DannyTheDog
Wysłany: Nie Gru 13, 2009 11:38 pm Witam serdecznie
Witam serdecznie wszystkich użytkowników !
Mam na imię Tomasz. Mam 22 lata. Na łuszczycę cierpię od 13 roku życia. Wasze forum odwiedziłem dziś po raz pierwszy zupełnie przypadkowo. Co prawda nie traktuje internetu jako rzetelnego źródła informacji, a już tym bardziej nie stosuje się do porad ludzi cierpiących na tą samą przypadłość co ja to jednak przyznaje, że autorzy włozyli wiele wysiłku by strona była wiarygodna.
Cieszy duża liczba użytkowników, wymiana zdań, poglądów i porad. Jednak smuci, że coraz wiecej młodszych osób cierpi na tą okropną przypadłość.
Ja swoją wiedzę na temat choroby poszerzam od 15 roku życia, gdyż to wtedy padła diagnoza. Początkowo lekarze podchodzili do sytuacji dość lekceważąco. Uporczywy łupież, niewielkie krostki, silne swędzenie. Nastepnie szpital wojskowy a w nim panowie cierpiący na odmianę stawową, która ich poruszanie ograniczają do zera. Jeśli tak wyglada terapia szokowa to ja przyznaje - zadziałało. Kto by przypuszczał, że od tego czasu dermatolog będzie przeze mnie najczęściej odwiedzanym specjalistą. Jednak to jest najmniej istotne.
Łuszczyca krostkowa bo na taki rodzaj cierpię wypowiedziała mi wojnę 9 lat temu, jednak poza kilkunastoma wygranymi bitwami nic nie ugrałem.
Kuracje hmm tutaj mogę się długo rozwodzić.
Kliniki, naświetlania, diety, sterydy, maści, tabletki, płyny wszelakiego rodzaju. Zioła, herbatki, etc.
Nauczyłem się żyć z tą chorobą. Zaakceptowałem ją, nie miałem innego wyboru niestety. Do perfekcji opanowalem tuszowanie wszelkich "mankamentow". A osoby które wiedzą o mojej przypadłości można policzyć na palcach jednej dloni. Pytacie jak tego dokonałem? Nic trudnego wystarczylo wyłączyć się z życia towarzyskiego ( nie licząc czasu remisji ). Czy warto? Wydaje mi się że nie.
Jaka jest teraźniejszośc? Nieciekawa. Po obietnicach lekarza, że czeka mnie rok normalnego życia korzystalem pełnymi garściami. Minęło 4 miesiące - po leczeniu ani śladu. Nadchodzą święta, doskonały moment na rozpoczęcie od nowa kuracji. Czas wykupić pół apteki i zaszyć się w domu.
C'est la vie.
Witaj Tomek - mam nadzieje ze sie tutaj zaaklimatyzujesz - znajdziesz dla siebie jakies metody/rady ktore pomoga lepiej ci zyc
pozdrawiam serdecznie i powiem ze to nie ostatni tylko "wymysl" ze choruja ludzie mlodzi - ja pierwszy wysyp pani ł mialam tez bardzo wczesnie - fakt w odpowiedzi na uczulenie na madroksin
_________________ kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 11:13 am
Witaj w rodzince,fajnie że tu trafiłes.Tomaszek(jak mój syn nie lubi takiego zdrobnienia,ja go uwielbiam-sorki )życie jest za krótkie aby sie ukrywac,zamykać w domu.Cała apteka też ci nie jest potrzebna.Poczytaj,może znajdziesz cos co pomoże Ci przyniesc ciału ulge.Większosc z nas to perfekcjonisci w ukrywaniu łuszczycy,łaczy nas własnie walka z chorobą.Jeszcze raz serdecznie witam!
Nie ma co się załamywać, tylko próbować dalej. No i oczywiście wychodź do ludzi. To, że masz łuszczycę nie znaczy, że masz się izolować. Jesteś taki jak każda inna osoba przecież.
a ja cie powitam i od razu zapytam.,.na glowe upadles czy co? dla glupiej luszczycy ograniczac zycie towarzyskie?..kontakty ze znajomymi?..oszalales chyba. ja mam bardzo liczne grono znajomych i przyjaciol..wszyscy wiedza ze mam luszczyce..ci ktorzy mnie zaakceptowali sa moimi znajomymi...ci ktorzy uznali to za cos co moze byc powodem do odsuniecia sie...poszli w cholere..i w ten sposob mam znajomych ktorzy jak jeden maz i jedna kobieta wiedza o mojej zyciowej przyjaciolce..zrob tak samo..zycie jest piekne..mimo luszczycy..
_________________ luszczyca jest tylko choroba..jak wszystkie inne..i trzeba z nia nauczyc sie zyc
chyba nie było trudno. Nie wiedziałam co się tam wstawia i jak .Dopiero potem zobaczyłam. Ale to nic. Chciałam wstawić swoje zdjęcie.Jak się nauczę to wstawię. Nie chcę być taka anonimowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum