Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
mój synek
Autor Wiadomość
mama... 

Wysłany: Sob Mar 15, 2014 9:03 pm   

wizyta mojego dziecka u dermatologa wyglądała tak ze syn miał usiąść na leżance ok 2 metry od biurka lekarz nie wstając stwierdził że to łuszczyca, spytał się też czy ktoś w rodzinie chorował na nią. po mojej odpowiedzi że nie lekarz pofatygował się do dziecka aby z bliska obejrzeć zmiany. po czym spytał się czy mogę z nim jechać do szpitala, ale ostatecznie wypisał te maści powiedział ze za dwa tygodnie następna wizyta i wtedy sprawdzi jak dziecko reaguje na leki.

skórę na twarzy posmarowałam trzy razy
--wszystko zeszło pozostały tylko białe plamki
skórę na ciele posmarowałam dwa razy-efekt ten sam.

więc po co mam smarować tak mocnymi maściami :roll:

to prawda jestem niedoświadczona- nic na temat tej choroby nie wiem.
nie znam żadnego z leków które wypisujecie na tym forum

nie znam skutków ubocznych smarowania jak i niesmarowania

ale prawda jest taka że mój syn może mieć "coś" innego.
uważam że lekarz powinien być w 100% pewny co do choroby zanim rozpocznie leczenie- choć powtarzam nie mam bladego pojęcia czy da się to jednoznacznie określić.

osobiście nie znam ani jednej osoby chorej na łuszczycę i dla tego tak błądzę.

mama... 

Wysłany: Sob Mar 15, 2014 9:35 pm   

nie mam zdjęć ale nagrałam jeden filmik co prawda telefonem ale coś tam widać.
film jest nieco naświetlony bo nagrywanie odbywało się przy mocnym świetle w trakcie smarowania.

http://www.youtube.com/wa...e=youtu.be&hd=1

:wink:

basia44 

Wysłany: Sob Mar 15, 2014 10:56 pm   

Cytat:
Znowu nie doczytałas uważnie mojej pierwszej wypowiedzi....trudno,widac atak masz w naturze...a szkoda.

Aggsek to wspaniała matka ale i ona musiała zmierzyc sie z ostrym stanem u dziecka i Alusia musiała zazywac silne leki bo farmakologia była niezbedna.Młoda matka nie zdaje sobie sprawy...zreszta i Ty Basiu takze ,co znaczy chorowac na łuszczyce w dziecinstwie.
Przypomne bo chyba ci umknęło co napisałam powyzej:

O jakim ty ataku tu mi piszesz :roll:
mama opisuje dość jasno wizyte i przebieg leczenia po trzech dniach zniknięcia plamek
ty uważasz że dalej należy ogarniać stan zapalny sterydami :?:
jaki :?:
wszyscy wiemy jak lekarze potrafi pochopnie diagnozę postawić nierzadko mylącą
uważam że skoro po trzech dniach plamki są białe sterydy nie są konieczne i nie ma co tutaj porównywać córki Agusek bo z opisu to zupełnie inne przypadki
a z tego co czytam i Agusek mówi sterydom nie
skoro po zastosowaniu sterydu tylko przez 3 dni są już białe plamki są to odbarwienia po-sterydowe na moje wyczucie i nie należy ich dalej stosować a jak już są o wiele słabsze w skutkach ubocznych

Teraz należało by nawilżać buźkę jak wyżej wymienionymi maść z wit A czy zwykły bambino
koniecznie też zmień lekarza i uzyskaj kilka diagnoz dla pewności coby dziecku krzywdy nie wyrządzić
jest tak wiele chorób skóry podobnych do łuszczycy

Ps. doczytałam Krysiu w pierwszym twoim poście jednak kolejne są krytykujące mamę a to ona powinna podjąć decyzje czym będzie leczyć i jak
to że nie miałam łuszczycy w dzieciństwie wcale nie oznacza że nie wiem jak to jest
mając tą świadomość jaką mam teraz nigdy nie użyła bym już sterydu na buzie dziecka
Ostatnio zmieniony przez basia44 Nie Mar 16, 2014 7:47 am, w całości zmieniany 1 raz  

Lenka 
mama 8 letniej biedroneczki

Wysłany: Nie Mar 16, 2014 12:32 am   

mamo Cyprianka, ja do dzisiaj sobie nieraz zapłaczę :) to tak ku pociesze

w ogóle znawcą nie jestem, ale dziwna ta łuszczyca ? poczytaj w dziale moja historia, jak różne osoby piszą, co stosowały, nawet pielęgnacyjnie i metodą prób i błędów znajdziecie coś dla synka, inaczej się nie da,

powodzenia i

tygryska 
tygryska

Wysłany: Nie Mar 16, 2014 10:10 pm   

szczerze mowiac maly wyglada jakby go cos pogryzlo...

basia44 

Wysłany: Pon Mar 17, 2014 6:58 am   

dla mnie też tak to wygląda
i może warto się temu przyjrzeć może gdzieś był w nowym miejscu czy cuś
albo się bawił w jakim podejrzanym miejscu :hmm:
równie dobrze mógł coś zjeść po czym wysypki dostał
myślę że należy to poobserwować sprawdzić diagnozę a dopiero potem zastosować takie leczenie jak powyżej

szater 

Wysłany: Pon Mar 17, 2014 8:20 am   

Miałam bardzo podobne zmiany na skórze jako dziecko,rozsiane po całym ciele. W związku z tym ze łuszczyca jest tak naprawde ciezka do zdiagnozowania u małych dzieci konieczna jest wizyta u dermatologa dzieciecego.
Nigdzie nie podważałam decyzji o zaprzestaniu leczenia,podpowiadałam jedynie że nie nalezy przerywac nagle smarowania sterydami.
Zwróciłam uwage na stosunek matki do kropek....w tej chorobie wiele sie moze wydarzyc co rzutuje na CAŁE ZYCIE DZIECKA...tu nie jest ważne co woli matka ale co jest ważne i dobre dla dziecka.Cały czas trzeba myslec o tym aby u dziecka wypracowac odpowiednie podejscie do choroby,aby był na tyle psychicznie silny aby potrafił odpierac ataki innych dzieci.Czym i jak bedzie smarowany to dla mnie drugorzedna sprawa....najważniejsze jest umocnienie psychiczne i na to najbardziej zwracałam uwage w swoich wypowiedziach.jezeli bedzie taka koniecznosc to i tak zostaną zastosowane odpowiednie leki farmakologiczne ale prace nad psychika,nauka życia z ta choroba(czy jakakolwiek) zalezy od pierwszych kroków matki.Dzieci sa bezwzgledne,wiem doskonale co znaczy wzrastac w grupie zdrowych rówiesników bedąc osobą chora.Jak wazna jest postawa matki to widac po Alusi,to co przeszły razem z Aguskiem to droga przez męke a Alusia wyrosła na otwarta,sliczna i silna dziewczynke...pomimo choroby.
Co do wiadomosci na temat choroby i leków,leczenia nabiera sie je w miare upływu czasu,nie ma gotowych recept wiec kazdy eksperymentuje na sobie,natomiast sprawa naprawde ważna to ta druga sprawa...psychiczne wzmocnienie dziecka.
Taki był cel moich wypowiedzi a nie jakies krytykowanie za odstawienie sterydów.

PS
Badanie genetyczne HLA-Cw6 dostarcza informacji ułatwiających rozpoznanie łuszczycy oraz łuszczycowego zapalenia stawów,przy wiekszej niepewnosci mozna poprosic lekarza o wykonanie takiego badania.

mama... 

Wysłany: Pon Mar 17, 2014 8:23 am   

zgadza się na filmiku wygląda to jak po ukąszeniach .

w rzeczywistości były to płaskie plamki pokryte suchą cieniutką skórką.

na razie jest cisza :mrgreen: smaruję go codziennie maścią z wit. A .

mama... 

Wysłany: Pon Mar 17, 2014 8:27 am   

szater jeżeli chodzi o te badania to pewnie można je wykonać tylko w momencie gdy dziecko ma zmiany na skórze?

w przyszłym tygodniu następna wizyta u dermatologa więc mogła bym poprosić o skierowanie.

szater 

Wysłany: Pon Mar 17, 2014 8:34 am   

jaka dokładnie jest potrzebna faza choroby to niestety dokładnie nie powiem,wiem ze pobierany jest tez wycinek z chorej skóry ale tez badanie moze byc i z krwi.W Legnicy jest wielu fajnych specjalistów,moze warto poszperac w necie jakiego ludzie polecaja,moze jest też i dermatolog dzieciecy.Powodzenia :smile:

mama... 

Wysłany: Czw Mar 20, 2014 11:40 am   

witam,

po odstawieniu maści plamki powróciły.

na czółku pojawiło się kilka na głowie tak samo, nowe idą za uszami i na ciele pozostałości co maści ze sterydami nie zaleczyły.
w poniedziałek wizyta u lekarza .
:evil:

mama... 

Wysłany: Pon Mar 24, 2014 9:48 pm   

dziś byliśmy u dermatologa
lekarz stwierdził ze to na 100 % łuszczyca
powiedział także że takich badań nie ma: " Badanie genetyczne HLA-Cw6" :roll:
powiedziała że mam w dalszym ciągu smarować go tymi maściami z recepty (sterydy) - ale jeżeli już mi się kończą to ona chętnie przepisze następne :roll:
nie ma także żadnych maści robionych w aptece :roll:
zresztą już do lekarza nie musimy chodzić bo po co - mam tylko wystawiać go na słońce.

no i tak zakończyła się nasza dzisiejsza wizyta-- zastanawiam się tylko po co ja tam w ogóle poszłam.

za kilka dni pójdziemy do innego.

a u mojego Cyprianka ciąg dalszy-- smarowanie, smarowanie, smarowanie a plamek coraz więcej

:hmm: :hmm: :hmm: :hmm: :hmm: :hmm: :hmm: :hmm: :hmm:

tygryska 
tygryska

Wysłany: Wto Mar 25, 2014 12:41 am   

wysyp przewaznie niestety ma to do siebie ze dochodzi do pewnej granicy zanim zacznie znikac... a dermatolog kretyn

Freya 

Wysłany: Wto Mar 25, 2014 11:14 am   

Poszukaj może kogoś, kto reklamuje się leczeniem łuszczycy... Czasem jak wybieram się do dermatologa ze sprawami niezwiązanymi z ł, to widzę, że się ogłasza jako "doświadczony w leczeniu łuszczycy i (jeszcze kilku chorób)". Zawsze to większa szansa trafić, że faktycznie tak jest, niż u kogoś kto takiego info nie zamieszcza. Albo popytaj po znajomych, na forach, niech polecą Ci konkretnego lekarza, dobrego dermatologa, który im pomógł nawet niekoniecznie w łuszczycy (chodź byłoby najlepiej) - też większa szansa, że będzie sensowny.

Oscar Wilde

mama... 

Wysłany: Wto Mar 25, 2014 12:32 pm   

jest jeden fajny lekarz w Legnicy - raczej był bo kobieta leczy teraz w Londynie.

chyba czas abym założyła temat w innym miejscu .

Odpowiedz do tematu