mam takie pytanie.
jakis czas jestem z dziewczyna ktora ma łuszczyce. sama mi kiedys o tym powiedziała. ale ja nie wnikalem o to jest za choroba itd.
na jej ciele niezaobserwowalem zadnych zmian raczej. wiem ze chyba na glowie ma jakeis tam plamki czy cos no i moze lekko na czole. wiem ze chodzi do deramtologa no i uzywa jakichs am szapomnów itd
czy mozliwe ze chora moze u niej sie przeniesc na inne czesci ciała itd ?
tak, to jest mozliwe .... aczkolwiek jezeli Twoja Dziewczyna będzie o to bardzo dbała szansa na rozprzestrzenienie sie choroby zmaleje.
Tak naprawdę wszystko zależy od człowieka, czasem mimo wszelkich starań ciężko to zahamować a czasem poprostu sie cofa czy zostaje tak jak jest
Wysłany: Wto Lip 08, 2008 1:38 pm
Witam tu żona Darka Monika - jest już po operacji płuca, wszystko poszło dobrze, teraz tylko pozostało czekać na wyniki. W sumie stracił pół płuca, ale cieszę się, że już jest po wszystkim i że mam go już w domku Przez kilka dni dostawal morfinę i inne leki, jedyny tego minus to łuszczyca, która mu się nasiliła, ale teraz jest to najmniej ważne. Także jeszcze przez około pół roku będzie leczony, także myślę, że łuszczycą nie ma się co załamywac, bo czasami w życiu człowieka spotykają gorsze rzeczy i choroby, z którymi ciężej jest zyć. Pozdrawiam i będę tu wpadać, bo tak samo jak on ja też razem z nim duchem zmagam się z tą chorobą i razem z nim walczę, choć czasami się nie da pokonać tej "biedronki" Pozdrawiam
Witam tu żona Darka Monika - jest już po operacji płuca, wszystko poszło dobrze, teraz tylko pozostało czekać na wyniki. W sumie stracił pół płuca, ale cieszę się, że już jest po wszystkim i że mam go już w domku Przez kilka dni dostawal morfinę i inne leki, jedyny tego minus to łuszczyca, która mu się nasiliła, ale teraz jest to najmniej ważne. Także jeszcze przez około pół roku będzie leczony, także myślę, że łuszczycą nie ma się co załamywac, bo czasami w życiu człowieka spotykają gorsze rzeczy i choroby, z którymi ciężej jest zyć. Pozdrawiam i będę tu wpadać, bo tak samo jak on ja też razem z nim duchem zmagam się z tą chorobą i razem z nim walczę, choć czasami się nie da pokonać tej "biedronki" Pozdrawiam
Dziękujemy za informację i życzymy szybkiego powrotu do zdrowia! Pozdrawiam
Trzymaj sie darek mam nadzieje ze bedzie wszystko oki :)
razorbliss
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 7:31 pm
Moje pytanie dotyczy "skubania".
Mianowicie mój chłopak ma łuszczycę na łokciach i znikome jej ślady na kolanach... tak to jakoś wyszło, że od pewnego czasu, wyrównuję mu złuszczający się naskórek pęsetą.
Wygląda to rzeczywiście trochę ładniej teraz, jednak zastanawiamy się na ile ma to dobry wpływ (jeżeli takowy jest rzeczywiście) na przebieg schorzenia a na ile tym całym "skubaniem" mu szkodzę...
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 8:24 pm
Ani skubanie ani drapanie nie pomaga - wręcz drapanie łuszczycy ją rozsiewa, niech się pozbędzie łuski to najlepsza metoda (pomagają w tym okłady z zielonej herbaty - parzy się liście herbaty i owija się folią na pewien czas - łuska odrazu zejdzie)
razorbliss
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 9:56 pm
Tak po nałożeniu liści trzeba owinąć je folią - spożywcza moze być
To jest zwykła zielona herbata liściasta, którą można kupić w każdym sklepie - koszt koło 4 zł. Te listki są małe, zrób to tak: wsyp liście herbaty do kubka lub miseczki i zalej gorącą wodą - przykryj, po ostudzeniu odlej wodę i zostaw zaparzone liście (one są drobne więc nakłada się je jak papkę jakąś). Liście nakładasz (wilgotne) na zmiany i owijasz zwykłą folią spożywczą (ja nosiłem to koło godzinki na sobie). Później zdjemiesz folię i tzw. "okład" i można się umyć i wysmarować kremem lub czymś nawilżającym. Po dwóch takich okładach łuski powinno nie być, to nprawdę pomaga. No i najważniejsze, ze nie trzeba używać maści na zejście łuski
P. S. Napisz czy pomogło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum