Wysłany: Pon Lip 06, 2009 11:44 am Dłonie - czy ktos spotkał sie z tym
Witam... bylem w zime u dermatologoga i stwierdzono u mnie łuszczyce na łokciach... zaleczyłem to mascia Diprosalic i Sorel... do okresu majowego byl spokoj potem na lokciach zaczely znowu pojawiac sie czerwone plamki wiec zaczelem na poważnie czytać o sterydach itp... udałem się do dermatologa przepisał mi tylko maść sorel i maść samorobna i łokcie po dłuższym czasie zaczęły doprowadzać się do porządku ale zauważyłem ze zaczęła mi schodzić skóra z dłoni w miejscu gdzie są kości pięści lub nieco niżej. Zauważyłem ze pod schodząca skóra jest skóra zabarwiona lekko na czerwono. Nic nie boli nic nie swędzi.
Mam wrażenie ze skóra się jakby nie regeneruje. 2 Dermatolog powiedział że to wygląda na zmiany łuszczycowe i przepisał maść chłodzącą.. Po myciu rąk zauważyłem ze jest tędecja do schodzenia skóry w tych miejscach wyżej opisanych ja szczerze naczytałem się o kremach i już pozostałem przy kremach odbudowujących naskórek i chroniących wiec od wczoraj zacząłem taki stosować "lipkar xerand".
Teraz chciałem zapytać sie was drodzy czytelnicy forum
1) Czy to jest łuszczyca ?
2) Czy to schodzenie wywołało stosowanie maści na te miejsca dłoni ?
3) wczesniej duzo opalalem sie na solarium w zimie czasem przesadzalem ale jak juz to plecy odczuwaly czy to mozliwe ze wina zachodzi po stronie solarium ?
4) Jestem alergikiem w tym okresie kiedy na skórze dłoni tylko w miesjcu gdzie jest pięść schodzi skóra. Może to alergia ? albo Egzema ?
5) wydaje mi sie ze powinno sie zaczac leczyć od srodka homopatią itp bo pod spodem jest chora skóra a efekty wychodza na wieszch juz nie wiem sam co myslicie ?
Też jestem alergikiem i tez mialam klopoty z dłońmi , okazalo sie że to jednak nie ł. tylko AZS , popularnie zwana egzemą, dostalam maść z antybiotykiem i jest juz ok, oprocz tego za kazdym razem jak tylko czuje , ze dlonie sa suche smaruje rece kremem do rąk Garniera czerwony( jest najlepszy , przetestowalam już chyba wszystkie dostepne kremy do rąk na rynku), ale smarowalam też stopy kremem na nadmierne rogowacenie naskorka , wiadomo krem jak krem pozostaje rowniez na dloniach i wlasnie od tego zaczęła mi bardzo schodzic skora z rak, najwidoczniej ten na nadmirene rogowacenie nie nadawal sie do rak albo byl zasilny ( cerkoderm 30), możliwe , ze te robione masci dały u ciebie podobny efekt. Proponuje krem garniera do rąk , jest z alantoina a jesli to bedzie malo idz do dermatologa i poproś o cos z antybiotykiem aby zaleczyć stan zapalny skóry.
dermatolog powiedzial ze wyglada to na stan luszczycowy ale nie wydaje mi sie zeby to byla luszczyca. Na lokciach napewno ale tu jakos na dloniach inaczej skóra sie zachowuje pozatym jak na googlach szukam nikt za bardzo na dlonie nie narzeka a jak juz cos jest z dlonmi to L krostkowa z ropa.... Chcialem dodac ze w zime w tych miejscach mi pekala skóra i uzywalem jakiegos zwyklego kremu... a teraz opalona skóra od solki schodzi.
Jak zbadac czy jest to AZS ? testy na alergie zapisac sie ?
