Dzisiaj przypadkiem mialam w reku historie choroby mojej corki.
Ma postac mlodziencza łuszczycy - łuszczycę kropelkową- psoriasis guttata.
Czy ktos z was ma taka postac ?jakie jest w niej rokowanie?
Nie moge poczytac o niej w internecie ,bo wiele stron jest w jakims jezyku skandynawskim ,dunskim czy szwedzkim ,a moze to norweski .Nie wiem...
Dodam jeszcze ,ze corka ma powiekszony migdał,ale gardlo ja nie boli.
Zrobili morfologie ,sama oglądałam rozmaz z krwi ,bo pracuje w laboratorium.
Wyszla z morfologii ,jakas infekcja wirusowa ,stad wiekszy wysiew zmian.
Nasi kochani laryngolodzy olewaja jednak wynik rozmazu, mimo tego ,ze bylam z nia w gabinecie bo dermatologia zlecila konsutacje laryngologiczna.
Pani laryngolog "olala "co do niej mowie,ze jest w rozmazie monocytoza i eozynofilia, a wiec podwyzszony poziom komorek w alergiach i infekcjach
Nie bylo ropy wiec stwierdzila ,ze wszystko jest ok! że to nie bakterie . ASO bylo w biochemi w porzadku ,ale wymazu z gardła nie pobrali ... bo po co???MOZE ZA DUZE KOSZTY.
Moja corka ma zmiany na twarzy i na skroniach .One jednak nie wygldaja tak na twarzy i w glowie ,jak na ciele.
W glowie jest łuska, na czole plamy. Czy to normalne? czy to mozliwe ,zeby miala dwie odmiany łuszczycy - zwykłą i kropelkową?
CZEKAM MOZE KTOS Z WAS TO MA... co moja 13 letnia corka
Wysłany: Sro Gru 13, 2006 11:09 pm
Ja akurat nie mam takiej, ale znalazłem coś takiego:
Łuszczyca kropelkowa (drobnogrudkowa)– druga postać co do częstości występowania – małe zmiany skórne wyglądające jak kropelki płynu, głównie na tułowiu, czasem na twarzy
Łuszczyca drobnogrudkowa (kropelkowa) – charakteryzuje się występowaniem w wielu miejscach ciała małych (poniżej 1 cm) łuszczących się zmian kropelkowatego kształtu. Pojawia się typowo po zakażeniu gardła (paciorkowcami); chorują głównie dzieci i młodzież. Wysypka zwykle znika (w kilka tygodni lub miesięcy), ale u niektórych dzieci przechodzi w grudki łuszczycowe, które mogą utrzymywać się przez czas nieokreślony. U innych łuszczyca rozwija się w późniejszym życiu. Dzieci, które mają skłonność do zapaleń migdałków, łuszczyca drobnogrudkowa może się pojawić po każdym rzucie anginy.
P.S. Spróbuj wpisać w google "łuszczyca drobnogrudkowa" to jest to samo co kropelkowa, coś znajdziesz napewno, znajdzie ci nawet książki i tej odmianie łuszczycy
Ja zwlekałam z wycięciem migdałów wiele lat. W tym roku się wreszcie zdecydowałam i poprawa jest od razu. Łuszczyca zeszła sama, smaruję tylko kremem i od lipca jest ok. Ale ASO miałam 800.
Ja mam stwierdzoną łuszczyce kropelkową: ciało obsypane czerwonymi kropeczkami, na czole i szyi plamy a na głowie i w uszach srebrne łuski. Choruję od 11 roku życia i na poczatku to był zwykly łupież według lekarza rodzinnego, z rok na rok jest jeszcze gorzej, niestety, żadnen wyjazd do cieplych krajów nad słone morza nei pomaga, żadne solarium czy słońce, obecnie nawet sterydy nie pomagają, mam nadzieje ze jednak pana córka nie bedzie miala takich problemów jak ja...
