Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Luszczyca a hormony
Autor Wiadomość
Poli

Wysłany: Wto Lut 19, 2008 8:58 pm   Luszczyca a hormony

Witam! czy ktos z Was orientuje sie czy mozna stosowac tabletki hormonalne (antykoncepcyjne) majac luszczyce i czy sterydy + hormony nie daja skutkow ubocznych?

EWaa

Wysłany: Sro Lut 20, 2008 11:45 am   

wydaje mi sie, że z tym pytaniem powinnas udac sie do specjalisty, np. ginekologa, jest wiele leków ktore eliminuja tabletki antykoncepcyjne.

wierszokletka 

Wysłany: Nie Mar 02, 2008 1:48 pm   

z tego co wiem to czasami właśnie w leczeniu łuszczycy stosuje się pewne tabletki hormonalne o działaniu antykoncepcyjnym, ale to raczej w zaawansowanej łuszczycy. więc pewnie można ;) ale wtedy to już chyba sterydy nie będą konieczne.

Freya 

Wysłany: Czw Mar 13, 2008 6:43 pm   

Pytałam mojej pani ginekolog, mowila ze nie ma przeciwwskazań :)

Oscar Wilde

to_ona 

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 12:36 am   

aale trzeba wziąć pod uwagę, że wszelkie wahania hormonalne mogą spowodować wysiew - tak więc jak już się zdecydujesz na hormony, to trzeba stosować dłuższy czas i nie bawić się w branie, odstawianie znow branie, znów odstawianie (tak jak ja to zrobiłam...)

anoil87 
ruda

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 11:58 am   

właśnie sie dość poważnie zastanawiam nad tabletkami antykoncepcyjnymi....... czy to jest faktycznie takie uciążliwe z nami :?: zanim zapytam mojego lekarza to chciałabym mieć jakieś pojęcie i znać pare rzeczy z "pierwszej ręki" .......

M 

Wysłany: Pią Lut 06, 2009 3:41 pm   

Witam. Chciałabym się zapytać czy któraś z was stosuje tabletki antykoncepcyjne i jednocześnie maśći i różne plyny na łuszczycę i jest żywym dowodem na to ze te leki nie obniżają skuteczności tabletek anty? Bo ja juz od dłuższego czasu boje sie zaryzykować bo stale mam wrażenie ze te maści zminejszają skuteczność antykoncepcji :sad: moj lekarz mówi, że nie ale mnie najbardziej przekona jeśli potwierdzi to jakaś pani, która stosuje leki przeciw łuszczycy i tylko i wyłącznie antykoncepcję hormonalną i no co tu dużo mowić nie wpadła :wink: będę wdzięczna za każdą odpowiedź :smile:

madi 

Wysłany: Pią Lut 06, 2009 3:55 pm   

stosowałam tabletki i nie wpadłam,teraz mam krążek nova ring,ma bardzo mało hormonów,działa domiejscowo i też nie jestem w ciąży. Także spokojnie możesz zaufać lekarzowi.

P.S. na ł niekorzystnie wpływają stresy,a niezabezpieczanie sie przed niechcianą ciążą powoduje takie stresy ;)
pzdr

M 

Wysłany: Pią Lut 06, 2009 3:59 pm   

dziękuję za szybką odpowiedź. ja stosuje Yasminelle ale tak sobie wbiłam do głowy, że razem z tymi tabletkami nie mogę stosować leków na ł że aż sama jestem na siebie zła. ale widzę że jest osoba która to robi i dowodzi tego co mówią lekarze czyli że nie zmniejsza działania antykoncepcji hormonalnej

alcor997 

Wysłany: Sob Mar 07, 2009 11:06 pm   

Wcinam Novynette, smaruję wszystkim co przepiszą. Za każdym razem pytaja czy łykam antykoncepcję. 3 lekarzy powioedziało, że przy tym co brałam i obecnie smaruję nie ma przeciwwskazań

Viviana

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 8:47 pm   

A mnie z kolei po Regulonie wysypało. I nie mogę się tego pobyć. :( I czekają mnie teraz dwie wizyty i u dermatologa i u ginekologa. Pięknie po prostu. Mówicie, że Yasminelle jest niezła? Popytamy...

Karo 

Wysłany: Pon Sie 03, 2009 10:31 pm   antykocepcja

witam
ja dostalam luszczyce zaraz po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych, stosowalam je przez 2 lata (logest) nie jestem pewna ale moge to uznac za jeden z czynnikow wywolujacych te chorobe , przynajmniej tak bylo w moim przypadku

Kinga1990 

Wysłany: Wto Mar 02, 2010 8:46 pm   Re: antykocepcja

Ja od 3 lat stosuję Rigevidon i nie widzę żeby moja choroba kolidowała z antykoncepcją, Ale gdy poszłam do ginekologa po tabletki odrazu poinformowałam o swojej chorobie żeby dobrała mi odpowiednie pigułki

Revitol_pl

Wysłany: Czw Mar 04, 2010 2:12 pm   

A czy przed kuracja hormonalna miałas łuszczyce?? Bo jesli tak to prawdopodobnie główna przyczyna powrotu choroby jest własnie odstawienie tabletek.

Kinga1990 

Wysłany: Sob Sie 28, 2010 12:23 pm   

Na łuszcycę choruję nieprzerwanie od 5 lat.

Odpowiedz do tematu