Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zorac...
Autor Wiadomość
Ania:) 

Wysłany: Sob Cze 16, 2007 7:58 pm   Zorac...

Witam:)
Mam nadzieję, że mój post nie będzie powtórką.Szukałam czegos na temat zoracu na forum i nie znalazłam, dlatogo piszę.
Czy ktoś z Was sotosował Zorac gel? Miałam przepisany i stosowałam go równocześnie z naświetlaniem. Efekty były bardzo dobre. Ale niestety naświetlań nie mam już dość długo ze względu na strajk :sad: a plamki pojawiają się znowu :sad:
Jeżeli ktos z Was stosował zorac to proszę o podzielenie sie wrażeniami. Bo sama już nie wiem czy mam go nadal stosować czy nie??
Pozdrawiam

denna

Wysłany: Pon Cze 18, 2007 8:44 am   

No ja własnie stosuję Zorac w żelu na paznokcie i pod paznokcie - bo tylko tam mam łuszczyce. Naświetlan nie stosuję, bo powierzchnia schorzenie jest za mała, żeby zakwalifikowano mnie na lampy.
Na razie uzywam tego Zoracu dopiero kilka dni, więc za wczesnie na jakiekolwiek efekty. Jedną tubke zużyje na pewno, choćby tylko dla wypróbowania czy zadziała.

Wysłany: Pon Cze 18, 2007 1:25 pm   

Dziekuję za odpowiedź:)
No ja po pierwszej tubce byłam zadowolona, więc chyby kupię drugą.Tylko, że ta maść jak większość zresztą jest niestety droga;/;/
Życzę powodzenia w leczeniu:)
pozdrawiam

denna

Wysłany: Pon Cze 18, 2007 1:41 pm   

Podałam mojej pani doc. ten Tazaroten (Zorac) jako sugestię do zapisania na recepcie po wyszukaniu postów odnośnie jego skuteczności na niemieckim forum dot. łuszczycy.
Był tam wymieniony w formie lakieru jako dobrze rokujący lek na paznokcie. Niestety u nas w postaci lakieru jest niedostępny.
Ja mam zajęte choroba tylko paznokcie rąk, nigdzie na ciele nie mam ani nigdy nie miałam żadnych ognisk chorobowych.
A jak to wyglądało u Ciebie? Po jakim czasie zaobserwowałaś efekty? CZy od początku zastosowano terapie skojarzoną - tzn. Zorac i naswietlania?
Ponoć łatwiej leczyć zmiany na ciele, niż znależć cos skutecznego, co dobrze penetruje w głąb paznokcia, ale nie tracę nadziei... może kiedyś w końcu będzie lepiej...

wolf_shadow

Wysłany: Pon Paź 29, 2007 9:55 pm   

Stosowałam zorac bez naświetlań i szczerze mówiąc strasznie byłam niezadowolona. Po tygodniu musiałam przerwać kurację ponieważ skóra w miejscach smarowanych dosłownie pękała przy lekkim naciągnięciu. Nie wiem co było nie tak.

denna

Wysłany: Sro Paź 31, 2007 1:11 pm   

Masz rację - u mnie też skóra była strasznie wysuszona. Mysle, że to dlatego że ZORAC w postaci żelu jest lekiem przeciwtrądzikowym, a wiadomo, że leki przeciwtrądzikowe wysuszają. Moze powinien byc w lakierze tak jak w Niemczech - moze taka postać, typowo przeciwłuszczycowa nie wysusza tak bardzo skóry i paznokci? No ale my w naszym kraju tego jeszcze nie mamy....

Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 4:41 pm   

Witam:)
Oj długo mnie tu nie było...czas, czas a raczej jego brak!
Ja pierwszy raz miałam zapisany Zorac z naświetlaniem. Wtedy efekt był bardzo dobry, ale nie wiem czego był wynikiem?Myślę, że obu metod.
Teraz nie mam naświetlania i widzę, że na moich "stałych" plamkach Zorac nie robi wrażęnia, tzn. nie znikają.
Co do suchości skóry, to rónież występuję u mnie nadmierne przesuszenie w miejscach, gdzie stosuję Zorac. Nawilżam ciało raczej systematycznie, dlatego nie dokucza mi to aż tak bardzo.
Pozdrawiam:)
Nie czytałam swojego pierwszego postu i widzę, że się powtarzam...przepraszam!

Odpowiedz do tematu