Agusek bardzo Ci wspolczuje ,ale ja nie jestem zbyt dobrym ekspertem w dziedzinie walki z luszczycą . Jak sie rozejrzysz po forum to zobaczysz ,ze kazdy z chorobą walczy inaczej i nie ma zlotego srodka. Ja tez nie wiem czy dobrze postepuje ....A jesli chodzi o postepowanie z dziecmi to nie mam zielonego pojecia co robic. Ale dieta napewno nie zaszkodzi.
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 6:25 am
Spróbuj z tym okładem z zielonej herbaty - tylko owiń to folią, on powpduje to, że plamy bledną.
Co do lizaka to moim zdaniem napewno jeden lizak nie spowoduje wysypu
Agusek witam Cie na forum , nie miałam możliwości jeszcze Ci odpisać.
Nie mam doświadczenia z luszczycą u dzieci ale z tego co mi wiadomo nalezy w ich przypadku postepować rozważnie, ostrożnie oczywiści jesli chodzi o stosowanie sterydow.
Ostatnio znajoma moja była przerażona gdy pewnego ranka zobaczyła , ze jej dziecko jest całe pokryte czerwonymi dosć zgrubiałymi plamami, zadzwonila do mnie bo wiedziała , że mam luszczyce i , ze bede mogla jej cos poradzić co to jest? oczywiście nie jestem lekarzem i wyslalam ją do pediatry , okazalo się , ze dziecko ma pokrzywkę , mogla być ona spowodowana jkąś alergią organizmu dziecka i z tego co sie dowiedziala to największym alergenem pokarmowym ktory żle wplywa na skore jest miód i mleko.
Wiem, że teraz powiesz że pokrzywka to nie łuszczyca i po co to ja wogole pisze ale łuszczyca jest następstwem czegoś co szkodzi naszemu organizmowi i wyłazi na skorę ( przepraszam , ze pisze tak potocznie ale chyba zrozumiale) .
Osobiście proponowalabym Ci abys zrobila dziecku testy alergiczne, odstawila miod i mleko. pozatym dobrze sprawdzila zeby dziecka bo jak wiadomo nawet stan zapalny jamy ustnej powoduje wysyp.
A jesli chodzi zlagodzenie tych czerwonych plam to powiem ci z wlasnego dośwaidczenia spróbuj posmarowac dziecku nóżki pudrem w plynie ( w aptece pare złotych kosztuje) złagodzi swedzenie , i zbledną.
Wiadomo tez , że na począdku luszczycy , moze nie zawsze inie u każdego ale jest pogorszenie wysypu z tego wzgledu że organizm sie oczyszcza a ta cholera luszczyca nie chce dac za wygraną ale to mija i jest lepiej /
Mozesz podawac dziecku wapno w syropie, nie wiem czy mozna dziecio podawac ziola ale jest taka herbatka w aptece "ziola fiołka trójbarwnego" na dolegliwości dermatologiczne skóry tez pilam i pomoglo.
I przedewszystkim komfort psychiczny dziecka jest wazny, jesli ona czuje , że ma wsparcie w rodzinie to bedzie lepiej , i powiem ci tak jesli bylaby taka potrzeba to nawet niech troche posiedzi w domu ( nie wiem czy chodzi do szkoły) puki choc troche jej stan sie nie poprawi.
Glowa do góry , wszystko będzie dobrze:)
Agusek, widze,ze Eewa dala Ci swietne rady. Ja tylko dodam odnosnie wapna. kilka lat temu dostalam straszne uczulenie,wysypka,wysoka temperatura. Wtedy objawy nasilily sie po zazyciu wapna musującego. Jesli podasz wapno to obserwuj dziecko. Powodzenia:)))
jak do tej pory to Ala leciała na Claritine, Clemastinum albo Aerius + wapno w syropie... Ale odstawiłam jakiś czas temu, bo ile można dziecko tym poić ??
Cześć Nie wiem czy ktoś Ci odpisał, ale ten płyn do kąpieli to się przypadkiem nie nazywa Oilatum ?
Ja ostatnio będąc u kuzynki skorzystałem z takiego płynu do kąpieli dla Dzieci Oilatum (niebieska butelka) skóra była fajna, natłuszczona w dotyku. Niestety w akademiku nie ma wanny i kuzynka mi sprezentowała mydło Oilatum, więc będę korzystał, ale cena jest kosmiczna jak za mydło - 22,69zł
Agusek, widze,ze Eewa dala Ci swietne rady. Ja tylko dodam odnosnie wapna. kilka lat temu dostalam straszne uczulenie,wysypka,wysoka temperatura. Wtedy objawy nasilily sie po zazyciu wapna musującego. Jesli podasz wapno to obserwuj dziecko. Powodzenia:)))
A ja słyszałam że właśnie wapno powinno sie brać, i kiedy swędzi to bardoz dobre na łuszczycę. Sama biorę od niedawna, ale nie potrafię powiedzieć czy mi szkodzi czy pomaga, bo ogólnie ostatnio wysyp mam większy...
Sama ma łuszczycę od dziecka i do dziś pamiętam jakimi mnie mama parszywstwami smarowała... teraz jest naprawdę dużo fajnych preparatów. Przede wszystkim wszelkiej maści emolienty i nawilżacze do stosowania na co dzień (żeby uniknąć sterydów później). Ja używa(ła)m lipobase i jestem zadowolona. Dodatkowo masz kosmtyki i sole z Morza MArtwego, różne firmy je produkują a mają świetne działanie. To tyl, jesli mogę jakoś pomóc.
Agisek spróbuj dziecku zrobić papke z drożdzy na glowe i pozniej piling z soli( uwaga na oczy, slona woda) , a nastepnie jak juz nie będzie skorupy posmaruj lekiem , bo gdy jest skorupa nie tylko na glowie a le to dotyczy rowniez ciala to leki nie mają szansy przeniknąć do skory.
Cześć
Skoro Ala ma wysypane całe ciało to czemu nie skorzystacie z pobytu w szpitalu
Może to nie najlepsze wyjście, ale jak już nie ma wyjścia, lepiej ten miesiąc przeleżeć, ale przynajmniej tam sią nią zajmą porządnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum