"polytar jest normalnie dostępny w aptekach. jak pójdziesz do normalnej to w razie braku Ci zamówią." gdzie tu mowa o dostępnosci w danej konkretnej aptece?
Co? O co Ci chodzi, bo nie bardzo rozumiem? Bo ani to do mojej wypowiedzi, ani do Łuszczyka...
_________________ NIELEGALNY pasztet!
Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.
Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.
Po pierwsze - do wszystkich, którzy czytają forum, a przede wszystkim tych którzy tu piszą - PRZESTAŃCIE SIĘ KŁÓCIĆ. Ludzie szukają tu pomocy, a w jaki ostatnio temat zajrzę, to same kłótnie. Odechciewa się czytać i tu zaglądać. A zaglądamy tu, bo szukamy wsparcia. Więc odpuśćcie sobie, bo was z nerwów wysypie
A w temacie - dziś się dowiedziałem w aptece, że zaprzestali produkcji, tak jak ktoś pisał wcześniej i nie jest już Polytar w sprzedaży. Jeśli jest w niektórych aptekach to resztki/zapasy. Zapytałem kompetentnej aptekarki, wyjaśniła że badania pokazały że był rakotwórczy - składnik Polytaru, czyli dziegieć. Sama dodatkowo studiuje, i nie są to podobno żadne pogłoski, tylko wnioski na podstawie badań. Zapytałem, czemu Pix jest dostępny - producent się widocznie nie wycofał, może wykorzystuje że ma monopol na rynku szamponu dziegciowego. Co więcej, prodermina też nie jest dostępna w sprzedaży, dlaczego - jak wyżej.
Więc powtarzam - spokojnie. Mamy wiele różnych, często sprzecznych informacji, nie da się wszystkiego pogodzić, nikt nie wie wszystkiego, lekarze nie są zgodni, prowadzą badania. A my musimy sobie pomagać i się wspierać, bo kto inny jak nie my sami, dotknięci chorobą i często doświadczeni w stosowaniu leków, udzielimy pomocy i wsparcia.
proderminy nie było 8lat,wróciła i jest dostepna jedynie apteki nie chcą sprowadzac bo lekarze,jeszcze nie wszyscy wiedzą ze jest i jakie powinny byc składy recepturowe.My akurat znamy bo jeden z moich przyjaciół farmaceuta...robi masci proderminowe.
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Witajcie ! Do Polski wróciła znana wielu chorym na łuszczycę Prodermina.
Była ona składnikiem czynnym maści Delatar i Psorisan oraz jest jeszcze w drogim Cocois-sie.
Teraz jest ponownie dostępna po wielu latach jako surowiec farmaceutyczny do receptury aptecznej.
Leki recepturowe z proderminą na receptę są tanie, i kosztują od 5 zł do 10 zł.!!! Zarejestrował ją jako surowiec farmaceutyczny do receptury aptecznej : PIX LITHANTHARCIS = PRODERMINUM Zakład Farmaceutyczny "Amara" Kraków tel. do nich to 12 657 40 40
W obliczu gdy znikły maści gotowe ze smołą węglową: DELATAR (w nim była jeszcze dodatkowo odbarwiana) czy PSORISAN pojawienie się proderminy jest super !!! wiadomoscią.
Trzeba by pójść do lekarza i poprosić o receptę z proderminą. Albo poprosić aptekę by wykonała pełnopłatnie bez recepty. Stosuje się maści i pasty 2%-20%. Niekiedy z dodatkami kwasu salicylowego i tlenku cynku bądź cignoliny, ale i także bez tycfh dodatków.
Prodermina powróciła na polski rynek po 8 latach. Więc apteki jej nie mają i są przekonane, że jej nie ma. Jednak już jest !
Więc w zasadzie można pocisnąć aptekę, aby poprosiła hurtownię by zakupiła surowiec od polskiego wytwóecy który zarejestrował proderminę.
Kontakt do Zakładu Farmaceutycznego "Amara" w Krakowie:
dział sprzedaży dla hurtowni farm. i aptek: 12 650 11 10 kom. 604 445 704 i 608 589 597
Przykładowe receptury z Proderminą:
Rp.
Prodermini 10,0 lub 20,0 lub 40,0
Zinci oxydati 50,0
Acidi salicylici 4,0
Cerae flavae 20,0
Vaselini albi ad 200,0
M.f. ung.
Powyższy skład odpowiada maści PSORISAN - która również jest już niedostępna.
Rp.
Prodermini (lub Pix Lithnahracis - to inna nazwa) 2,0
Vaselini albi ad 100,0
M.f. ung.
Stężenie w tym preparacie odpowiada stężeniu smoły węglowej w maści DELATAR
Warto więc korzystać z tego, że w Polsce jeden z producentów substancji do receptury aptecznej wpadł wspaniałomyślnie na ro, by przywrócić do życia Proderminę - Pix Lithnathracis, zwłaszcza w obliczu faktu , że wycofano gotowe maści, m.in. DELATAR czy PSORISAN
Salus aegroti suprema lex esto.
bimanol
dziewczyny przestancie prosze... kazda z was ma inny zasob wiadomosci i doswiadczen, kazdej z was moim zdaniem warto sluchac/czytac, i kazda z was nie ma patentu na nieomylnosc wiec... moze troche zyczliwosci wzajemnej i niepodkreslania kazdej pomylki/przemilczenia/powiedzenia/czy co tam jeszcze ktos wymysli...
szater nawet jesli basia powtorzyla cos co juz napisalas to na pewno nam na zle nie wyjdzie
_________________ kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
mam nadzieje bo ja jestem bardzo spokojny kot ale czasami ostatnio juz pazury same mi sie wysuwaja
proponuje skupic sie na doradzaniu/informowaniu bez wycieczek osobistych
_________________ kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum