BT37, ja nie zakladam, ze mam LZS, to jest po prostu cos, czego sie boje. Przez to nie wiem, czy bole, ktore miewam, sa urojone czy sa pierwszymi oznakami LZS. Dlatego chcialam wiedziec, czy sa jakies sposoby na zdiagnozowanie LZS jak najwczesniej.
gosc [Usunięty]
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 8:32 am
Łzs jest dużo trudniej zdiagnozować niż RZS.Na zdjęciach rtg często w początkowej fazie choroby nie widać zmian,czynnik reumatoidalny nic nie wykazuje.Zrób sobie badanie krwi,morfologię,ob i crp.Jeśli bolą Cię jakiekolwiek stawy to zrób zdjęcie rtg.Weż to wszystko i idż do reumatologa.On obejrzy wyniki,obejrzy Twoje stawy i wówczas będzie mógł powiedzieć czy to jest łzs.Dobry lekarz na podstawie widoku stawów potrafi zdiagnozować chorobę.Jeśli będziesz miała jakiekolwiek pytanie to chętnie służę.Pozdrawiam serdecznie
Dzieki BT37 - a zdjecia stawow, ktore mnie czesto bola moge zrobic tez wtedy, kiedy akurat nie bola? Bo te moje bole to nie sa notoryczne, tylko raz na jakis czas.
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 9:05 am
Mudiwa napisał/a:
Dzieki BT37 - a zdjecia stawow, ktore mnie czesto bola moge zrobic tez wtedy, kiedy akurat nie bola? Bo te moje bole to nie sa notoryczne, tylko raz na jakis czas.
Sorki że dołoże swoje 5gr.W początkowej fazie choroby są widoczne zmiany okołostawowe,potem pojawiają sie torbieliki.Dobry reumatolog w miarę szybko rozpozna zmiany.Jakiekolwiek(nie musi to być łzs).W czasie gdy stawy bolą czuć wyraznie zmianę ciepłoty ciała w tych okolicach,nieraz występuje rumień i obrzęk.Zależy to jednak od indywidualnuch predyspozycji chorego oraz od stopnia zaawansowania choroby.Nie jest konieczne robienie zdjęć w fazie bólu.Stawy to są częsci miękkie,niejednokrotnie zdarza sie że na zdjęciach nic nie wychodzi.Lekarze radiolodzy często omylnie stwierdzają że nie ma zmian,ale wprawne oko reumatologa wypatrzy wszystko.Pozdrawiam
Dzieki szater.
Ja sobie mysle, ze ja mam po prostu schizy w mojej glowie, ale chyba potrzebuje lekarza, zeby mi to powiedzial - niekoniecznie reumatologa psychiatra bylby tu bardziej adekwatny
Wysłany: Czw Paź 29, 2009 9:40 am
Mudiwa napisał/a:
Dzieki szater.
Ja sobie mysle, ze ja mam po prostu schizy w mojej glowie, ale chyba potrzebuje lekarza, zeby mi to powiedzial - niekoniecznie reumatologa psychiatra bylby tu bardziej adekwatny
Każdy choruje na swój indywidualny sposób.Mamy różne lęki ,które dręczą i pogarszaja stan chorobowy.Bardzo dobrym rozwiązaniem,przy wiekszosci chorób,szczególnie przewlekłych ,jest konsultacja psychologiczna.Wiele objawów jest tylko i wyłacznie dziełem naszej wyobrazni,ale po to są lekarze specjalisci aby korzystac w razie potrzeby z ich pomocy.Pozdrawiam.Miłego dzionka.Krysia
BT37 dziękuję za odpowiedź. Cóż, w takim razie zobaczę jak długa jest kolejka do reumatologa na książeczkę, a jak będzie jakaś gigantyczna, to pójdę prywatnie. Jak ja nie lubię badań... Mam w sumie badania krwi sprzed roku, ale obawiam się, że nie są juz aktualne. Może zabiorę je też, dla porównania.
_________________ Nie bój się cieni. One świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.
Oscar Wilde
gosc [Usunięty]
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 10:06 pm
Proszę uprzejmie Freya Wyniki są ważne 3 miesiące,więc musisz zrobić nowe,ale poprzednie możesz wziąć dla porównania.Będę trzymała kciuki.Jakby co to jestem,jeśli tylko będę mogła Ci w jakikolwiek sposób pomóc.Pozdrawiam serdecznie.Uśmiechnij się i nie zamartwiaj na zapas.
To taki głupi dyskomfort psychiczny. Co innego jest nie ćwiczyć na wfie bo się nie lubi, a co innego jest jak dlatego, ze się nie może. Pomijam leki, ból itd. O tym nikt nie musi wiedzieć, widzieć. Ale to już są zmiany w sposobie życia, na niektóre rzeczy trzeba patrzeć przez pryzmat choroby, to są już jakieś ograniczenia. Małe głupstwa nawet człowieka dobijają.
_________________ Nie bój się cieni. One świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.
spokojnie freya..to ze masz objawy przypominajace łzs to jeszcz e nie znaczy ze masz juz luszczyce w stawach..a nawet jesli ja bedziesz miec to tez nie koniec swiata..my zyjemy z łzs i na tym nam sie swiat nie konczy..jesli tylko bedzie okazja to jeszcz e chce nasza szaterke zarwac a to oznacza ze stawy mam dosc sprawne bo przy tym zajeciu wymagana jest dosc wysoka sprawnosc fizyczna
_________________ luszczyca jest tylko choroba..jak wszystkie inne..i trzeba z nia nauczyc sie zyc
gosc [Usunięty]
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 6:29 pm
Freya łzs to nie wyrok,można z tym żyć.Boisz się,to zrozumiałe,ale pamiętaj nie jesteś sama.Zawsze możesz na mnie liczyć i na wszystkich tu na forum.Pozdrawiam serdecznie,trzymam kciuki.
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 7:59 pm
stary luszczyk napisał/a:
spokojnie freya..to ze masz objawy przypominajace łzs to jeszcz e nie znaczy ze masz juz luszczyce w stawach..a nawet jesli ja bedziesz miec to tez nie koniec swiata..my zyjemy z łzs i na tym nam sie swiat nie konczy..jesli tylko bedzie okazja to jeszcz e chce nasza szaterke zarwac a to oznacza ze stawy mam dosc sprawne bo przy tym zajeciu wymagana jest dosc wysoka sprawnosc fizyczna
Majeranku,Księciunio Ciemnosci ja przy Tobie to jak pchła,wystarczy odrobina magii i damy rade! Potem innym przekażemy wiedzę Przesyłam buziaki-Twoja czarownica
a co ma tu magia do rzeczy?...juz pisalem ze potrzebne mocne stawy..twarde..hmm..cos...i ...leczenie sperma mamy zaliczone..oczywiscie to wszystko w celu badawczo-leczniczym..
_________________ luszczyca jest tylko choroba..jak wszystkie inne..i trzeba z nia nauczyc sie zyc
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 6:29 pm
stary luszczyk napisał/a:
a co ma tu magia do rzeczy?...juz pisalem ze potrzebne mocne stawy..twarde..hmm..cos...i ...leczenie sperma mamy zaliczone..oczywiscie to wszystko w celu badawczo-leczniczym..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum