 5:22 pm
Co do Sorelu Plus, może spróbuj przez internet np. tu http://www.doz.pl/leki/p6706-Sorel_Plus . Tylko pamiętaj, że jak zdecydujesz się na jego używanie, to 0 salicylku.
Wiek: 45 Dołączyła: 09 Mar 2011 Posty: 446 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Nie Maj 29, 2011 10:57 pm
w DOZ-ie nie ma i tylko na receptę, koleżanka pracuje w stacjonarnej aptece DOZ - u, na stronce się wyświetla informacyjnie
_________________ „Damska torebka nie jest po to żeby w niej coś znaleźć, tylko po to żeby w niej wszystko było!"
gosc [Usunięty]
Wysłany: Nie Maj 29, 2011 11:23 pm
Z tego co mi wiadomo, Sorel zawsze był na receptę. Ale w czym problem, nawet rodzinny powinien Ci ją wypisać.
Zobacz jeszcze tu http://superapteka.pl/pro...mg-1g-30-g.html , też jest w ofercie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum