kasiu sorki , zapomnialam własnie o tym wspomnieć....................elocomem krem( bo mam nadzieje że własnie o to chodzi a nie o zwykła masc) smarowałam tak ok 2-3 dni w zalezności ile tego było , i starałam sie smarować punktowo , tylko to co trzeba , póżniej była przerwa i smarowałam na noc kremem garnier "czysta skóra A" z kwasem salicylowym , ale też aby nie wysuszyć skóry to ok 3-4 dni a na dzień pod makijaż smarowałam kremem dove , ten najzwyklejszy , jesli mi coś sie pojawilo znowu na twarzy to znowu smarowałam punktowo elocomem ale też zastosowałam na przemian cutivate krem , to drudno tak kon kretnie napisać jak długo to stosowałam , napewno jak cos mi wyskoczylo , ale nigdy długo nie stosowałam ani za dużo i zawsze punktowo , i na zmiane . Jesli po posmarowaniu elocomem juz nie masz zmian na twarzy to poprostu go odstaw i smaruj sie kremem , a jesli cos wyjdzie znowu to posmaruj delikatnie . Do tego wszystkiego chodziłam na solarium raz na tydz . na ok 10 min , ale nalezy pamietać i to nie tylko jesli chodzi o twarz ale i o cialo , aby przed wizyta na solarium dokładnie umyć cialo z wszelkich maści , bo mogą zostac plamki. Nie krepuj sie pisz jak masz pytania , po tu jesteśmy aby sie wspierać i pomagać:)
aha kasiu .... buzie smarowałam w lutym i trwalo to ok 3 tyg , i jak dotad nie mam zmian na twarzy wogole , nawet sporadycznych , na ciele tez, mam nadzieje ze i ty sie tego pozbedziesz . Tylko umiar , rozwaga , i cierpliwość
Kto używał Hydrocotyle ja to kupiłam ale nie uzywałam bo jak sie pytałam dermatologa o te granulki to mi mowił ze mi nie odpowie czy to brac ale jak moge to mam to oddac do apteki i poprostu nie wiem co zrobic.
Mojej corce w szpitalu zmiany na twarzy w smaruja z dobrym skutkiem lotindenem A ,takze w uszach .W brwi stosują cortinef.
Zmiany pieknie ustapily ,a bylo fatalnie!!- okropna "korona łuszczycowa" ,zmiany na czubku nosa i pod oczami, bardzo czerwone . Moze byl to efekt po elosalicu- sterydzie ,albo po daivonexie ,ktorego juz wiem ,,ze nie wolno stosować na twarz. Corka miala go przepisanego po elosalicu na czolo.
PZODRAWIAM- wiem ,ze lorinden A - to slaby steryd.Zdaje sobie sprawe ,ze zmiany moga powrocic. Maja ,jej jednak przepisac masc za okolo 50 zl na twarz przy wypisie ze szpitala - nie wiem jeszcze co to bedzie....ale powiem w odpowiednim czasie ,bo ma wyjsc do domu dopiero na swieta.
To moze ja tez posmaruje sobie twarz lorinden A lepsze to moze niz ten elocom?Myslałam ze w szpitalu jakos sie bardziej zajma człowiekiem no ale nie wiem moze czasem nie ma rady niz te sterydy. Pozdrawiam i zycze zdrowia dla Twojej corki i daj znac jaka ma masc na twarz i czy to tez steryd.
To moze ja tez posmaruje sobie twarz lorinden A lepsze to moze niz ten elocom?Myslałam ze w szpitalu jakos sie bardziej zajma człowiekiem no ale nie wiem moze czasem nie ma rady niz te sterydy. Pozdrawiam i zycze zdrowia dla Twojej corki i daj znac jaka ma masc na twarz i czy to tez steryd.
A ja polecam na twarz maść Protopic, jest dość droga bo 10g kosztuje około 70 zł.
Co ciekawe nie jest to maść na ł. tylko na atopowe zapalenie skóry ale działa bardzo dobrze. Do minusów należą efekty uboczne i w tym miejscu odsyłam do ulotki.
Oczywiście umiarkowane stosowanie nie powinno nikomu zaszkodzić.
Jak to moja lekarka powiedziała: maść działa jak steryd ale go nie zawiera więc warto spróbować.
Do tego dieta, dobre samopoczucie i dużo snu a będzie dobrze
pozdrawiam
jeżeli protopic jest w formie maści to wydaje mi się , że jest za mocny na twarz ... osobiście poradzilabym coś w kremie np. cutivate krem, lorinden krem , są słabsze i dlatego bardziej nadają sie na delikatna skóre twarzy , sama je stosowaam i jak narazie nie mam żednych nawrotów ( 2 lata)
EWaa, o ile dobrze kojarzę, to w ulotce jest, że akurat protopic 0,03% można stosować na twarz. nie wiem jak jest z tym 1%, ale ten słaby na pewno można
witam. od paru miesiecy mecza mnie bole zwiazane ze zmianami mojej skory. skora luszczy sie, jest sucha, czesto boli i swedzi(przez cow nocy nie moge spac). lekarze na razie nie moga nic na ten temat powiedziec. czytalam ze luszczyca najczesniej wystepuje u osob miedzy 20 a 30 rokiem zycia, wiec tym bardziej zastanawia mnie czy to na pewno ta choroba bo mam tylko 16 lat. nie wiem co robic, bardzo mi to dokucza. z tego powodu nie chodze do szkoly bo mozna powiedziec sparalizowalo mi to dwa palce u prawej reki. objawy jakie wystepuja przy luszczycy zgadzaja sie ale zastanawia mnie to, ze jesli luszczyca jest tak "popularna" choroba, dlaczego lekarze od razu tego nei zauwazyli. Nie wiem juz do kogo sie zwrocic o pomoc w zdiagnozowaniu mojej choroby. Czy na podstawie tego co napisalam jest ktos w stanie mi pomoc? Jesli tak bylabym bardzo wdzieczna bo to zaczyna mnie juz przytlaczac. Z gory serdzecznie dziekuje i licze na szybka odpowiedz.
nie jesr regułą, że luszczyca wystepuje tylko pomiedzy 20-30 roiem życia, na luszczycę chorują juz nawet male dzieci........proponuje ci iśc do jeszcze innego lekarza.
mi też dziwne wydaje się to przekonanie, że na łuszczycę najczęściej chorują osoby w wieku 20- 30 lat tym bardziej, że przecież to jest tylko zaleczalne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum