Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Efekt motyla
Autor Wiadomość
Pawel 
Administrator

Wysłany: Nie Paź 23, 2011 10:12 pm   Efekt motyla

Wątek przeniesiony z tematu http://luszczyca.info/viewtopic.php?t=1430

Mówiłem ogólnie ;) nie warto tego wątku drążyć. A efekt motyla to bardzo ciekawa sprawa, fascynowało mnie to zjawisko od zawsze :) Polecam serie filmów "Efekt motyla"

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Nie Paź 23, 2011 10:12 pm   

Mnie też to zjawisko fascynuje, niby nie wierzę ale czasami sama obserwuję jego działanie/istnienie :mrgreen: I jak tu nie wierzyć :hmm:

Pawel 
Administrator

Wysłany: Nie Paź 23, 2011 10:53 pm   

Zjawisko jest to na tyle ciekawe, że postanowiłem przenieść ten wątek do rozwinięcia :)

Dla tych, którzy jeszcze się nie zetknęli z tym terminem szybkie wyjaśnienie:

Wikipedia napisał/a:
Efekt motyla (ang. butterfly effect) – anegdotyczne przedstawienie chaosu deterministycznego. W tytułowej anegdocie trzepot skrzydeł motyla, np. w Ohio, może po trzech dniach spowodować w Teksasie burzę piaskową. Przykładami takiego efektu są zjawiska meteorologiczne lub zmiany klimatu.

Czasem pozornie błahe wydarzenie może spowodować, że całe nasze życie potoczy się w zupełnie inny sposób.

Zmyślona historyjka:
Kasia któregoś dnia postanowiła poczytać w internecie o maści, którą przepisał jej lekarz. Rzuciła na google "elocom" i znalazła nasze forum. Przy okazji znalazła tu wiele ciekawych tematów i postanowiła się zarejestrować. Pisząc na forum zaprzyjaźniła się z Markiem, który pochodził z Polski ale wyemigrował na stałe do Australii, ich wirtualna znajomość rozwinęła się na tyle, że następne wakacje Kasia postanowiła spędzić w kraju kangurów.
Poznali się lepiej, wzięli ślub i żyli długo i szczęśliwie wieczory spędzając na popijaniu herbaty z eukaliptusa i wyprowadzaniu misia koala na spacer.

To taki zabawy wymyślony przykład, w przypadku Kasi tym trzepotem motylich skrzydeł, który spowodował kolejną serię wydarzeń zmieniających jej życie było wpisanie w Google "elocom" ;)

Ja mam bardzo dużo takich drobnych efektów motyla w życiu ;) a Wy?

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Nie Paź 23, 2011 11:58 pm   

Można różne zdarzenia w swoim życiu nazywać/przyjmować jako "Efekt motyla", ja bardziej ku temu się skłaniam, i wierzę Modlitwa do dobrego Boga :banan:
Choć zdarza się czasami, fakt, że głowa swoje a serducho swoje :hmm:

Pawel 
Administrator

Wysłany: Pon Paź 24, 2011 10:56 am   

Jedni starają się żyć w sposób bardziej zaplanowany a inni spontanicznie. Tym pierwszym wydaje się, że żaden efekt motyla im nie straszny ale czasem nie możemy nic poradzić na to gdy życie pobiegnie w inną stronę niż planowaliśmy, czasem wydarzenia biegną jak lawina nie do zatrzymania a przecież lawina też może zacząć się od rzucenia małej kulki ze śniegu. Ta kulka ze śniegu jak ten trzepot motylich skrzydeł - drobiazg, pozornie błaha rzecz a może być przyczyną, początkiem wielkich wydarzeń.

A co do przypadków... Im dłużej żyję tym mniej wierzę w przypadki :)

basia44 

Wysłany: Pon Paź 24, 2011 1:15 pm   

No to jest nas dwóch ja też nie wierzę w przypadki
wszystko ma swój czas i miejsce i jakiś cel do jakiego dąży.

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pon Paź 24, 2011 5:33 pm   

basia44 napisał/a:
....wszystko ma swój czas i miejsce i jakiś cel do jakiego dąży.

Tak, ale też coraz częściej się przekonuję, że tym miejscem, czy tez czasem, przypadek zarządza. Może to na tym właśnie polega wolność wyboru? Stajesz przed zdarzeniem, i tu bardzo często, już tylko od ciebie zależy, którą drogą podążysz :hmm:
Już od dawna przestałam pytać -dlaczego? teraz pytam już: po co? czy w jakim celu?
Może to wiek a może doświadczenia :mrgreen:

basia44 

Wysłany: Pon Paź 24, 2011 5:40 pm   

Oj Heniu w moim przekonaniu nie zawsze to zależy odemnie ,którą drogą podążę i też tylko pytam jaki cel i po co
U mnie to już i wiek i osobiste doświadczenie ale wiem że napewno nie przypadek przestałam w nie wierzyć.
Jak już się gdzieś znajduje to wiem że w jakimś celu staram się tylko odkryć w jakim.
I w takich przypadkach działam spontanicznie.

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pon Paź 24, 2011 5:52 pm   

Ja z tych, co to w życie wchodzili na zasadzie: "Jesteś kowalem swojego losu".
Czas i doświadczenia, które on ze sobą przyniósł, jakby w tę stronę mnie skłaniają: "Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość" W. Allen.
W moim odbiorze, to głównie przypadek, przed tymi wyborami mnie stawia, w Jego, być może jest to plan :mrgreen:

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pon Paź 24, 2011 5:53 pm   

ja z wiekiem coraz bardziej wierze w to ze nasze mysli emocje ksztaltuja nasze zycie ;) a moze my je ksztaltujemy w zaleznosci od naszych emocji? ;)

basia44 

Wysłany: Pon Paź 24, 2011 6:03 pm   

Jako że nie chce rozśmieszać Boga wiem że to on kieruje moim losem i jest tym kowalem nie ja sama.

szater 

Wysłany: Pon Paź 24, 2011 6:26 pm   

...czasem jak człowiek "wdepnie" to SWIETY BOZE nie pomoże.... :mrgreen:

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pon Paź 24, 2011 6:40 pm   

Hmmm ale mnie jakby bardziej, dlaczego "wdeptujesz"? Przypadek, myśl czy plan? :banan:

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pon Paź 24, 2011 8:00 pm   

No i dlatego, Ty Puma twardo "efekt motyla" a ja jakby w rozkroku.... żebym się tylko kurna nie rozjechała :mrgreen:

tygryska 
tygryska

Wysłany: Wto Paź 25, 2011 12:12 am   

cos jak nie mozna byc troche w ciazy? ;)

Odpowiedz do tematu