Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Łuszczyca a watroba
Autor Wiadomość
ewax100 
Ewa

Wysłany: Czw Sty 10, 2008 9:25 pm   Łuszczyca a watroba

Witam! od 2 tygodni mam wysyp łusczycy po 8 latach.Mam to na całym ciele,swędzi,czerwone plamy i coraz więcej.Jestem załamana.Kiedyś zaleczyłam lampami PUVA.Teraz masci mi nic nie pomagają.Mam zalatwić lampy.
Mam maśc cygnolina ale 0,1% chyba to za słabe?Co poradzicie na swędzenie?Czym się posmarowac na dzień żeby sie nie kleiło do ubrania,cos żeby nie było za tłuste ale żeby nawilżało i leczyło?
Chciałm Was zapytać -skoro tyle sie mówi że łuszczyca ma związek z niewłasciwaąpracą watroby to dlaczego lekarze nie robia badań enzymów,nie zalecają np.leków regenerujacych jak Essentiale Forte czy Hepatil?Cos co by oczyściło z toksyn?Co sądzicie?Pozdrawiam

EWaa

Wysłany: Pią Sty 11, 2008 10:11 am   

Właściwie to nie wieadomo co wywoluje luszczyce, u każdego moze to byc co innego.
Jeżeli chodzi o watrobe to moim zdaniem chodzi tu o to aby nie "przemeczać" organizmu , a dokladniej watroby, toksynami , tlustym jedzeniem , bo jak wiadomo każdy stan zapalny w naszym organizmie, nawet zepsuty ząb , powoduje stan zapalny a tym samym co u niektórych wysyp.
Leki wspomagajace watrobe mozesz kupić sama , nie zaszkodza a moga wspomóc.

alexxx19 

Wysłany: Pią Sty 11, 2008 11:12 am   

Skoro masz nawrót choroby to proponuje udać się do lekarza.
Jeśli chodzi o cygnolinę to jest kilka metod 'czasowa' i 'ciągła' przy czym w każdej stosuje się zwiększanie mocy cygnoliny. Czyli zaczynasz od 0,1 potem 0,2 0,5 1. Nigdy nie stosowałam maści o większym stężeniu.
Jako doświadczona osoba w tych sprawach mogę napisać jak ja zaleczam sobie nawroty.
Gdy stosuję terapię cygnoliną to smaruję zmiany skórne na noc, rano prysznic i całe ciało natłuszczam maścią z wit A (taką zwykłą kupioną w aptece bez recepty lub robioną w aptekach ale na tą drugą trzeba mieć receptę). Maść ta jest dość tłusta i może się wydawać kłopotliwa, ale jest lepsza od wszelkiego rodzaju mniej lub bardziej kosztownych balsamów. Ubieram się dopiero pa 15 20 min od smarowania do tego czasu chodze po domu w szlafroczku. Maść się wchłonie w skórę i nie będzie plamić ubrań, a nawet jeśli tak sie stanie to łatwo się spiera. Dzięki temu przez cały dzień masz bardzo dobrze nawilżoną skórę, która nie ściąga i nie boli.

Ale trzeba pamiętać że to co dla mnie lub innych użytkowników jest dobrym rozwiązaniem i pomaga to nie oznacza że dla Ciebie też.
Mimo wszytsko życzę powodzenia w odnalezieniu sposobów radzenia sobie ze skórą.

Pozdrawiam alexxx19

alexxx19 

Wysłany: Pią Sty 11, 2008 11:30 am   

Odnośnie leków doustnych to staram się 'jeść' kapsułki z wit. A i E, na zmianę z olejem z wątroby rekina lub kwasami Omega 3 itp. Jest to wspomagające na skórę, włosy i paznokcie. Zażywam tych środków niezależnie od tego czy mam nawrót choroby czy też nie. Jeśli chodzo dietę to są zdania bardzo różne na forum jest na ten temat wiele postów, wystarczy poczytać co komu pomaga. Poza tym dobrze rozpisana dieta przez lekarza jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jest to wskazane ze względu na inne pozytywne aspekty stosowania diet. Jeśli ktoś ma silna wolę to z toksyn organizm sam się oczyści w jeden postny dzień w tygodniu. Tylko, że zawsze tego typu zabiegi stosować pod opieką lekarska i wykonywać podstawowe badania krwi i moczu.

Pozdrawiam
alexxx19

ewax100 
Ewa

Wysłany: Pią Sty 11, 2008 9:08 pm   Łuszczyca a wątroba

Jesli chodzi o cygnolinę to Pani dr.przepisała mi najpierw 0,1% a dzisiaj 0,5% i kazała mi to trzymać pól godziny.Troche sie obawiam bo jedni mówia ze zaczynają od 5 min i dodaja codziennie 0,5% tu ja mam mieć ją 30min a jak sie poparzę?
Po zmyciu maści smaruję sie maścia z wit.A ale rano to zmywam bo jest tłusta i cały dzień nie jestem niczym posmarowana a chyba powinnam.Ciało swędzi okropnie.Plamy widać na dłoniach-wszędzie
Co do lamp chciałam PUVA bo one mi pomogły 8 lat temu ale lekarka przepisała inne bez tabletek i powiedziała że sa tez skuteczne a nie tak szkodliwe i nowe.Dzisiaj wzięłam min.-no zobaczę czy będą jakieś efekty.Jesli nie to szkoda byłoby czasu bo łuszczca jest coraz gorsza.Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu