Wysłany: Sro Lip 19, 2006 9:32 pm daivonex i sorel
są to maści których skład oparty jest na witaminie d3
według mnie działaja dobrze ale są dosyć drogie
daivonex 60 zl tubka maśći i sorel czyli nowy tańszy odpowiednik 40 zl
slyszalam ze jednak nie stosuje sie ich przy luszczycy krostkowej
aha i nie mozna przekroczyc pewnej dawki na tydzien gdyz moze to zabużyc gospodarke wapniowa organizmu ale wszystko napisane jest na dolaczonych ulotkach
Ja za maść Sorel zapłaciłam w zeszłym tygodniu w Warszawie 48zł tubka 30g. Płyn Sorel 60ml - 55zł. Efekty są ale ja stosuję na zmianę co drugi dzień z Delatarem.
W ulotce jest napisane, że SOREL jest skuteczny w zmianach łuszczycowych na skórze tułowia i kończyn, płyn na owłosioną skórę głowy. Nie ma wskazań/przeciwskazań co do rodzaju łuszczycy.
Na mnie Sorel nie zadziałał, wysmarowałam całą tubę i nic. Mam co prawda tylko krostki na udach, ale jutro jadę nad morze a one nawet delikatnie nie zbladły.
Witam Wszystkich "Towarzyszy Niedoli"po długiej przerwie;) Mam pare pytań.
Słuchajcie,czy mozna stosować Sorel Plus na skóre głowy i uszy??Bo wkońcu w ulotce wyraźnie jest napisane,by nie stosować na twarz. Wiec uszy i głowa tez się zapewne w to wliczaja,ale własnie tam mam najwiecej zmian.I mam serdecznie dość uporczywego łupiezu,"skorupy" i uporczywego świądu głowy. Dodatkowo włosy mi się przetłuszczają,co pogarsza sprawę.
Stosowałam Sorel Plus tydzień i poprawa znaczna,ale lewe ucho poczerwieniało i zrobiła się skóra jak po oparzeniu słonecznym.Odstawiłam i po paru dniach wróciły wszystkie zmiany.Czyli efekt mniej wiecej jak po sterydzie(elocom).Tyle,że Sorel to nie steryd,wiec to jakaś zaleta.Ale pewnie dla prawdziwego efektu potrzeba tu dłuższego okresu użytkowania masci,wytrwałości,cierpliwości. Ale niepokoi mnie to zaczerwienienie. Ktoś miał podobne objawy??
Sorel pomógł Wam pozbyć się zmian tylko na czas użytkowania masci,czy na dłużej??
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wto Lis 15, 2011 8:59 am
witam ponownie
Zdobyłas gdzies Sorel Plus to juz jest osiagniecie
Stosowałam Sorel na dłonie,nie bardzo byłam zadowolona...musiałam najpierw zabezpieczac skóre cieniutko kremem a potem stosowac Sorel,skóra pekała i bolało jak cho...roba jasna.Na twarz nigdy nie stosowałam ,bo nie było jak raz u mnie takiej potrzeby,podobna sprawa ma sie z głowa.Przyznam sie ze wielu ludzi pyta o takie rzeczy,wydaje mi sie że lekarz który przepisuje lek na konkretne miejsce i konkretnej osobie zdaje sobie sprawe z tego co i gdzie mozna.Inną sprawa jest reakcja skóry na nowy ,nieznany lek.Tu tez ciezko cos podpowiedziec,bo pomimo wszystko sami na sobie eksperymentujemy.Generalnie ja trzymam sie zasady:nie stosowac tu i tu...wiec nie stosuje,od wyjatków od reguł sa lekarze.Co do stosowania Sorel Plus,Daivonexu,Dovonexu to wiadomo ze czas jest ich sprzymierzencem...potrzeba systematycznego stosowania...i znów wyjatek jest...sa ludzie ktorzy efekty zadawalajace osiagaja po 3-4 miesiacach stosowania pod scisłą kontrola lekarza....gdzie zaleca sie stosowanie do 3 miesiecy.Tak że spokojnie ulotki swoje a lekarz prowadzacy uwazam ...wie lepiej.(przynajmniej w to ufam)Jezeli mozesz to skonsultuj sie z lekarzam w sprawie tych obrzęków(moze małzowina zareagowała na słonce-teraz pomimo listopada,jak słonce potrafi mocno przypiec,niejeden sie przekonał a Sorel Plus wyjatkowo nie lubi słonca)...mozesz tez spróbowac posmarowac najpierw delikatnie kremem...a po 10 min Sorelem.Powodzenia,fajnie ze zajrzałas ponownie.
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Nie mialam problemu z kupnem Sorelu Plus. O tym,że w ogóle jakiekolwiek problemy z zakupem leku sa dowiedzialm sie dopiero z tego forum;)
Tak,lekarz powinien objasnić,ale trzeba wiedzieć,o co zapytać;) to jedno,a poza tym..przywykłam do tego,że każdy dr ma inna opinię,czasami wzajemnie sprzeczne i wykluczajace się;/ Już nie wiem, kogo ma słuchać..Wiecej dowiedzialam się z tego forum i ogólnei z netu niż od lekarzy.
A co do zmian na małżowiniei usznej..Zrobiłam kilkudniowa przerwe i zaczęlam stosowac Sorel Plus ponownie.Efekt taki sam,zaczerwienione, cieplejsze jakby ucho,i schodzaca skora,ale witaminowa masć z lanoliną pomogła.
Odezwał się też silny świad skóry,zwł.w nocy,ale to chyba efekty uboczne maści.
Wiadomo-dla efektu leczenia człowiek wiele może przetrzymać.. z pomocą leków antyalergicznych..
Teraz stosuję maść ponad tydzień i zauważyłam,że działą gł.na skóre głowy,bo na rękach,tułowiu zmiany jakby cieńsze,ale nie znikaja..Ale nie to mnie martwi.
Nurtuje mnie, jak to jest,ze wraz z upływem czasu uodpraniam się na działanie leku albo przy odstawieniu zaraz automatycznie mam nawrót. Automatycznie tzn.w przeciagu dwóch-trzech dni!!
Rozumiem, że wnaszej chorobie konieczna jest cierpliwość i systematyka w leczeniu i efekty kuracji są bardzo indywidualne,ale czasami ludzie pisza,ze po preparatach z wit.D3 lub sterydach zmiany znikaja na parę tygodni..
Chodzi mi o to,że nie bardzo widze sens leczenia,skoro po odstawieniu lekow zmiany szybko wracaja w tych samych miejscach,a na lekach ciagle być nie mozna. Na pewno nie na sterydach..
Ciekawa jestem,jak to jest u Was? Znależliscie dla siebie jakś metode skuteczna na zaleczenie zmian?
U mnie skuteczna na zmiany na ciele okazala sie tylko PUVA.90% zmian zniknelo,po pol roku wrocilo może z 10-15%.Skóre głowy tez mialam czysciutka,ale to tylko 2 tygodnie;>
Do tej pory procz pełnej zmian skóry głowy jest w miare ok,bo pojedyncze wykwity na rekach,lydce, karku i plecach..A kiedys bylo naprawde, naprawde źle..
Chcialabym znalezc coś rownie skutecznego w leczeniu domowym,ale pomysly mi się wyczerpaly..Moze ktoś z forumowiczów coś doradzi???
[ Dodano: Pią Gru 02, 2011 1:21 pm ]
Nikt mi nie odpowiedział??Mało widoczny post, za długi czy nieprecyzyjne pytania czy jeszcze coś innego?;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum