Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasiłek pielęgnacyjny a łuszczyca
Autor Wiadomość
BASIA 
BASIA

Wysłany: Czw Maj 07, 2009 1:59 pm   

WITAM. TU JESTEM NOWA LECZ Z ŁUSZCZYCĄ MOJEJ 7 LETNIEJ CÓRKI ZMAGAM SIĘ 0D 2,5 ROKU. ZŁOŻYŁAM DOKUMENTY O ORZECZENIE NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI. DWA RAZY SIĘ ODWOŁYWAŁAM I PRZY 3 KOMISJI W KOŃCU ZOSTAŁA ZALICZONA DO OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH.. NA DWÓCH PIERWSZYCH KOMISJACH SŁYSZAŁAM TYLKO ŻE POSIADANY RODZAJ SCHORZENIA NIE KWALIFIKUJE SIĘ. A JEDNAK ZA 3 RAZEM SIĘ UDAŁO. WIĘC ZŁOŻYŁAM WNIOSEK O ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY.ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY MA PRZYZNANY OD 12.2007 DO 12.2009.CO PRAWDA DLA OSOBY DOROSŁEJ JEST TO 153 ZŁ, ALE NA DZIECKO JEST JESZCZE DODATEK REHABILITACYJNY 80 ZŁ. NIE WIEM JAK WY ALE JA WIEM ŻE ZAWSZE WART PRÓBOWAĆ. ONI TYLKO CZEKAJĄ NA TAKICH CO PO PIERWSZEJ ODMOWNEJ DECYJI REZYGNUJĄ.

EWaa

Wysłany: Pią Maj 08, 2009 9:04 am   

Czy podanie o zasilek nalezy zglosic w ZUSIE?????

BASIA 
BASIA

Wysłany: Pią Maj 08, 2009 9:25 am   

[quote="EWaa"]Czy podanie o zasilek nalezy zglosic w ZUSIE?????[/quote

NIE BARDZO WIEM CO ROZUMIESZ PRZEZ ZGŁOSZENIE PODANIA O ZASIŁEK W ZUSIE.
ZUS NIE MA TU NIC DO RZECZY.

EWaa

Wysłany: Pią Maj 08, 2009 10:52 am   

Chodzi mi o to "jak sie zalatwia zasilek pielegnacyjny z tytulu choroby luszczyca?? w koncu na to idzie tyle kasy i czasu , ze potrzebne jest jakies dodatkowe pieniadze.

BASIA 
BASIA

Wysłany: Pią Maj 08, 2009 11:51 am   

[quote="EWaa"]Chodzi mi o to "jak sie zalatwia zasilek pielegnacyjny z tytulu choroby luszczyca?? w koncu na to idzie tyle kasy i czasu , ze potrzebne jest jakies dodatkowe pieniadze.[/quote

W MOPS-IE DOSTANIESZ WNIOSEK O ZALICZENIE DO OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH. LEKARZ U KTÓREGO SIĘ LECZYSZ MUSI CI WYPISAĆ TAM O TWOJEJ CHOROBIE. WYSYŁASZ DO ZESPOŁU DS. ORZEKANIA O NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI. WEZWĄ CIĘ NA KOMISJĘ. JAK DOSTANIESZ ODMOWNĄ DECYZJĘ TO SIĘ ODWOŁUJ. JA 2 RAZY SIĘ ODWOŁYWAŁAM. JAK DOBRZE PÓJDZIE TO DOSTANIESZ ORZECZENIE O NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI. Z TYM IDZIESZ DO MOPSU, TAM GDZIE SĄ ŚWIADCZENIA RODZINNE. (NIE WIEM JAK JEST U CIEBIE ALE W NIEKTÓRYCH MIASTACH ŚWIADCZENIA RODZINNE PROWADZĄ NADAL URZĘDY MIASTA. U NAS JUŻ MOPS.) SKŁADASZ WNIOSEK O ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY.

EWaa

Wysłany: Pią Maj 08, 2009 1:05 pm   

Dzięki za informacje:) tylko , ze ja teraz nie mam wysypu , udaje mi sie zaleczac i to moze byc niewystarczajace dla komisji chyba??

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pią Maj 08, 2009 1:41 pm   

Witam!
Żeby dostać zasiłek pielęgnacyjny trzeba spełnić warunki.Po pierwsze otrzymać stopień niepełnosprawności,ale umiarkowany.Druga sprawa to choroba musiała zaistnieć przed 18 rokiem życia żeby taki zasiłek otrzymać.Wówczas na mocy obecnych przepisów możesz ubiegać się o zasiłek pielęgnacyjny.Życzę powodzenia w załatwianiu zasiłku :smile:

EWaa

Wysłany: Pią Maj 08, 2009 2:54 pm   

W moim przypadku choroba mi sie ujawnila w 15 roku zycia, a z tego co tera sie dowiaduje to symptomy byly juz nawet w dzieciństwie , tylko nie wiadomo bylo co to jest , a po 18-ce jestem juz , no troche minęlo czasu :) :)

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pią Maj 08, 2009 3:35 pm   

to najważniejsze,jak będziesz na komisji orzekającej o stopniu niepełnosprawności to im powiedz,że choroba istnieje od 15 roku życia.Ale jeśli masz chorobę przed 18 rokiem życia to możesz w Zusie starać się o rentę socjalną.Idż do najbliższego ZUS-u pobierz odpowiednie wnioski,albo poszukaj ich w internecie,wydrukuj i złóż.W końcu może się uda.Zresztą możesz w oby dwa miejsca złożyć wnioski.Aby otrzymać rentę socjalną też jest potrzebny umiarkowany stopień.Będę trzymała kciuki :smile:

BASIA 
BASIA

Wysłany: Pią Maj 08, 2009 5:25 pm   

BT37 napisał/a:
Witam!
Żeby dostać zasiłek pielęgnacyjny trzeba spełnić warunki.Po pierwsze otrzymać stopień niepełnosprawności,ale umiarkowany.Druga sprawa to choroba musiała zaistnieć przed 18 rokiem życia żeby taki zasiłek otrzymać.Wówczas na mocy obecnych przepisów możesz ubiegać się o zasiłek pielęgnacyjny.Życzę powodzenia w załatwianiu zasiłku :smile:

SKĄD TY MASZ TAKIE WIADOMOŚCI????

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pią Maj 08, 2009 7:09 pm   

Mam zasiłek pielęgnacyjny,mam umiarkowany stopień niepełnosprawności.Z tym,że u mnie to nie jest tylko łuszczyca skóry,ale również stawów.Załatwiałam dla siebie te sprawy,więc dostałam rzeczowe wyjaśnienia.Poza tym lubię prawo i wszelkie przepisy,mam kilku prawników w rodzinie.Interesuję mnie różne rzeczy,lubię też sporo wiedzieć.Jeśli mogę w czymś pomóc,słucham....Pozdrawiam serdecznie.

BASIA 
BASIA

Wysłany: Pią Maj 08, 2009 9:43 pm   

JAK JEST Z TYM STOPNIEM NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI? MOJA CÓRKA TEŻ MA ZASIŁEK.MA ORZECZENIE O NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI, ALE TAM NIE MA NIC O TYM JAKI TO STOPIEŃ.

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pią Maj 08, 2009 11:24 pm   

Jak się domyślam Basiu Twoja córka ma orzeczenie z komisji orzecznictwa o stopniu niepełnosprawności.Tam powinno pisać między innymi,że na takim a takim posiedzeniu w dniu takim a takim.....itd....itpPotem powinno pisać na co jest przyznana grupa,na jak długo i w jakim stopniu.Są trzy stopnie:lekki,umiarkowany i znaczny.Lekki to dawna 3 grupa,umiarkowany to 2 grupa,a znaczny 1.Popatrz jeszcze raz na ten dokument,oni wszystko piszą drobnym drukiem(niestety).Jakby co to jestem i służę pomocą.

BASIA 
BASIA

Wysłany: Sob Maj 09, 2009 2:34 pm   

BT37 napisał/a:
Jak się domyślam Basiu Twoja córka ma orzeczenie z komisji orzecznictwa o stopniu niepełnosprawności.Tam powinno pisać między innymi,że na takim a takim posiedzeniu w dniu takim a takim.....itd....itpPotem powinno pisać na co jest przyznana grupa,na jak długo i w jakim stopniu.Są trzy stopnie:lekki,umiarkowany i znaczny.Lekki to dawna 3 grupa,umiarkowany to 2 grupa,a znaczny 1.Popatrz jeszcze raz na ten dokument,oni wszystko piszą drobnym drukiem(niestety).Jakby co to jestem i służę pomocą.

KTÓRYŚ RAZ Z RZĘDU CZYTAM TO ORZECZENIE I TU NIE MA NAWET SŁOWA O STOPNIU NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI.... A JEDNAK MA TO ORZECZENIE I MA ZASIŁEK.

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sob Maj 09, 2009 2:40 pm   

Wobec tego Basiu w poniedziałek dowiem się wszystkiego na ten temat,być może u dzieci to wygląda inaczej.Na moim orzeczeniu pisze zaliczyć do umiarkowany stopień niepełnosprawności.A tymczasem miłego dnia życzę:)

Odpowiedz do tematu