Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Diprosalic
Autor Wiadomość
szater 

Wysłany: Pon Lip 16, 2012 2:48 pm   

Moze odpowiem tak:

wszystko co zwiazane z chemia jest szkodliwe,sterydoterapia to tez metoda walki z łuszczyca,skoro lekarz zaordynował oba te sterydy-widac miał w tym jakis cel i wizje leczenia,tym bardziej ze zlecił je na krótki okres stosowania.Forum nie zastapi wizyty u specjalisty a nasze porady nie powinny podwazac leczenia prowadzonego przez specjaliste który naocznie moze ocenic sytuacje.
Łuszczyca głowy jest dosc uciązliwa do zaleczenia dlatego stosowane są rózne terapie,na kazdego tez cos innego działa i trudno podac gotowa recepte.Poczytaj spokojnie forum,jest bardzo duzo róznych metod i sposobów radzenia sobie z choroba.Musisz sama na sobie poeksperymentowac,sprawdzic co lepiej na ciebie zadziała.Jednorazowe zastosowanie sterydów i to w masci naprawde nie spowoduje szkód nieodwracalnych w organizmie,nie uszkodzi nerek czy watroby,nalezy jednak pamietac żejest to tylko jedna z metod,dosc łatwa w uzyskaniu remisji ale....no własnie skutki przedawkowania-czyli wielokrotnego stosowania tylko sterydów-sa naprawde powazne,dlatego zycze miłej lektury abys już bogatsza o wiedze na temat swojej choroby spokojnie oczekiwała na wizyte u lekarza a i potrafiła z nim rozmawiac i abyscie wspólnie podjęli decyzje odnosnie dalszego leczenia. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez szater Pon Lip 16, 2012 2:50 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Pon Lip 16, 2012 2:50 pm   

To zalezy jaki masz wysyp. Jak strasznie masakryczny to może i dobrze, ale z łuszczycą głowy można sobie radzić bez sterydów. Tak jak wspomniałam. Zdjąć łuskę na przykład salicylolem, potem stosować np. cocois, wspomagająco szampon dziegciowy, natłuszczać i nawilżać maścią z witaminą A lub emulsją jakąś do skóry głowy.

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.

pinknails 
Patrycja

Wysłany: Pon Lip 16, 2012 8:49 pm   

Wszystkie te sterydy które stosuję to PŁYNY. maści w zcoiu na głowę już nie wezmę jest bardzo uciążliwe szczególnie w szkole gdy w tłustych włosach niedomytych się przebywa :shock:
Zobaczymy co powie lekarz pod koniec miesiąca na razie łuska fajnie schodzi :)
PS. czy samo zażywanie witaminy A np. w owocach które dużo jej posiadają albo tabletek dają coś na tą chorobę czy lepiej stosować tak jak mówisz Viximenne maść z wit.A ?

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Pon Lip 16, 2012 9:02 pm   

Dają, najlepsza jest vit a+e ale trzeba troszkę czekać na efekty ( z miesiąc/dwa) jeszcze lepsze efekty daje łykanie tranu lub kwasów omega 3/6/7/9 ( np. ryby, jajka - tu trzeba uważać, bo jajka podnoszą cholesterol lub w tabletkach). Spróbuj pić napar z nagietka, ziela fiołka trójbarwnego, zieloną/czerwoną herbatę/ pokrzywę - moczopędna więc uwaga! Basia poleciła mi pić napar z kasztana - nie próbowałam, ponoć w smaku paskudne, ale skuteczne.
Na łuskę - peeling z soli lub papka drożdżowa - ciężko pozbyć się zapachu, ale skuteczne.

Wracając jeszcze do tej witaminy A. Jak nałożysz na głowę maść to widać od razu efekt, ale suplementacja też jest jak najbardziej wskazana.

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

basia44 

Wysłany: Pon Lip 16, 2012 9:32 pm   

Cytat:
tu trzeba uważać, bo jajka podnoszą cholesterol lub w tabletkach).

mam inne wieści w tym temacie to jedyny najzdrowszy posiłek dla nas :lol: :lol:

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Pon Lip 16, 2012 9:53 pm   

Mi lekarz po wycięciu woreczka powiedział, żebym uważała na jajka, bo podnoszą cholesterol Taką też informację podaję.

pinknails 
Patrycja

Wysłany: Wto Lip 17, 2012 11:33 am   

Moja babcia zawsze namawiała mnie do tranu , może się skuszę ;p
A jeszcze nie czytałam ale mam zamiar znaleźć jakieś porady jakie jedzenie szkodzi Łuszczykom wiem, że ostre przyprawy (papryka, sól, pieprz) szkodzą ale czy coś jeszcze to nie wiem :) :hmm:

basia44 

Wysłany: Wto Lip 17, 2012 11:35 am   

Warto sprawdzić jak działają produkty mączne mleczne i słodkości :lol:

pinknails 
Patrycja

Wysłany: Wto Lip 17, 2012 11:38 am   

Ja baardzo dużo piję mleka ( płatki z mlekiem, czasem kawa mrożona w upalne dni) i nie zauważyłam żeby mi szkodziły co do słodyczy nie potrafię się bez nich obejść :( ALe przypatrzę się uważnie czy nie szkodzą :hmm:

basia44 

Wysłany: Wto Lip 17, 2012 11:43 am   

Najlepiej odstawić na miesiąc zupełnie i zobaczyć reakcje skóry

Szpilka 
Szpilka

Wysłany: Wto Lip 17, 2012 11:58 am   

Na pewno szkodzi alkohol. Mnie "zbąbliło" po 1 piwku i już nie ryzykuję

Szpilka 
Szpilka

Wysłany: Wto Lip 17, 2012 12:00 pm   

Moja dr powiedziała że wiadomo - najlepiej zdrowo czyli piramida żywienia ale ogólnie to, co się je nie ma wpływu na ł. wspomniała tylko właśnie o alkoholu i nikotynie. A jak jest rzeczywiście to nie wiem trzeba próbować "na sobie" jak ze wszystkim w ł. :)
Najsmutniejsze zwierzątko na świecie to facet! Bo ma piersi bez mleka, ptaszka bez skrzydełek, jajka bez skorupek i worek bez pieniędzy. Dlatego 80% kobiet nie wychodzi już za mąż, bo zrozumiało, że dla 60 gram kiełbasy nie warto brać całego wieprza do domu :D

tygryska 
tygryska

Wysłany: Wto Lip 17, 2012 1:05 pm   

ja moge jesc ostre potrawy i pani ł nie reaguje -a tak jak szpilka wystarczy ze piwo wypije i juz mnie sypie - w zwiazku z tym zostalam abstynenka totalna... bu ;)

szater 

Wysłany: Wto Lip 17, 2012 1:55 pm   

u mnie ani jedzenie ani alkohol ani palenie lub jego rzucenie nie miało nigdy wpływu na stan łuszczycy,jedyne co jamoze pobudzac to leki.

Proponowałabym takze przed samą suplementacja prowadzona na własną reke zasiegnac porady lekarskiej i porobic badania,suplementacja to tez bron obosieczna-moze sie nam wydawac ze wszystko ok a tak niestety do konca nie jest,suplementacja tranem-owszem ale po sprawdzeniu hormonów tarczycy,lepiej jest stosowac grupy witamin niz pojedyncze.

pinknails 
Patrycja

Wysłany: Wto Lip 17, 2012 3:47 pm   

Na mnie ostre przyprawy niestety działają :(
zobaczymy co jeszcze :hmm:

Odpowiedz do tematu