Myślę że pana córka ma jeden rodzaj łuszczycy: kropelkową, ja bym jeszcze na pana miejscu poprosiła od lekarza skierowanie na badania w kierunku grzybice skóry głowy, grzybice można wyleczyć a łuszczycy nie
pozdrawiam
Ja również mam podobno łuszczycę kropelkową. Tak powiedział lekarz, który przyjmował mnie do szpitala. To mój pierwszy wysyp - wcześniej miałam tylko problemy z mieszkami włosowymi (rogowacenie).
Moja wygląda jak klasyczna łuszczyca - plamka, na tym łuska (tzn. teraz już nie, bo smarowanie działa). Miewam takie kropko-wypryski, trochę jak kropelki, ale kładę to raczej na karb mieszków... Poza tym u mnie nie było żadnej anginy, to chyba z nerwów, albo po zapaleniu nerwu w zębie.
Przepraszam, jeśli piszę nieskładnie, jeszcze nie jestem za bardzo w temacie
Pozdrawiam
Ja dzisiaj byłam u dermatologa, stwierdzono u mnie łuszczyce kropelkową. Mam 15 lat .. nikt w rodzinie jej nie miał a ja niestety Mam plamy i łuski na caaalusieńkiej głowie + szyja i uszy. Na ciele mam czerwone kropeczki. Dodatkowo przy ranach robią mi się grudki pokryte łuskami .. na łokciach itp nie mam nic, tylko właśnie te 'kropelki' . Kurcze jestem załamana tym faktem, nigdy nie miałam problemów ze skórą a tu taki defekt.
Mam pytanie. Ktoś z Was zaleczył łuszczyce kropelkową? Czy w ogóle da się zaleczyć ją tak aby zniknęły plamki itp? Całkowite wyleczenie nie wchodzi w gre bo to nie możliwe. Jakie są sposoby zaleczenia i czym zaleczyliście? Ja aktualnie mam maści sporo + płyny i jakiś cuchnący szampon, mam nadzieję że pomoże mi.
Paulinko,poczytaj forum.Od lekarzy nie dowiesz się tyle co tutaj.Sa tu informacje o sposobach leczenia i tych farmakologicznych i tych domowych.Na pewno znajdziesz to co Cię zainteresuje.Zawsze możesz zapytać i ktoś odpowie.Pozdrawiam i miłej lektury.
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 11:04 pm
Witam. Właśnie zauważyłam dzisiaj nowe kropeczki dzięki mojej córci, która stwierdziła, że mam wiatrówkę. Niestety to nie wiatrówka ! Miałam już kilka zmian na nogach i na przedramieniu, a teraz dołączyły plecy. Stosuje CLOBEDREM, trochę pomaga.
Mam dużą prośbę, może ktoś zna domowe sposoby na '' kropeczki''
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 8:31 am
Chodzi o Clobederm?to najsilniejszy i najgorszy ze sterydów,bardzo szybko "przecienia"skóre-robi sie ona cieniutka,skłonna do peknięc-moze znalazło by sie cos innego-troszkę z niższej półki sterydowej jak juz musi byc.Prawda jest taka że ten rodzaj łuszczycy spowodowany jest stanem zapalnym-sprawdz WSZYSTKO!-nawet plomby w zębach.Najczęsciej po usunięciu stanu zapalnego wszystko sie wycisza.Dobre sa naswietlania lampami.Podstawą jest jednak zlikwidowac stan zapalny.Ten steryd nic nie załatwi musisz zlokalizowac zródło wysypu.Proponuje tez kapiel:
Po zagotowaniu 5-minutowym paru litrow wywaru z dwoch torebek/na poczatku moze byc z jednej/ i po ostygnieciu i przecedzeniu nalezy zanurzyc w goracym/nie wrzatku/ schorowane czesci ciala/rece,stopy/ i moczyc masujac te miejsca delikatnie.Delikatnie masowac.przecierajac skore.ten zabieg powinien trwac okolo 15-20 minut.przed przystapieniem do terapii nalezy obmyc miejsca poddane kuracju mydlem Bambi,dla niemowlat.
po skonczonej kuracji nie wycierac ciala lecz poddac je naturalnemu zabiegowi wysychania.Najlepiej terapie wykonac przed snem.Na stopy zalozyc cieple dlugie skarpety,na rece mozna zalozyc rekawice welniane lub inne z materialu.
niczym nie smarowac!!!!zadnymi kremami czy odzywkami.Wywar zlac do duzego pojemnika moze byc butla plastykowa po wodzie mineralnej.wywar wykorzystac dwa lub trzy razy/Z poczatku mozna wykonywac terapie co drugi dzien.Wstepna poprawa powinna nastapic po dwoch lub trzech tygodniach.Bacznie obserwowac zachodzace zmiany skorne i umiejetnie stopniowac zabieg.Powinno pomoc.
