Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Spis leków
Autor Wiadomość
szater 

Wysłany: Wto Mar 30, 2010 8:04 am   Spis leków

Podaje podręczny spis najważniejszych leków:

Kortykosterydy (leki sterydowe):
Słabo działające:
Hydrokortyzon, Linola P, Mecortolon
Umiarkowanie działające:
Laticort, Locatop, Locoid, Lorinden A, Lorinden N, Lorinden T
Silnie działające:
Advantan, Cutivate, Diprolene, Diprosone, Elocom, Elosalic, Encorton, Flucinar, Dermatitis Cleartincture (DCT), Kuterid
Bardzo silnie działające:
Clobederm, Dermklobal, Dermovate, Dexametazon (Piyan Ping alias Maść 999), Diprosalic
Sterydy z dodatkiem antybiotyków:
Vipsogal

Dziegciowe (leki dziegciowe):[/
Maści:
Cocois, Delatar, Exorex, Linola D, Lorinden T, Psorisan
Szampony:
Denorex, Diolen, Freederm Tar Shampoo, Mrs. Potter's przeciwłupieżowy z dziegciem, Polytar AF, Polytar Liquid

[b]Pochodne antracenu (antracen):

vCignoderm, Cygnolina

Pochodne witaminy D3:

Daivonex, Daivobet, Curatoderm, Sorel

Leki immunosupresyjne stosowane miejscowo , leki immunosupresyjne stosowane doustnie i leki biologiczne:

Protopic, Elidel;
Amevive (Alefacept), Cyklosporyna (Sandimmun Neoral), Enbrel/Etanercept, Humira (Adalimumab), Hydroksymocznik, Kineret (Anakinra), Methotrexat, Neotigason, Raptiva, Remicade, Sulfosalazyna

(Proszę uzupełniac -zaznaczajac z jakiej grupy to jest lek)

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Wto Mar 30, 2010 3:24 pm   

Enbrel, humira, remicade, raptiva nie są lekami immunosupresyjnymi. Są to leki biologiczne. Raptiva została wszędzie na świecie wycofana z obiegu. Nie dawała oczekiwanych efektów, przy takich skutkach ubocznych nie warto było stosować tego leku.
Do leków biologicznych dochodzi jeszcze simponi i sterala.

szater 

Wysłany: Wto Mar 30, 2010 4:47 pm   

Podaję raz jeszcze bo widac macie problemy z prawidlowym odczytaniem:

Leki immunosupresyjne stosowane miejscowo:

Protopic, Elidel

Leki immunosupresyjne stosowane doustnie:

Amevive (Alefacept), Cyklosporyna

Leki biologiczne:

Enbrel/Etanercept, Humira (Adalimumab), Hydroksymocznik, Kineret (Anakinra), Methotrexat, Neotigason, Remicade, Sulfosalazyna,Simponi,Sterala

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Wto Mar 30, 2010 6:20 pm   

Leki immunosupresyjne stosowane doustnie :

Hydroksymocznik, Methotrexat, Cyklosporyna, Sulfosalazyna, Kinert

Leki biologiczne :

Amevive ( Alefacept), Enbrel, Humira, Remicade, Sterala, Simponi

Retinoidy

Neotigason, Zorac,

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Wto Mar 30, 2010 10:30 pm   

aniolki..nie przescigajcie sie w podgrupach..obydwie macie racje..tyle tylko iz w zaleznosci ktora z was gdzie szukala tam takie wiadomosci znalazla..zapewne krysia weszla jak ja na stronke..wpisalem sobie hydroksymocznik..i tam jest wyszcegolnienie lekow w idealnie takiej kolejnosci i podgrupach..sadze iz beatka weszla na inna stronke..ale ..czy to ma znaczenie?..uwazam iz sam fakt podania tych lekow jest dobrym pomyslem..podgrupy nie sa juz tak istotne..a zeby was pogodzic to powiem ze obydwie popelniłyscie ten sam blad..methotreksat z tego co wiem..jest nie tylko lekiem doustnym..stosuje sie go tez jako iniekcje.. :lol: :lol:

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sro Mar 31, 2010 12:08 am   

Methotrexat jest jak najbardziej lekiem doustnym, ale również stosuje się go jako iniekcje. Nie jest ważne jaka jest grupa leków, ale leki biologiczne i leki immunosupresyjne są to zupełnie inne leki. Zresztą nie to jest najważniejsze w tym wszystkim. Moje informacje pochodzą bezpośrednio od producentów lekow jak i ze stron MZ. Żle jest powielać błędne informacje, a strony, które je podają powinny poprawić swoje błędy. Tak mi się wydaje. Albo przekazujemy wiedzę rzetelną, albo wcale.
Nie neguję tu wcale wiedzy Krysi, ponieważ ma wielką wiedzę, tyle, ze ja niejako bardziej się interesuję lekami. Może z racji tego, że jestem chemikiem. Krysieńko pozdrawiam cieplutko :smile:

Paweł 

Wysłany: Sro Mar 31, 2010 1:32 pm   

Leki biologiczne są także lekami immunosupresyjnymi tylko mają inną budowę oraz nie działają głównie na obszary, w których jest problem.

Jeśli chodzi o Enbrel to bodajże od 2 miesięcy został wycofany w Polsce ze względu na wady strzykawek.

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sro Mar 31, 2010 2:38 pm   

Została wycofana jedna wadliwa partia, ale lek nadal się podaje. A leki biologiczne mają zupełnie inne działanie niż leki immunosupresyjne, są też inaczej zbudowane. Są to mutacje białek ludzkich, bądż hybrydy białek ludzkich i mysich wyhodowane w laboratoriach.

Paweł 

Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 12:17 pm   

Tak dokładnie Beato. Zgadzam się poza tym, że działają zupełnie inaczej. Leki biologiczne też mają działanie immunosupresyjne tylko nie w takim stopniu jak mtx, cyklosporyna czy sulfasalazyna. Działają na obszar, który ma być poddany leczeniu. Coś jak te reklamy przeciwbólowe, które inteligentnie znajdują źródło bólu i tam działają. No i chociażby trzeba też robić badania na gruźlicę i inne, które mogą się rozwijać pod wpływem działania leków biologicznych.

Dobra właściwie nieistotne ;) Tu ma być spis leków wprawdzie :)

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 1:57 pm   

Tak Pawełku, dokładnie :smile:

Wiem jak działają leki biologiczne, ponieważ sama jestem leczona lekiem o nazwie humira :smile:
Pozdrawiam cieplutko, życzę miłego dnia :smile:

Odpowiedz do tematu