Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Co działa na Was i polecacie
Autor Wiadomość
Monika*

Wysłany: Sob Gru 02, 2006 11:34 am   Co działa na Was i polecacie

Wiem że na każdego działa coś innego, ale właśnie stoję przed dylematem co dalej stosować. Każda wizyta u dermatologa kończysię receptą na jakiś steryd- wcześniej Dermowate a teraz Novate maść - jakby nie znał nic innego. Odstawiłam sterydy prawie rok temu i chcę się tego trzymać, ale stan mojej skóry nie poprawił się. Jakie metody niesterydowe stosujecie.

EWaa

Wysłany: Sob Gru 02, 2006 1:12 pm   

Rok temu bylam wysypana dokładnie cała, pierwszy raz mialam taki wysyp i nie wiedziałam co robić, po każdej wizycie u lekarza dostawalam coraz to nowy sterydzik , doszlo do tego ze smarowałam sie tym sterydem jak kremem, całe cialo, byłam nie świadoma tego ze to może byc szkodliwe, teraz z doświadczenia wiem ze sterydy sa szkodliwe, ze może wystapic po nich wiekszy wysyp ale jeśli są stosowane z umiarem i rozsadkiem to moga pomóc, moja zasada stosowania sterydów polegala na tym ( oczywiście dopiero wtedy kiedy dowiedzialam sie wiecej o tej chorobie i o leczeniu, mialam ł. ale tylko sporadycznie na glowie) , smarowalam sie sretydem 2-3 dni póżniej przerwa ok 1-2 tyg oczywiście w zaleznosci od zmian na skórze, kapiel mydłem siarkowym , pomada Boniderm, nawilżanie , natłuszczanie bez ograniczeń , dieta , witaminy, itd. juz nawet nie pamietam dokładnie co stosowalam , ale jesli chodzi o sterydy to pamietaj nie zaszkodza jesli sa stosowane rozsadnie , po to sa aby nam pomóc , aby podnieś na duchu , poprawic nam samopoczucie, w końcu po nich zmiany znikaja . Teraz jestem czysta i mam nadzieje ze tak zostanie , łuszczyca to choroba przy ktorej nalezy być cierpliwym!!!!!!! nie odrazu z dnia na dzień jest poprawa . Wiem , ze jest jeszcze cos takiego jak cygnolina , nie wiem co to za maść , mialam skierowanie do szpitala w kwietniu ale nie poszlam , przestraszyłam sie bo powiedziano mi ze bede leczona maścia która wypala skóre , moze to ta masc . Obeszlo sie bez szpitala dzieki wytrwałosci i cierpliwości z mojej strony. Podsumowujac : nie ma jednoznacznej zasady stosowania sterydów , wszystko z umiarem . Powodzenia w zaleczaniu :)

wierszokletka 

Wysłany: Sob Gru 02, 2006 8:43 pm   

mi pomagało kiedy przez 5 dni w tygodniu smarowałam zmiany cerkosolem, a przez weekend elocomem. teraz zamiast cerkosolu stosuję tak jakąś maść robioną, ale też działa( w ogóle chyba pierwsza robiona maść, która pomaga, a nie szkodzi). i nawet po odstawieniu wszystkiego zmiany bardzo długo nie powracają. z głową niestety jest gorzej, ale nie narzekam.

Dream Catcher

Wysłany: Pią Lut 02, 2007 10:33 am   

moje leczenie łuszczycy ogranicza się tylko do CLOBEDREM'u. Całkiem dobry lek. Choc zauważyłem, że jego działanie jest rózne na róznych czesciach ciała. Łuszczyca z nóg wolniej mi schodzi niz z rąk i twarzy. Ale schodzi! i to sie liczy najbardziej. Mam cos jeszcze dla owłosionej skóry głowy, ale tego jeszcze nawet nie otworzyłem O.o"

nutka 

Wysłany: Pią Lut 02, 2007 10:56 am   

Jak już pisałam w innych postach o Clobedermie... nikomu bym tej maści nie poleciła. Jest to silny steryd, który sam po jakimś czasie przestaje działać na zmiany (ja zauważyłam, że pojawia ich się w miarę czasu więcej) a co najgorsze uodparnia skórę na inne specyfiki od łuszczycy. Sama go stosowałam i teraz bardzo tego żałuję...

krolik

Wysłany: Sob Lut 03, 2007 4:01 pm   

ja rowniez nie polecam zadnych sterydow ....
najlepiej zaczac od cygnoliny 2% lub odrazu 5%, troche upierdliwa jest bo trzeba ja zmywac i latwo nia uparac wszytko ale za to nieuodparnia skury i dziala bardzo dobrze ...

ps. Ci ktorzy maja male zmiany na skorze raczej niech sobie to wezma na serio i niech nie zapominaja o smarowaniu ... male zmiany latow zaleczyc poznij juz jest naprawde problem...
(nalezy pamietac ze strydy dzialaja dobrze z poczatku 3-4 lat pozniej jest naprade problem z leczeniem wiece warto sie pomeczyc czyms innym i miec spokoj na zas... )

ULA WILEŃSKA

Wysłany: Nie Lut 04, 2007 9:51 pm   

POLECAM MAŚĆ DERMOWATE KOSZTUJE OK 10ZŁ ALE ZALECZA DO KOŃCA JEST REWELACYJNA.

wierszokletka 

Wysłany: Pon Lut 05, 2007 3:47 pm   

no nie wiem czy taka rewelacyjna... przecież to steryd, i to bardzo silny...

Madzia;D

Wysłany: Sro Lut 07, 2007 11:47 pm   

Hej, jestem tu nowa, ostatnio stosowalam Cutivate krem, na poczatku bylo swietnie (dodam ze stosowalam ja prze 5 dni), a od wczoraj moja ł. która wcześniej była wielkim plackiem na czole przeistacza sie w ł.krostkowa :cry: ogolem to lykam tabletki ziolowe Ojca Klimuszki, sa efekty!!! pozdrawiam, prosze piszcie! :wink:

łukaszzzz85 

Wysłany: Czw Lut 08, 2007 7:36 am   

Madziu :D jak długo łykasz te zioła zakonników?? :)

Nakatomi

Wysłany: Czw Lut 08, 2007 6:08 pm   

zioła pomagają

Madzia;D

Wysłany: Czw Lut 08, 2007 7:53 pm   

Hejka, biore je od sierpnia 2006, co 3 miechy musze robic miesiac przerwy;] sa efekty, a lek w porownaniu z innymi jest dosc tani (ok.60zl za 120 tabletek starcza n miesiac) pozdrowka, piszcie!!!

Annas

Wysłany: Pią Mar 23, 2007 4:55 pm   

Jestem tu nowa ale opowiem wam moja historie z ta okrutna choroba!!

Macie to na glowie?? Wstydzicie sie isc do fryzjera??? Ja mialam tak od ponad 2 lat. Wkoncu wzielam sie za siebie!!!! http://luszczyca.info/ima...con_twisted.gif
http://luszczyca.info/ima...con_twisted.gif Najpierw kupilam w aptece bez recepty oliwke salicynowa i smarowalam nia glowe w miejscach gdzie mialam łuski czyli prawie 90% glowy. Zaznaczam ze mam Dlugie wlosy. Na noc smarowalam a w dzien mylam wlosy. Najlepiej szamponem panti pro vi odnowa i regeneracja. (szampon + odzywaka). I tak przez 4 dni.Pewnie wiecie ze jak luska odchodzi z glowy to zostaje na wlosach. Ja znalazlam na to sposob. Kupilam grzebien o bardzo malych szczelinach i wszystko to wyczesalam po 4 dniach natluszczania. Wkoncu pozbylam sie tego ale zostalam jedna wielka czerwona plama na glowie. polewalam ja elocomem na glowe. Pozniej natomiast mylam wlosy octem jablokowym. (tydien czasu) teraz myje nim raz na tydzien!! Jestes Zaleczona!!! Oby na dlugo :) !!!!!!!!!!http://luszczyca.info/templates/subRed/images/ranks/icon/icon6.gif
http://luszczyca.info/tem.../icon/icon6.gif

eeee

Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 8:21 am   

czesc wszystkim
poczytałam was troszke i nie powiem ze mnie pocieszyłyście
ja rok temu zauwazyłyłam na łokciach taką łuske.poszłam do apteki i wziełam dwie masci.jedną na alergie a bo nóz to to :wink: a druga na grzybice bo i to sie moze zdazyc :evil:

po jakims czasie przeszło.
teraz znowu sie zaczeło.i nie dosc ze na łokciach to jeszcze na kolanach.to na pewno łuszczuca :cry: nie chce mi sie isc do lekarza bo normalnie juz mam ostatnio ich dosyc.
poradzcie mi cos .jakąs masc .prosze

anoil87 
ruda

Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 4:49 pm   

wydaje mi się że jednak wizyta u lekarza jest tu konieczna, może to jednak nie łuszczyca :?: może niepotrzebnie się martwisz :?: poza tym większość tych "lepiej działających" maści dostaniesz tylko na receptę..... doradzam Ci wzięcie się w garść i odwiedzenie przychodni mimo wszystko :wink: .... nic sie nie przejmuj, wszystko będzie dobrze :wink:

Odpowiedz do tematu