Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
jaka jest różnica łuszczycy kropelkowej od krostkowej??
Autor Wiadomość
gatito

Wysłany: Pon Cze 01, 2009 10:37 pm   jaka jest różnica łuszczycy kropelkowej od krostkowej??

Mam pełno czerwonych kropek na nogach, trochę na brzuchum rękach, dość sporo na plecach :( dermatolog napisał mi w rozpoznaniu, że to postać punktowa i kropelkowa, internista stwierdziła, że to łuszczyca krostkowa.
Po poszukiwaniach w necie pasuje mi to do kropelkowej ale nigdzie nie widziałam krostkowej więc nie wiem co ja właściwie mam :(

ewulek 
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów

Wysłany: Wto Cze 02, 2009 10:04 am   

Tak czy siak -Witamy a Klubie!!!

meggy 

Wysłany: Wto Cze 02, 2009 1:17 pm   

ja do tej pory nie wiem jaką mam - bo lekarz mi nigdy nie powiedział :sad:

witamy

Paweł 

Wysłany: Czw Cze 04, 2009 11:58 am   

Ja też nie wiem jaką mam, podejrzewam, że łuskitus pospolitus :P

Mi się wydaje, że kropelkowa i krostkowa to coś zbliżonego (jeśli nie to samo ;) ).

daro 

Wysłany: Czw Cze 04, 2009 6:29 pm   

To jednak nie to samo:

łuszczyca kropelkowata (psoriasis guttata)- spotykana najczęściej u dzieci; występują liczne grudki łuszczycowe niewielkich rozmiarów rozsiane na skórze całego ciała (na skórze tułowia średnica wykwitów jest zwykle większa),
łuszczyca krostkowa (psoriasis pustulosa) - wykwity krostkowe rozsiane na skórze całego ciała lub ograniczone do niektórych obszarów (np. do dłoni, podeszew stóp),

Paweł 

Wysłany: Czw Cze 04, 2009 6:33 pm   

No może to nie jest do końca to samo, ale te 2 definicje jak dla mnie nie różnią się niczym :P Tylko inne słowa są użyte do opisu. No, ale pewnie jakaś subtelna różnica jest w tych dwóch przypadkach :)

daro 

Wysłany: Czw Cze 04, 2009 6:36 pm   

Pewnie z punktu widzenia książek i medycznego jakaś jest

gatito

Wysłany: Czw Cze 04, 2009 11:17 pm   

no to powiem Wam, że dziś byłam u innego dermatologa i.. stwierdził, że to co mam to nie jest łuszczyca tylko zmiany o charakterze łuszczycowym na tle przewlekłego zapalenia gardła
nie powiem ucieszyłam się bardzo, tak bardzo, że zapomniałam zadać przygotowane pytania i pokazać jeszcze dwie rzeczy z którymi również chciałam się skonsultować :grin:
kobieta powiedziała, że muszę doleczyć porządnie gardło, natłuszczać skórę, wystawiać na słońce i dała na noc maść z siarką
mam nadzieję, że to właśnie ona miała rację i że to był pierwszy i ostatni incydent taki u mnie i za jakiś czas te zmiany mi się wyleczą - na razie nogi do kolan dalej mam porządnie wykropkowane a na reszcie ciała gdzieniegdzie kropki

daro 

Wysłany: Pią Cze 05, 2009 9:00 pm   

Zmiany o charakterze łuszczycowym czyli początkowa łuszczyca, wczesne zmiany mają zazwyczaj charakter grudek, krostek. Mi objawiła się ona krostkami na nogach a później rowinęły się place itp.
Zmiany o charakterze łuszczycowym, czyli albo zmiany łuszczycowe, albo zmiany związane z inną chorobą. Łuszczyca najczęściej objawia się lub pogarsza w wyniku osłabienia organizmu różnymi chorobami, np. grypami itp, ale też i stresem, różne są czynniki rozwijające i ujawniające ją. Nikt kto znas się urodził nie dostał jej od razu po porodzie, niektórym ujawniła się w dzieciństwie innym w wieku dorosłym.

gatito

Wysłany: Sob Cze 06, 2009 12:03 am   

daro napisał/a:
Zmiany o charakterze łuszczycowym czyli początkowa łuszczyca, wczesne zmiany mają zazwyczaj charakter grudek, krostek. Mi objawiła się ona krostkami na nogach a później rowinęły się place itp.

Czyli to jednak łuszczyca? Mam mętlik w głowie :cry: dermatolog wyraźnie powiedziała, że to nie jest łuszczyca jako choroba nawracająca z którą się walczy latami ale jednorazowy incydent związany z osłabieniem organizmu przez anginy
fakt, że do tej pory mam czopy w gardle i choć nie boli mnie ono ewidentnie coś jest nie tak - w poniedziałek idę do laryngologa
rany, już się ucieszyłam a teraz znowu zaczynam myśleć, że w takim razie to jednak łuszczyca tyle, że wczesna, a jeśłi tak, to czy taka maść z siarką pomoże mi ją zahamować?

daro 

Wysłany: Sob Cze 06, 2009 9:08 am   

gatito napisał/a:
daro napisał/a:

Czyli to jednak łuszczyca? Mam mętlik w głowie :cry: dermatolog wyraźnie powiedziała, że to nie jest łuszczyca jako choroba nawracająca z którą się walczy latami ale jednorazowy incydent związany z osłabieniem organizmu przez anginy
fakt, że do tej pory mam czopy w gardle i choć nie boli mnie ono ewidentnie coś jest nie tak - w poniedziałek idę do laryngologa
rany, już się ucieszyłam a teraz znowu zaczynam myśleć, że w takim razie to jednak łuszczyca tyle, że wczesna, a jeśłi tak, to czy taka maść z siarką pomoże mi ją zahamować?

Nie mówię, że u ciebie to jest łuszczyca, nie wiem tego, być może ona źle to określiła "zmiany o charakterze łuszczycowym" - bo zmiany te to może być początkowa łuszczyca, ale być może chodziło jej o to, że masz jakieś zmiany jednorazowe, które nic nie mają wspólnego z łuszczycą. Czasami nawet od antybiotyków można dostać przeróżnych wysypek, dla niektórych podobnych do łuszczycy.
Nie myśl tak niech wreszczcie lekarz znajdzie przyczynę twoich krostek, być może to nie będzie łuszczyca, ale być może ona źle to nazwała, być może chodzi jej o to, że twój organizm tak traktuje niektóre choroby.
Życzę, abyś to nie miało nic wspólnego z luszczycą

Odpowiedz do tematu