AzS jest b. podobne do l. to sprawne oko dermatologa moze pomoc , jesli chodzi o badania pod tym katem to zapytaj lekarza napewno ci powie, u mnie tez byly drobne kropeczki wypełnione jakims plynem , a maść jaka dostalam to BEDICORT G , to jest i na AZS i na ł. leki są na te schorzenia podobne, smarowalam cieniuitko tylko na noc , oprócz tego tylko krem do rak , i jest juz ok, a minęlo 3 tyg.
kropeczki wypelnione plynem ? hmmm u mnie to poprostu najpiejw mala schodzaca skórka kropka ktora po myciu potem z czasem sie powieksza niektore sa biale tam pod spodem a niektore rozowe... nie wiem juz sam... bede musial dermatologa zapytac zeby skierowal mnie na badania czy to nie AZS....
Wysłany: Pon Lip 06, 2009 3:30 pm
daro3 napisał/a:
kropeczki wypelnione plynem ? hmmm u mnie to poprostu najpiejw mala schodzaca skórka kropka ktora po myciu potem z czasem sie powieksza niektore sa biale tam pod spodem a niektore rozowe... nie wiem juz sam... bede musial dermatologa zapytac zeby skierowal mnie na badania czy to nie AZS....
Ja mam łuszczycę na dłoniach powiem ci jak u mnie to wygląda:
Jeżeli chodzi o wewnętrzną stronę dłoni to u mnie schodzi najpierw skóra, później pojawiają się krostki z białą ropną wydzieliną, którą ja sobie przekłuwam (ale nie radzę tego robić). Później jak krostek już nie ma około tygodnia do dwóch skóra jest twarda i schodzi cały czas. Powiem szczerze, że ja to tylko nawilżam kremem i samo po jakimś czasie schodzi. Skóra jest w tych miejscach czerwona.
Natomiast jeśli chodzi i zewnętrzną stronę dłoni to normalnie mam łuskę i zmiany łuszczycowe. Tak samo u mnie to wygląda jak na łokciach.
powiem tak:
moje pierwsze oznaki łuszczycy na dłoniach to własnie były małe kropeczki troche jak <pryszcze> takei twarde i wypukłe
z czasem rosły i sie połaczyły i wyglądało to tak jak na focie
ale szpital mi pomógł
_________________ Mów mi sebeek
Otworzę plażę łuszczyków
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 8:54 am
daro3 napisał/a:
tyle ze ja to mam z drogiej strony dłoni przy kosciach pięści
Mi na wewnętrznej stronie dłoni łuszczyca pojawiła się 3 razy ale wyglądało to identycznie, a na zewnętrznej stronie mam już kilka lat i niczym nie mogę tego wytępić
Pojawily sie jakby czerwone slady i wokol nich schodzic zaczela skóra
Obecnie wygladaja tak
Ma to miejsce jedynie na tej stronie dłoni które przedstawiaja te zdjęcia
Obecnie czerwone slady po znikaly i po kazdej kompieli schodzi jedynie naskórek coraz to dalej dalej i obszar schodzącej skóry powiększa się. Nie wiem czy nie przesadzilem z solarium czy uzywalem masci sluszczajacych typu sorel na dłonie i z tąd ten efekt..
Bylem u 3 dermatologow kazdy mowi ze to łuszczycowe zmiany.. przepisuje masci ktore nie pomagają. wiec narazie kremuje po kompieli scieram skubiem i kremuje... bo co innego moge :/
nie wiem czy po kompieli ta skure zrywac.. nic to nie boli nie sfedzi.... w pazdzierniku jestem zapisany do Akademi medycznej w Gdansku sa spore kolejki ... moze oni cos mi pomoga
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 8:27 pm
daro3 napisał/a:
nie wiem czy po kompieli ta skure zrywac.. nic to nie boli nie sfedzi.... w pazdzierniku jestem zapisany do Akademi medycznej w Gdansku sa spore kolejki ... moze oni cos mi pomoga
Ja z Akademii Medycznej w Gdańsku jestem bardzo zadowolony, ale u nich miałem przeprowadzaną operację płuca, co do tego oddziału, to naprawdę oddział na medal, nigdy nie spotkałem się z tak miłą i fachową obsługą i leczeniem, być może w sprawach łuszczycy też się spiszą "na medal", ale ogólnie mają dobrą opinię
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum