To jedna z moich ulubionych:różyczki + ósemki... Kalafior ugotować na parze i podzielić na różyczki.Jajka ugotować na twardo i podzielić na ósemki.Pomidory sparzyć,obrać ze skórki/można nie obierać/i pokroić w ósemki.Wsio poukładać w salaterce i zalać sosem jogurt.-majonez.doprawionym solą,pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Nie zjadać od razu,niech nabierze mocy urzędowej w lodówce. Już nie mogę!Alem głodna po nocy!
Sałatka warstwowa, składniki układa się warstwami w przezroczystej misce.
3 jajka ugotowane na twardo, pokroić w kostkę, można lekko je posolić
por (nie za duży) drobniutko pokrojony
kukurydzka(puszka)
Szynkowa lub jakieś mielonka pokrojona w kostkę(ok. 30dkg)
Ananas z puszki w kostkę
Ser starty na tarce o dużych oczkach(ok 20dkg)
Między warstwami smarować majonezem, brzegi przy misce nie zasmarowywać, wtedy będzie lepiej widać warstwy. Sera na wierzchu nie smarować. Najlepiej smakuje jak trochę postoi. Smacznego
Wiek: 38 Dołączyła: 10 Mar 2010 Posty: 11 Skąd: zochodniopomorskie
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 10:27 pm
Bardzo smaczna jest ta sałatka warstwowa ale ja osobiście lubię bez ananasa, ale z ogórkiem i pomidorkiem i z czosnkiem
Polecam PYSZNĄ surówkę do obiadku np.mielonych:
-Sałata lodowa i kap. pekińska (po 2 garście) pokrojone w paseczki
Trochę:
-ogórka.pomidora,papryki-wedle uznania wszystkiego po trochu...
2 łyżeczki oliwy,szczypta soli,pieprzu,cukru, 2 łyżki majonezu i łyżka jogurtu naturalnego.
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 8:27 pm
Ludziska moje kochane UWAGA zabłysnę,zrobiłam sałatkę,jak zobaczycie jak to padniecie:
2zupki chinskie-Winiary-rosołek pokruszyłam
Kukurydze otworzyłam w wpie...rnikowym stylu wsypałam całą puszkę wraz z wodą
pokroiłam ogórka zielonego w kosteczkę
dodałam troszki wegety
majznełam majonezem!!!
Sałatka super-wszyscy sie zajadali-czuje sie jak zdobywca Monc Blanc
Sądzę że mozna do niej dodawac cosik sie chce!
Dzieki Wam staję sie coraz bardziej odkrywcza w kuchni ,normalnie sie rozwijam kulinarnie
Ps.Pochwały można pisac byleby tylko ,którejs z gwiazd kuchennych do glowy nie przyszło skrytykowac lub podsmiechujki sobie czynic
kiedys robilam podobna salatke i wygladala mi jakos tak... mdło malo ciekawie i zaczelam dodawac roznych roznosci - rodzinka zaakceptowala papryke ewentualnie pociętą zieloną pietruszke ale w malych ilosciach
_________________ kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
lubię takie szybkie sałatki,bo generalnie jestem hihi leniuszek kulinarny.Ten temat czytam i podziwiam jak nasze forumowiczki i forumowicze potrafią gotować.Od samego patrzenia ślinka leci.Ja czasami złapię natchnienie to robię na zapas i zamrażam.Np. fasolkę po bretońsku,bigos,kotlety mielone itp.Ogólnie gotowanie to nie jest moja pasja hehe.Ale mąż też się czasami produkuje w kuchni więc mam trochę wolnego.
gosc [Usunięty]
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 10:59 pm
Tuńczyk to u mnie z kapustą pekińska nieźle wchodzi
A papryka fakt i nieźle dosmacza i kolorytu dodaje tylko czegoś moja wątroba jej nie lubi
brawo dziewczynki brawo temacik się rozwija i co niektórzy się cosik nauczą ale to dobrze ja też coś nowego wypatrze a ty Kryśta niewiesz że w kuchni ważna jest inwencja twórcza -to dopiero sztuka, bo z przepisu każdy potrafi ale samemu coś ukrecic Heniutek może papryke dżyj ze skórki ona ci może szkodzić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum