Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Lampa kwarcowa
Autor Wiadomość
Pawel 
Administrator

Wysłany: Wto Lip 18, 2006 2:03 pm   Lampa kwarcowa

Chciałem przedstawić swój sposób, który czasem stosuje w celu leczenia nowych zmian na skórze. To taka troszkę domowa metoda naświetlania UV, jako przyrząd emitujący ten zakres fal świetlnych stosuję lampe kwarcową tzw kwarcówkę.
Taka lampa wygląda mniej więcej tak:

Wprawdzie nie emituje ona światła monochromatycznego 311nm które jak wiadomo jest najkorzystniejsze w leczeniu łuszczycy ale napewno w jej świetle troszke tego światła jest.
Naświetlam chore miejsca co 1,2 dni po kilka minut z bezpiecznej odległosci (proponuje zaczynać od 50cm z krótkim czasem a potem przyblizac i wydłuzac czas naswietlania - ale ostrożnie, żeby się nie poparzyć i nie zrobić sobie krzywydy, trzeba uważnie obserwować reakcje skóry na to światło).

I musze przyznać, że ta lampa mi pomaga i skóra ładnie się leczy.
Gdyby ktoś chciał spróbować tej metody to proszę uważać na oczy i nie patrzeć w to światło i ostrożnie się naświetlać i nie przesadzać by nie poparzyć sobie skóry. Lampy takie dość często można spotkać np na allegro, należy szukac pod hasłami "lampa kwarcowa", "kwarcówka" itp

Jeśli ktoś próbował się leczyć tą metodą proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Napewno lepsze i skuteczniejsze by były świetlówki UV 311nm, które napewno przetestuje wkrótce.

Pozdrawiam
Paweł

sirpatrick

Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 10:09 pm   

Witam!!
jesli chodzi o kwarcowke to w pelni popieram przedmowce, dzialala spoko, na mnie nawet calkiem niezle, ale naprawde trzeba uwazac!! ja po dluzszym i regularnym stosowaniu kwarcowki pewnej nocy przy niej zasnalem, efekt niemal wywolywal wymioty u znajomych ;p, skora spalona do czerni (doslowny wegiel), a bąble wielkosci orzechow laskowych (na szczescie na plecach nie na twarzy....
Takze jestem swietnym przykladem ze to dziala, ale trzeba uwazac (najlepiej nie stosowac o 2:00 w nocy gdy ciezkie powieki ;)

łukaszzzz85 

Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 11:24 pm   

Pawel... ile wynosi dlugosc fali(nm) owej kwarcowki ?? tak z ciekawsci pytam ... moze sie tym pobawie :)

Pawel 
Administrator

Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 11:44 pm   

Nie mam spektometru ;) Ale zakres fal jest szeroki, od krótkiego ultrafioletu do widzialnego fioletu. Leczniczne promienie też są.

aga

Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 8:32 am   

a te lampy należy wymieniać a jesli tak to po jakim czasie? bo ja mam b.starą kwarcówkę i nie wiem czy dobrze działa. Oczywiscie nie jest tak stara jak ja...więc chyba nic mi nie grozi

misiorro

Wysłany: Pią Gru 01, 2006 1:48 pm   

slyszalem, ze przed naswietlaniem fala o dlugosi 311nm powinno wziasc sie leki uwrazliwiajace na te czestotliwosci. Tak podobno robi sie w szpitalach, nie wiem sam nie kozystalem, moj brat natomiast bardzo sobie chwali. Co o tym wiecie? Nastepny chwyt na sprzedanie jakiegos procha, czy rzeczywiscie lepiej zdobyc go przed naswietlaniem?

Pawel 
Administrator

Wysłany: Nie Gru 03, 2006 3:21 am   

z tego co wiem to 311nm to krótki ultrafiolet UVB, skóra jest wrazliwa na niego sama z siebie, leki uwrazliwiajace na swiatło bierze sie przy UVA (ultrafiolet długi)

kasia

Wysłany: Czw Gru 14, 2006 3:11 pm   Kwarcówka

Ja w sanatorium chodziłam na kwarcówke i nic mi nie pomogło na łuszczyce to i solarium mi pewnie nie pomoze.

luke123 

Wysłany: Wto Lis 01, 2011 11:25 pm   

miałem taką szklaną nogę po kwarcówce, bardzo ostrożnie stosowałem 2 lub 3x po 40sekund. Jeśli nie pomogła to napewno nie zaszkodziła.

Pawel 
Administrator

Wysłany: Wto Lis 01, 2011 11:30 pm   

Ja doszedłem do dwóch minut z odległości kilkunastu centymetrów. U mnie bardzo pomaga ale tak jak pisałem w pierwszym poście - trzeba stopniowo zwiększać czas i skracać odległość i obserwować reakcje. I uwaga na oczy - najlepiej okulary ochronne i nie patrzeć w kwarcówkę w ogóle, najlepiej zamknąć bo odbite światło od ścian czy przedmiotów też jest szkodliwe dla oczu. Ja sobie raz naświetliłem jak po spawaniu łukiem elektrycznym, przez jeden dzień tylko ból w oczach i litry łez.

Trzeba bardzo uważać :!:

ardi84 

Wysłany: Pon Lis 21, 2011 6:18 pm   

Co myślicie o naświetlaniu UVB 311n. Kupiłem taką świetlówkę i jestem ciekaw jak zareagują moje placki:) Solarium i słońce na mnie już nie działa:(

P.S. Poza tematem: TRIDERM to steryd??

Pawel 
Administrator

Wysłany: Pon Lis 21, 2011 7:03 pm   

Przetestuj i zobacz, na tym forum było sporo o UVB. Zacznij od krótkich czasów i dalekich odległości lampy od skóry zeby zobaczyc jak reaguje a potem stopniowo zwiekszaj dawke promieniowania.

Najlepiej by było gdybyś swój przypadek i pytania o UVB skierował do swojego dermatologa

szater 

Wysłany: Pon Lis 21, 2011 7:41 pm   

Triderm to mocny srodek.W jego skład wchodzą:
-gentamecyna czyli b.silny antybiotyk
-Betametazonu dipropionian należy do leków z grupy kortykosteroidów
-Klotrymazol nalezy do grupy leków p/grzybiczych
generalnie też dobrze leczy atopowe zapalenie skóry,krem mozesz stosowac na twarz ale....nie blisko oczu,w pachwiny i narządy płciowe-oczywiscie w kremie.Można go stosowac 2xdziennie ale nie dłuzej niż trzy tygodnie.Rece po posmarowaniu musisz dokładnie umyc bo nie powinien dostac sie do oczu lu tam gdzie sluzówka.
Co do lamp to generalnie sie nie znam.Wiem że jak sie taka lampe kupi to powinna byc instrukcja....tak kolezanka kupiła.Moze wejdz jeszcze na google i poszukaj lub na
www.stowarzyszenie.luszczyca.org.pl
a tam poszukaj Dinahl-Ania prowadzila swoj salon naswietlan tą lampą..jednak naprawde moze nalezaloby sie najpierw z lekarzem skonsultowac....nam trudno cos tak powiedziec nie widząc co i jak masz na skórze :tuli: Powodzenia

Odpowiedz do tematu