Jak na całe cialo to po prostu wiecej torebek szałwi należy ugotowac(piszę o torebkach z szałwia lisciasta a nie broń Boże ekspresową)
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 9:20 am
HENIUTEK MNIE MOLESTUJE TO WYJASNIAM:
wywar ma byc ugotowany z szałwi lisciastej,kupowanej w aptece.
Najpierw jedna torebka a po jakims czasie druga mozna dodac dla silniejszego stezenia roztworu.(te 2 torebki to na 5litrow wody -jak ktos wiecej potrzebuje to automatycznie wiecej)
Heniutek mam nadzieję ze teraz juz dobrze?!
gosc [Usunięty]
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 10:12 am
Czy dobrze to nie wiem Szaterku w każdym razie precyzyjniej i nie trzeba tu na mnie krzyczeć a wręcz przeciwnie-winnaś być zadowolona,że ktoś Cię czyta uważnie
witam , mam 15 lat i od jakichś 4/5 miesięcy choruje na łuszczycę, pani doktór stwierdziła u mnie łuszczycę kropelkową, czy ktoś mógłby mi polecić jakiś dobry krem lub coś w tym rodzaju ?? Lekarz przypisał mi jakiś Lacidofil i zinnat ale po przeczytaniu ulotki dowiedziałem się że to coś udrażnia drogi moczowe i okrężnice ) tak więc jeszcze raz proszę o podanie nazw kremów/lekarstw i innych medykamentów, od razu dziękuje...
maciek witaj - obawiam sie ze to nie takie proste poradzic ci co masz kupic aby luszczyca sobie poszla...
poczytaj na forum - poszukaj i zacznij stosowac
na pewno znajdziesz cos co ci pomoze a przynajmniej mocno zlagodzi
ja bym radzila drozdze i zdejmowanie luski za pomoca zielonej herbaty
szater na pewno cygnoline (ja tez ale nie pomoge bo nie stosowalam)
dodatkowo dieta i tu sam musisz zauwazyc ktore elementy diety ci szkodzą
sloneczko wyszlo a to przewaznie na wszystkich dobrze dziala
_________________ kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
Wysłany: Czw Kwi 29, 2010 5:57 pm
maciey napisał/a:
witam , mam 15 lat i od jakichś 4/5 miesięcy choruje na łuszczycę, pani doktór stwierdziła u mnie łuszczycę kropelkową, czy ktoś mógłby mi polecić jakiś dobry krem lub coś w tym rodzaju ?? Lekarz przypisał mi jakiś Lacidofil i zinnat ale po przeczytaniu ulotki dowiedziałem się że to coś udrażnia drogi moczowe i okrężnice ) tak więc jeszcze raz proszę o podanie nazw kremów/lekarstw i innych medykamentów, od razu dziękuje...
Jeżeli chodzi o lacidofil to są to bakterie kwasu mlekowego, stosuje się go szczególnie przy antybiotykach, zeby odbudować florę bakteryjną, nie wiem co to ma wspólnego z łuszczycą kropelkową, chyba bardziej chodzi o zinnat, który został ci przepisany, ponieważ jest to antybiotyk, dlatego przepisała ci osłonowo lacidofil. Co do tego antybiotyku, to nie ma on nic wspólnego z łuszczycą, a lacidofil osłonowo, nie wiem skąd ten pomysł na taki antybiotyk. A co do maści kremów, nie wiem o jaki ci chodzi, jest dużo ich w aptekach bez recepty, napewno w aptece ci coś polecą, ale są też maści na receptę, zależy jakie masz zmiany czy duże czy małe, bo na dużych niestety ale czasami trzeba maść na receptę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum