Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
cygnolina
Autor Wiadomość
szater 

Wysłany: Wto Gru 06, 2016 9:05 am   

trudno mi stawiac diagnoze nie jestem lekarzem.Na ogół masci nie daja takich objawów jak opuchlizna,raczej zaczerwienienie,pieczenie i świąd.Stosuję cygnolinę wiele wiele lat i pomagam innym w stosowaniu cygnoliny ,nigdy nie spotkałam sie z taką reakcja na maść.Zeby nie rezygnowac z leczenia cygnolin mozna zrobic masc cygnolinowa bez kwasu salicylowego.Taką decyzje musi podjąc lekarz,moze sie okazac ze przyczyna opuchlizny jest inna.

she 

Wysłany: Wto Gru 06, 2016 1:01 pm   

Szater dzięki za informacje :) dziś drugi dzień bez cygnoliny i opuchlizna zeszła. Tata będzie testował po raz kolejny maść. Jeśli objawy się powtórzą, to niestety musi zrezygnować :/

she 

Wysłany: Sob Gru 10, 2016 4:23 pm   

Testowanie samej cygnoliny (bez kwasu salicylowego) niestety daje takie same objawy, tj. opuchliznę. Strasznie szkoda, bo efekty po stosowaniu tej maści były super.

madi356

Wysłany: Sob Wrz 23, 2017 6:16 pm   

a ja mam takie pytanie.: doktor ostatnio zalecila mi kuracje cygnolina. Cygnoline ostatni raz stosowalam 20 lat temu w szpitalu w Lublinie i nie wiem czy tak to powinno wygladac. Na początek przez kilka dni 2 razy dziennie masc lenartowicza na łuskę. Smarowałam tydzien i łuska nadal jest :( nastepnie cygnolina 0,25% i tu nie mam napisane czy raz dziennie czy dwa? mam zacząć od 20 minut i tak do 2 h zwiekszac. Po zmyciu cygnoliny mam masc robiona z witaminami borowinowo-cos tam (proszę mnie poprawic, jak cos pomylilam w nazwie). do dr mam dopiero 7.10 wiec czy tyle dni moge smarowac jednym stezeniem? I na kolejnej wizycie poprosic o wieksze stezenie, czy np dwa rozne wieksze stezenia?

szater 

Wysłany: Nie Wrz 24, 2017 9:19 am   

Witaj...no cóż teraz takie zamieszanie est wokoło cygnoliny że sami lekarze sie zakrecili.jest zalecenie ministerstwa aby nie stosowac dużych stęzen wiec lecza nas 0,125% cygnolina,ponieważ efekty mierne dokładaja ...Dermovate,czyli steryd-bez sensu

Masz masc czy paste cygnolinowa,jaki jest skład oprócz cygnoliny?

Maść siarkowo-mydlana (inaczej Lenartowicza)

- Sulfuricum Sublimati 10,0
- Sapo Kalini 20,0
- 5% ung. Ac. salicyli ad. 100,0

zamiennik maści to:
- sulfuc. PPT 10,0 )zamiast sulfuricum sublimat)
- sapo kalini 20,0
- 5% ung. Ac. salicyli ad. 100,0

Czy tą maścią smarowałaś ?

Cygnoline nakłada sie(masc!!!) na dwie godziny 2xdziennie a paste cygnolinowa nakłada sie i....dosmarowywuje....wiec jak widzisz kazdą inaczej sie stosuje .

Trudno mi ci dalej podpowiiadac skoro nie znam podstawowych informacji.Pozdrawiam :smile:

madi356

Wysłany: Czw Paź 05, 2017 10:10 pm   

Na luske dostalam taka masc: ac. Salicilis 7,0 ; sulfur ppt 12,0; sapo kalini 25,0; vaselini flavi ad 100,0 a masc cygnolinowa ma taki sklad: ac. Salicilici 2,0; cignolini 0,25, vaselini flavi ad 100,0

szater 

Wysłany: Wto Paź 10, 2017 9:39 am   

Czyli standardowa i masc na złuszczanie i cygnolina.Smarowałabym 2xdziennie do 2h,potem zmywanie(mam nadzieje że wiesz jak sie zmywa cygnolinę!) nawilżzanie i natłuszczanie,po dwóch tych stosowania mozesz zistawiac na całą noc,zabezpiecz ubranie i posciel bo wypala dziury,barwi na brazowo.Po upływie dłuższego czasu mozna jeszcze założyc pod okluzje na 2h,aby najbardziej wykorzystac dana masc,gdy zmiany nie zostana wypalone...muszą byc białe slady bez jakichkolwiek zgrubien,trzeba nawilzac i natłuszczac jezei nie znikna to nastepne stezenie trzeba użyc0,30...pottem 0,5%

renatasz 
Renata

Wysłany: Czw Cze 03, 2021 12:02 pm   

witam po kilku latach. Od wczoraj poszła cygnolina w ruch, mam nadzieję że znowu mnie nie zawiedzie.Kilka lat było względnie dobrze,niestety covidek pozostawił po sobie pamiątkę w postaci zmian. na szybko poszły w ruch sterydy ale to była głupota :lol: .Wracam więc do sprawdzonej cygnoliny.Pozdrawiam. :grin:

szater 

Wysłany: Wto Sie 17, 2021 6:52 pm   

Cygusia i dziegcie to najlepsze co moze byc,moze i dłużej trzeba stosowac ale o wiele bardziej bezpieczne od sterydów czy modnych obecnie biologów.Oczywiscie popieram to leczenie ale to oststecznosc i w stanach cięzkich anie na kilka krostek :wink:

Odpowiedz do tematu