Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Steryd na początek?
Autor Wiadomość
GeeGee 

Wysłany: Pon Sty 11, 2010 12:03 pm   Steryd na początek?

Witam,
w lipcu zeszłego roku po wyjściu od fryzjera mój kolega ze zdumieniem krzyknął "A co ty masz na głowie?!" Początkowo się tym nie przejąłem, ale gdy wróciłem do domu i spojtrzałem w lustro- przeraziłem się kilkaset razy bardziej od niego. Zobaczyłem, że cała moja potylica pokryta jest wielkimi czerwonymi plamami z łuszczącą się skórą. Teraz mam do tego wielkiego placa na twarzy po prawej stronie wielkości połowy pięści i 3 plamki na czole.
Jutro pierwszy raz idę do dermatologa z panią ł. Boję się, że przepisze mi na początek sterydy i tu pojawia się moje pytanie. Czy jest możliwość, że po zastosowaniu ich pierwszy raz lekarz przepisze mi je jeszcze raz? I czy są inne skuteczne leki na ł. głowy i twarzy?
I czy tytoń (zażywam tabakę) wpływa negatywnie na tą chorobę?
POZDRAWIAM.

Paweł 

Wysłany: Pon Sty 11, 2010 12:15 pm   

A ja mam pytanie: skąd wiesz, że to łuszczyca, skoro pierwszy raz idziesz do dermatologa? Chyba, że w rodzinie ktoś już miał, to można się spodziewać.

Jeśli chodzi o lekarzy to mogą przypisywać różne sterydy bez wahania - w sterydach nie przebierają. Tak jest im łatwiej.

Ja na głowę stosuję Cocois bez recepty z pozytywnym skutkiem. Na twarz jak miałem też to stosowałem, czasem też nivea stosowałem na twarz i może ze 2 razy zastosowałem steryda na twarz, żeby wspomóc Cocoisa.

GeeGee 

Wysłany: Pon Sty 11, 2010 12:18 pm   

Paweł napisał/a:
A ja mam pytanie: skąd wiesz, że to łuszczyca, skoro pierwszy raz idziesz do dermatologa? Chyba, że w rodzinie ktoś już miał, to można się spodziewać.

Jeśli chodzi o lekarzy to mogą przypisywać różne sterydy bez wahania - w sterydach nie przebierają. Tak jest im łatwiej.

Ja na głowę stosuję Cocois bez recepty z pozytywnym skutkiem. Na twarz jak miałem też to stosowałem, czasem też nivea stosowałem na twarz i może ze 2 razy zastosowałem steryda na twarz, żeby wspomóc Cocoisa.

Stąd wiem, że moja mama miała ł. pod kolanami (wyleczyła ją już dawno) a jak wiadomo, niestety ta choroba jest dziedziczna. Chyba, że są choroby podobnie wyglądające do ł.
Jestem kompletnie nowy, więc proszę o wyrozumiałośc ;)

Jeszcze jedno pytanko, jak długo (średnio) trzeba się smarować róznymi specyfikami, żeby zaobserwować zmany?

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 11, 2010 12:44 pm   

GeeGee napisał/a:
[quote="Jeszcze jedno pytanko, jak długo (średnio) trzeba się smarować róznymi specyfikami, żeby zaobserwować zmany?

Witaj nowy kolego :grin: niestety przy tej chorobie musisz zapomnieć o czasie :wink: z nią nie ma-"średnio".
Jeżeli w końcu uda Ci się trafić na to czego nie lubi twoja panił. i Twoja skórka ładnie zareaguje to już jesteś zwycięzcą.
Starzy łuszczycy to mówią ,że im dłużej bawimy się w te wszystkie "smarowanka" ty dłuższe będzie nasze zwycięstwo :mrgreen: Szukaj,próbuj i oby moc była z tobą :lol: .Powodzenia

daro 

Wysłany: Pon Sty 11, 2010 5:17 pm   

GeeGee napisał/a:
Paweł napisał/a:

Stąd wiem, że moja mama miała ł. pod kolanami (wyleczyła ją już dawno) a jak wiadomo, niestety ta choroba jest dziedziczna. Chyba, że są choroby podobnie wyglądające do ł.
Jestem kompletnie nowy, więc proszę o wyrozumiałośc ;)

Jeszcze jedno pytanko, jak długo (średnio) trzeba się smarować róznymi specyfikami, żeby zaobserwować zmany?

Co do dziedziczności łuszczycy masz rację, że jest to choroba dziedziczna, choć nie zawsze z pokolenia na pokolenie, czasami te odstępy bywają dość długie jeśli chodzi o geny. Ale z jednym się nie zgodzę, z wyleczeniem jej - tą chorobę się nie WYLECZY a jedynie ZALECZY

daro 

Wysłany: Pon Sty 11, 2010 5:22 pm   

Co do innych chorób, są inne choroby podobne do łuszczycy, co do smarowania, zależy to od zmian, czasami te obszerne bardzo źle się leczy - dość długo, czasami i te mniejsze też cieżko zaleczyć, napewno w zaleczaniu nie jest to okres tygodniowy, ale nawet kilkutygodniowy. Niektórzy mają wysypy na wiosnę, jesień - ja tak mam, wtedy ciężko cokolwiek zmienić, zaleczyć, bo szczerze, można nie nadążyć nad nowymi zmianami, ale najlepiej dziala słońce na większość osób, choć niektórym też i to nie pomaga. Napewno po wypróbowaniu wielu specyfików dojdziesz do tego co na ciebie źle działa a co pomaga, bo ciężko doradzić ten "złoty środek" - bo jest ich wiele i na każdego nie działają tak samo

GeeGee 

Wysłany: Wto Sty 12, 2010 11:13 am   

Ok, wróciłem od dermaatologa. Przepisał mi na twarz LORINDEN A, a na głowę SALICYCOL i Dermovate. Któreś z nich to sterydy? I jeżeli tak to ile takie sterydy trzeba brać, aby kompletnie przestały działać?

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sty 12, 2010 12:30 pm   

Lorinden i Dermovate to maści sterydowe.Bardzo silne zresztą.Proponuję kupić salicylol,cocois lub sorel plus maść.Sterydy stosuje się krótko.Najwyżej 2-5 dni.ale widzisz nie powinno się stosować maści sterydowych na początku.Lepiej zastosować jakieś naturalne metody,maści na bazie dziegciu,witaminy d3 lub witaminy a.Łykaj suplememnty typu omega 3,witamina a +e,bellissa hydro,skrzyp polny,pokrzywa,siemię lniane.Zastosuj jakąś dietę,może odstawienie jakiegoś produktu pomoże Ci w walce.Przemyśl wszystko sobie i dobrze się zastanów nad maściami sterydowymi.Nie jestem ich przeciwnikiem,ale też nie zwolennikiem.Jest to czasami zło konieczne,ale nie na początku leczenia.Pozdrawiam cieplutko.

GeeGee 

Wysłany: Wto Sty 12, 2010 1:17 pm   

To postosuje te sterydy aż się skończą, bo wtedy mam iść na kontrolę. I powiem lekarzowi, żeby nie przepisywała sterydów. Jak myślicie? Będzie dalej mi je przepisywać czy lekarze raczej nie są skłonni do lżejszych metod leczenia? Dzięki wszystkim za odpowiedzi ;)

EWaa

Wysłany: Wto Sty 12, 2010 5:29 pm   

Ja też nie jestem przeciwniczką stosowania sterydów pod warunkiem , że stosuje się je z "głową" rzadko i w malych ilościach.
Jesli chodzi to , o co pytasz "czy lekarz przepisze ci ponownie sterydy" to ja powiem tak, lekarzom najprościej i najszybciej jest przepisywanie strydow ,żadnemu z nich nie chce sie porozmawiac z pacjentem i wytłumaczyc co to jest za choroba i doradzic jak z nią walczyć niestetydowo, dlatego proponuje jeśli już zaczniesz stosowac te leki to cieniutko , ostroznie.
Pamietaj , że jesli masz na glowie tzw. skorupe a na ciele luske to najpierw sie tego pozbadz bo zadne sterydy nawet ci nie pomogą , poprostu nie przenikną przez tę warstwę.
Poczytaj foruj jest tu dużo cennych informacji a ludzie tutaj sa lepsi w metodach zaleczania łuszczycy aniżeli niejeden lekarz.

GeeGee 

Wysłany: Sro Sty 13, 2010 12:56 am   

Poczytałem o tych sterydach. Co polecacie na twarz (nie steryd)? Jak skończy mi się Salicylol (bo tylko tego narazie mam zamiar używać) to uderzam do lekarza na konrolę. Chcę jej powiedzieć o tym, że nie stosowałem tych 2 sterydów (larenden i dermovate) i żeby przepisała mi na twarz coś innego.

EWaa

Wysłany: Sro Sty 13, 2010 11:23 am   

czasem i zwykly krem nivea pomaga na twarz .

tygryska 
tygryska

Wysłany: Sro Sty 13, 2010 6:34 pm   

mi pomaga bielendy krem na noc kawior i trufle :)

GeeGee 

Wysłany: Czw Lut 18, 2010 12:00 pm   

Jestem po wizycie kontrolnej. Stosowałem tylko Salicylol i powiem Wam, że działa :)
Moja szanowna pani dermatolog trochę się oburzyła, gdy jej powiedziałem, że nie stosowałem dermovate'u i lorindenu. Odparłem, że nie chce mieć nic wspólnego ze sterydami bo znam ich skutki, a tym bardziej przy pierwszym leczeniu. Kazała mi zatem leczyć się samemu...
I dlatego, że nie mam 18 lat, kazała przyjść z rodzicem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dalej będę stosował salicylol bo trochę łuski jeszcze mam, a na twarz też chyba pociągnę niveę. Chociaż plama wielkości połowy pięści trochę się powiększyła, a za to inna plamka się pomniejszyła. I ponawiam pytanie, czy tytoń (zażywam tabakę) negatywnie wpływa na tą chorobę? Podobnie jak alkohol i kawa?

szater 

Wysłany: Czw Lut 18, 2010 1:27 pm   

Po 1 -dzielny chłopak!!!
Po 2 -gdy bedziesz miał problemy z rodzicami kieruj ich do nas,daj poczytac forum,wyjasnimy wszystko , nie martw sie!
Po 3 -zażywasz tabakę? - powiem tak ci co także zażywali a ich znałam to nie żyją już , z racji wieku(moi dziadowie,wujowie,stryjkowie) sama nie znam osobiscie nikogo kto zażywałby tabakę i miał łuszczyce.

Ogólnie przyjmuje sie że używki zle sie maja z panną ł.Z moich osobistych doswiadczen wynika cos innego: paliłam przez 38-39 lat-bardzo,bardzo duzo,kawy wypijałam hektolitry i to czarnej,mocnej bez cukru nigdy nie zauwazyłam wpływu używak na skóre(moją!).
Od 7tygodni nie pale i nie pije kawy- żadnych zmian nie zaobserwowałam. Każdy z nas jest inny.Musisz sam eksperymentowac :razz: PozdrawiamKrysia :mrgreen:

Odpowiedz do tematu