Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Metody naturalne- domowe
Autor Wiadomość
EWaa

Wysłany: Czw Lip 20, 2006 10:12 am   Metody naturalne- domowe

kto z Was stosowal naturalne -domwe metody w walce z ł? i jakie byly tego skótki?

EWaa

Wysłany: Czw Lip 20, 2006 10:18 am   

ja kiedys po przeczytaniu na innym forum zastosowalam tzw. papke drozdzowa na skórę głowy i musze przyznać ze z dobrym skótkiem , pózniej troche ja zmienilam , pododawałam to i owo , jak narazie mam spokój z ł. na glowie .... przepis na papke drozdzową : 1\2 paczuszki drożdzy wymieszać z sokiem z połówki cytryny i dodajac oliwe zoliwek( moze byc rowniez kuchenna lub olej rycynowy) mieszamy do uzyskania papki , nakladamy na glowe i owijamy folią( reklamowka jednorazowa ) w celu nie wyschnięcia drozdzy, nastepnie zawijamy ręcznikiem i czekamy ok 2-3 godz. Pozniej zmywamy , myjemy szamponem i gotowe> :D moze ktos skorzysta z tego domowego sposobu :) , polecam

Kucka 
Wariatka :P

Wysłany: Czw Lip 20, 2006 11:46 am   

Ja słyszałam cos o lisciach z orzecha ( to tesh z innego forum :P ) zbiera sie liscie, sieka i duza garsc na litr wody i do gara sie gotuje i potem jak najczesceij smarowac chore miejsca tym wywarem :P ktos pisał tesh o piciu ale jakos nie skorzystałam :P

daro 

Wysłany: Czw Lip 20, 2006 11:47 am   

Mój znajomy, który ma łuszczycę, zbiera liście z brzozy i suszy je. Po wysuszeniu miesza je ze slomą i kąpie się w tym przez kilka dni. Jemu bardzo pomaga na łuszczycę, ja jeszcze tego nie próbowałem, ale mam zamiar. Nie próbowałem bo nie mam słomy :wink: , z liściami mniejszy problem, ale w mieście ciężko o słomę :wink:
A ja z domowych sposobów to używam tylko zielonej liściastej herbaty. :) - na mnie działa.

Kucka 
Wariatka :P

Wysłany: Czw Lip 20, 2006 11:49 am   

daro napisał/a:
kąpie się w tym przez kilka dni..

jeszcze sie nie rozpuscił ? :P :P :P :P :P :P :P :P :D :D :D :D

daro 

Wysłany: Czw Lip 20, 2006 11:56 am   

He he Kucka jak narazie go widuję, to jeszcze nie, także jak chcesz możesz zacząć stosować kąpiele :) daję ci gwarancję, że przy tygodniowym stosowaniu się nie rozpuścisz (bynajmniej przez tydzień go widziałem), ale nie daję gwarancji na resztę dni :wink:

EWaa

Wysłany: Czw Lip 20, 2006 12:34 pm   

stosowałam z dobrym skutkiem kiedyś do usuniecia juz zmiekczonej łuski ze skóry glowy tzw. piling z soli: garśc soli lekko zwilzamy woda i masujemy glowe, póżniej myjemy , pomaga tylko jak ktos ma ranki na glowie to może poszczypać :)

mszyca79

Wysłany: Czw Lip 27, 2006 12:47 am   

peeling na chore miejsca ? chyba bym się bała

peeling stosuje tylko na zdrowe miejsca, nie obawiam się o szczypanie ale raczej o powiększenie ogniska; przecież to rodzaj urazu, jeśli się skóre naciera i rozciera (jak podczas peelingu)

o tej słomnie to coś mi się kiedys obiło o uszy ale nie słyszałam o zielonej herbacie!
jak to stosujesz ,ze pomaga? ja tylko pije zielona herbatę; czy coś robiśz z tych zaparzonych liści? bo jesli tak, to podziel się na forum, bo skoro i tak się wyrzuca liście z kubka to można by je jeszcze wykorzystac leczniczo

nigdy nie stosowałam żadnej domowej miksturki na głowę gdzie mam zmiany chorobowe
AgA :roll: :roll: :roll:

daro 

Wysłany: Czw Lip 27, 2006 4:38 pm   

AGA pisałem już w jakimś poście o herbacie (zielona liściasta NIE W TOREBKACH TYLKO LIŚCIASTA), ale napiszę ci jeszcze raz. Wsyp do kubka pół paczki zielonej herbaty i zalej wrzącą wodą, później przykryj do wystygnięcia. Odlej wodę i nałóż na łuszczycę liście, mogą być ciepłe, ale nie zagorące. Na liście połóż bandaż lub gazę i owiń folią spożywczą i trzymaj tak jak najdłużej, nawet kilka godzin. Po zdjęciu "okładu" najlepiej się wykąpać i nasmarować jakimś balsamem lub czymś co stosujesz do nawilżania skóry. Łuska zejdzie ci po tym szybko nawet po 1-2 okładach, jeżeli chcesz leczyć tym łuszczycę to na efekty będziesz musiała poczekać dłużej.
P.S. Zobacz wcześniejsze posty lub tam gdzie są zdjęcia moich nóg, bo gdzieś już o tym pisałem :smile:

mszyca79

Wysłany: Pią Lip 28, 2006 1:13 am   

DARO :wink:
dziekuje ci za wytłumaczenie jak stosować zieloną herbatę
ja mam głównie zmiany we włosach wiec z tymi liśćmi i okładami to jest problem ale poeksperymentuje na kostce u nogi

:roll: AgA :roll:

Monika*

Wysłany: Pon Sie 14, 2006 9:42 am   

Ja zastosowałam piling z soli tak jak pisała Ewaa, już po pierwszym zastosowaniu na skórę głowy była widoczna poprawa, teraz aplikuję sobie sól przed każdym myciem włosów i wreszcie mogę odstawić Dermovate.

EWaa

Wysłany: Pon Sie 14, 2006 11:12 am   

Monika.....proponuje Ci abys piling z soli robila w miare potrzeby tj. raz na 2 tyg , a to dlatego , gdyz jak wiemy sol wysusza , miedzy czasie natłuszczaj skóre glowy ( tak jak to robimy z cialem ) np. oliwa z oliwek , powiedzmy co 2-3 dni przed myciem glowy. Wiecie ja kupiłam sobie , tak dla przetestowania , serum do skory glowy suchej i luszczacej z firmy AVON , i aplikuje to sobie raz na tydzień , czy pomaga ? napewno nie szkodzi i nie jest znowu takie drogie ok 12zł:)

Monika*

Wysłany: Sro Sie 16, 2006 8:30 pm   

Dzięki za radę!! faktycznie nie natłuszczam niczym skóry głowy, pozbyłam się strasznej łuski, ale skóra jest sucha, wypróbuję jeszcze Twój sposób z drożdżami, bo naszło mnie jakoś na naturalne metody, chcę trochę odpocząć od tych wszystkich maści i płynów. No i przekonałam się, że domowe sposoby są równie skuteczne.

EWaa

Wysłany: Sro Sie 16, 2006 10:01 pm   

Monika....naturalne metody sa moze czasochlonne ale naprawde warto je wyprobować , ja na poczadku stosowalam papke z drożdzy codziennie , pozniej na przemian papka jeden dzien i oliwa z oliwek drogi dzień , i raz w tyg mycie glowy szamponem na bazie dziegciu. Narazie jest dobrze co i Tobie zycze :)

asienka 

Wysłany: Sro Wrz 20, 2006 10:00 am   

po każdej kapieli oliwke dla dzieci używam :) i smaruję ją tez skórę głowy

Odpowiedz do tematu