Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
dieta dr. Dąbrowskiej
Autor Wiadomość
betty 

Wysłany: Sro Maj 26, 2010 1:17 pm   dieta dr. Dąbrowskiej

pisałam już wcześniej w innych tematach, że próbowałam różnych rzeczy by pozbyć sie całkowicie łuszczycy ale to było chyba zbyt mało więc zdecydowałam się na dietę warzywno-owocową dr. Dąbrowskiej. W końcu nic isę ne traci a można zyskać. Dieta w sumie nie jest dietą tylko sposobem żywienia. może było mi łatwiej bo od 3 miesiecy przeszłam na dietę bezglutenową i bezmleczną, już nie jem cukru i słodyczy i glutenu oczywiście. Po przcyztaniu zxaleceń i jadłospisu diety wykluczyłam z niej też pomidory i paprykę i cytrusy dla świetego spokoju skoro są silnymi alergentami. Afektów nie spodizewałam isę zobaczyć od razu bo z opisów wiedizałam że efekty widać po 3 tyg. Ja zamierzałam być na diecie 6 tyg. po bożemu. Po 3 dniach byłam wykończona, bóle głowy, osłabienie i nerwowość. Potem to minęło i dostałam jakieś dziwnej energii nie mówiąc już o wyostrzonym smaku potraw. Oprócz diety piłam zioła które pomagają posbyć się bakterii i pasożytów z jelit: berberys, tymianek i piołun(z nim ostrożnie bo w dużych dawkach jest trujący). Oprócz tego lykałam grzybki Reichi zakuipone w aptece(podobno świetnie oczyszczaja organizm z toksyn i pomagaja włuszczycy) i dużo soków warzywnych i wody mineralnej. Miejsca łuszczycowe smarowałam tylko olejem lnianym kikka razy dziennie. Po tygodniu było widać widoczne zmiany że zmiany łuszczycowe cofają sie na ciele. Po 2 tyg. nie miałam juz nic na twarzy a po 4 tyg na połowie głowy.
Jeśli ktoś chce spóbować tego sposobu to radzę zaczą w weekend lub na urlopie lub wakacjach. Pierwsze dni są jednak niefajne. ale też nie ma sie uczucia głodu. No i z mojego odswiadczenia wynika, że uregulowało isę wypróżnianie.
Dołaczak linki dla zainteresowanych. Ksiażki dr. Dąbrowskiej można kupić w ksiegarniach za grosze. Ma str w necie. Choć dieta wygaje ise mało urozmaicona to tak nie jest.

http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=57913

http://wegedzieciak.pl/vi...bace13c55347746

gość
[Usunięty]

Wysłany: Sro Maj 26, 2010 1:49 pm   

Gratuluję zdecydowanej postawy i - co się z tym wiąże - (oczekiwanych) efektów !!!

betty 

Wysłany: Sro Maj 26, 2010 2:10 pm   

dzięki wielki. choruję nie tylko na łuszczycę więc moze jestem bardziej zdeterminowana :) . Zalezy mi żeby pozbyć ise wszystkiego a podobno wg tej diety sie da. Sa oczywiście przeciwskazania do jej stosowania przy : nadczynności tarczycy i niedoczynności nadnerczy. Podobno ludzie z częściowym paraliżem ciała wychodzą z choroby a to już est coś wieć dlaczego nie spróbować? Potem co jakis rok ptrzeba sobie tak przez 2 tyg zrobić dietkę.Po okresie 6 tyg wezmę jakieś probiotyki i wrócę do twarożku i kefiru i kurczaka:) Cztałam gdiześ na forum że ktoś nie chce sie zażynać na jakis kuracjach i chce żyć normalnie ale co to za normalne zycie jak isę ma pól twarzy czerwnej albo inne części ciała?

szater 

Wysłany: Sro Maj 26, 2010 6:02 pm   

Kazdy jest kowalem swego losu,ma wolna wole i prawo decydowania co mu sie podoba a co nie.Widocznie to zycie z wysypana połowa twarzy mu odpowiada-ma prawo,dlatego sprawdza sie w życiu zasada "żyj i daj życ innym-tak jak chca" :mrgreen: bo ludziska to dziwne stworki sa jeden kocha żone a drugi....tesciowa... :razz:

gość
[Usunięty]

Wysłany: Sro Maj 26, 2010 8:10 pm   

szater napisał/a:
Kazdy jest kowalem swego losu,(...)Widocznie to zycie z wysypana połowa twarzy mu odpowiada(...)

... co wcale nie jest równoznaczne ze zdroworozsądkowym podejściem do choroby.
Takim osobom najwidoczniej nie zależy na 'walce' z dolegliwością, co oczywiście wcale nie oznacza, że nie mają takiego prawa.
Jednakże na tym forum są osoby, które poszukują naturalnych i praktycznych rad w łuszczycy - nie jest ono dla nich głównie celem spotkań towarzyskich, jakie przy okazji daje.
Czy ktoś tutaj (niejako) próbował odebrać prawo innym do odmiennego sposobu myślenia ??
Odbieganie od jakże konkretnego tematu może jedynie zniechęcić innych do poszukiwania naturalnych sposobów zaleczania.

Osobiście żałuję, że nie ma jeszcze forum, głównie dla osób wysoko ceniących sobie naturalne formy leczenia/zaleczania (naszej) łuszczycy. :???:

betty 

Wysłany: Sro Maj 26, 2010 10:08 pm   

A ja żałuję że lekarze dermatolodzy nie mają żadnej wiedzy na temat naturalnych metod. Nie mają takiego przedmiotu na studiach i przez to są ubożsi w wiedzę, któa mogłaby im samym w przyszłości również pomóc. Jedynie Bonifraci, którzy są też lekarzami cenią te metody. To fakt, że każdy jestr kowalem swojego losu ale jak ktoś ma np. 15 lat to tez mniejszą świadomość co oznacza ta choroba i jak można sobie pomóc bez sterydów, ufa się lekarzowi. Większość ludzi nie wie, że łuszczyca to cżęsto czubek góry lodowej chorób i na niej się nie skończy. U mnie się nie skończyło.

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 7:56 am   

Czy Wy oboje chcecie mi wmówić,że Wasze ostatnie tu posty są głęboko osadzone w temacie, mają 15-ów zaglądających tu zachęcić do stosowania propagowanej przez Was diety i w żadnym wypadku nie mają znamion wycieczki osobistej :evil: :evil: To ja mam tylko jedną taką malutką prośbę:miejcie chociaż na względzie inteligencję ludzi tu zaglądających-jak nie tych 15 -ów, to chociaż moją :shock: bardzo proszę.

A żeby być w temacie:betty jeżeli cokolwiek polecasz czy rekomendujesz nie powinnaś używać słowa "prawdopodobnie" Ty musisz być tego pewna. Ja nie jestem przekonana,że zaglądające tu 15,wiedzą czy mają niedoczynność nadnerczy czy nadczynność tarczycy :roll: :roll: Nawet jeżeli polecamy krem Nivea to też go najpierw sprawdzamy na sobie i opisujemy efekty.To tak pokrótce bo aktualnie brak czasu :roll: .

Mirush poprzednie Twoje wypowiedzi tu,odbierałam jako wypowiedzi profesjonalisty,cóż człowiek omylnym jest :sad: Dodam tylko,że ten olej wczoraj zakupiłam już i będę go zażywać pomimo wszystko.Ukłony

gość
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 8:16 am   

jas_17 napisał/a:
Czy Wy oboje chcecie mi wmówić,że Wasze ostatnie tu posty są głęboko osadzone w temacie (...)

Nie są ... jak i nie jest ten mój - który właśnie piszę.
Tak niestety wyglądają skutki niepotrzebnych (nie związanych z tematem) komentarzy w części zasadniczej postów - jakby nie było czegoś takiego, jak: "p.s."
Cóż .. temat zapewne (już) 'poległ'. Najzwyczajniej odechciewa się pisać ...

"Podziękowania" dla miłośników odbiegania od wątku głównego. :neutral:

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 1:05 pm   

Że co proszę,bo jakoś tego ogarnąć nie mogę....może pogoda a może ja za cienka jestem :???:

Moim zdaniem temat nie poległ...bo go nie ma.A w zasadzie.... nikt się nim nie interesuje.Co prawda ja nie rozumiem dlaczego akurat dieta dr.Dąbrowskiej zasługuje na to by zakładać dla niej oddzielny temat,gdy taki funkcjonuje już na tym forum?Ale to sprawa admina nie moja.

Jak dotychczas,a jestem tu już prawie roczek,żaden brak "p.s."nie utrudniał mi kontaktu z kimkolwiek-nie wiem,nie rozumiem,dopytuję i bardzo rzadko zdarza się Tu ażebym się nie dopytała.A jak Ci odechciewa się pisać....to może odpocznij troszkę i... wracaj bo myślę,że akurat Tu warto być.

A wracając do meritum to ja bym niestety nie poleciła diety dr.Dąbrowskiej,podczas poszukiwania swojego cudownego środka w walce z łuszczycą.Jest to dieta restrykcyjna,mocno ingerująca w metabolizm,wymagająca kontroli lekarza prowadzącego.Ona jest dla tych,którzy znają doskonale swój organizm i wiedzą jak reagować gdy dzieje się coś niespodziewanego np.skoki stężenia cukru we krwi.Moja dietetyk powiedziała -raczej nie,a ja doktorów się słucham.
Oczywiście mogłabym porozmawiać o niej tu ale w zasadzie nie ma z kim - betty dopiero spodziewa się prawdopodobnych rezultatów a Mirek jej tego gratuluje.

A tak ma koniec zupełnie: betty ty to musisz mieć "końskie"zdrowie jeżeli wypróbowałaś na sobie to wszystko o czym tu nam piszesz,zazdroszczę.Ale też obawiam się żebyś nie rozhuśtała tak swojego zegara,że żaden lekarz już ci nie pomoże.Co prawda każdy jest kowalem swojego losu,ponoć,ale ja jednak radzę przystopuj.Pozdrawiam :grin:

gość
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 2:23 pm   

jas_17 napisał/a:
(...) Moim zdaniem temat nie poległ...bo go nie ma.A w zasadzie.... nikt się nim nie interesuje.(...)

Czy tylko i wyłącznie Twoje/Wasze kryteria zainteresowania tematem są istotne ?
Bawcie się zatem dobrze ...

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 3:12 pm   

mirush napisał/a:
Czy tylko i wyłącznie Twoje/Wasze kryteria zainteresowania tematem są istotne ?

Nigdy nie dałam sobie prawa ażeby spoglądać na swoją osobę przez taki pryzmat.
Niemniej ziołami,dietami i suplementami bawię się już tak około 10 latek.Coś tam wiem,czegoś się nauczyła i co najważniejsze-czegoś doświadczyłam.Na ucho Ci powiem,że tak myślę iż właśnie dzięki temu udało mi się wyjść z cholernie ciężkiego zawału serca.Dlatego uważam,że wiem o czym i co mówię.

Gwoli ścisłości,to o zainteresowaniu tematem,świadczą wpisy internautów.A ten,że tak powiem obstukany jest przez - 2- Ty i ja.I nawet my nie gadamy na nim o nim,tylko o ułomności kontaktów internetowych,że tak to ujmę.Chociaż wyświetleń mamy całkiem całkiem :wink:

mirush napisał/a:
Bawcie się zatem dobrze ...

Za życzenia wielkie dzięki,bo szczerze mówiąc jest mi Tu okrutnie dobrze.Za co wszystkim dziękuję :grin:

A tobie to radziłabym nie strzelać focha,tylko język troszkę zmienić,to i kontakty nasze będą fajniejsze,bo fachman z Ciebie całkiem niezły jest,oczywiście moim :mrgreen: .
Nie ma nic lepszego jak podczas dysputy odbiec żdziebko od tematu ażeby interlokutorów nie zanudzić.Posłuchaj rady emerytowanego belfra.Słońca i uśmiechu :cool:

betty 

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 7:28 pm   

nie wiem o co tyle hałasu Jas_17:) od pierwszych słów ziele od Ciebie ogniem. Aż chce sie polecieć po szlauch :)

1. mojam mama jest dietetykiem z 35 letnim stażem i dietę uważa za bardzo dobrą, trudną ale medycznie uzasadnioną. nie jest to dieta głodówkowa bo można jeść dowoli tylko to co jest zalecane. Zainteresowanych odsyłam do ksiazek dr. Dąbrowskiej. Jest wiele opracowań miedycznych podobnych diet. Badania takie są szeroko rozpowszechnione w innych krajach. Nikogo do diety zmusić nie mogę , mogę zachecić, zaproponować i odesłać do innych źródeł i do podjęcia samodizlenej decyzji. Mogę też opisać jakie są efekty u mnie. Zanim dietę sie rozpocznie warto zrobic badania na tarczycę i niedoczynność nadnerczy to się samo narzuca. Dieta pozwala na wiele lat pozbyć się łuszczycy (może zaleczyć) i innyvh chorób. Po krótce chodzi o oczyszczenie organizmu z toksyn, oczyszczenie jelit z parożytów i wprowadzenie odpowidniej flory bakteryjnej, usprawnienie pracy innych narządów: wątroby, neret itd. Ja uwyłam podczsc diety grzybków REICHI żeby wzmóc efekt oczyszczania organizmu. Odsyłam do linków:
http://www.dieta-dabrowska.pl/
http://www.ganoterapia.pl...cieslinska.html

2. co do tego,że młodzi często nie mają świadomości jak sobie radzić z ł. i wierzą lekarzom (dlaczego właściwie nie) i biorą sterydy a po latach są tego niefajne konsekwencje. Tak bywa. Jesteśmy tutaj by sobie pomóc.

szater 

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 8:10 pm   

.
"DIETA DR EWY DĄBROWSKIEJ TO:
OCZYSZCZANIE ORGANIZMU Z TOKSYN
ODCHUDZANIE
LECZENIE SCHORZEŃ

Nie ponosimy odpowiedzialności za ewentualne
powikłania wynikłe ze stosowania diety warzywno-
owocowej BEZ nadzoru lekarskiego."

Oto cytat ze strony głownej-prosze wiec mi nie pisac ze to bezpieczna dieta !!!

Dziwi mnie tez fakt posadzania kolezanki o jadowitosc,po prostu do sprawy podchodzi bardzo merytorycznie i z ogromnym wyczuciem.....

.

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 8:21 pm   

betty napisał/a:
nie wiem o co tyle hałasu Jas_17:) od pierwszych słów ziele od Ciebie ogniem. Aż chce sie polecieć po szlauch :)

A ja uważałam,że rozmawiamy tu na argumenty a nie na epitety....no cóż :roll:

betty 

Wysłany: Czw Maj 27, 2010 9:51 pm   

nikt nikogo nie namawia, żeby tą dietę przeprowadzał sam. Jeśli chce może to robić z lekarzem. Nawet z dietetykiem i lekarzem rodzinnym który zleci zestaw adań (chcę to zobaczyć). Moża tez pojechac na jakis turnus leczniczy. Ja piszę ylko o tym, że dieta jest skuteczna i dla odpowiedzialnych ludzi. Moim celem jest zapoznanie innych chorych na uszczycę z faktem, że taka dieta istniejei mogą z niej skorzystać.
Jak ktoś ma wątpliwości to niech sama skontaktuje sie z dr. Dąbrowską. znam osoby, które wyleczyły ise stosując dietę Kwaśniewskiego. Ae jej nie polecam bo ne jestem do niej przekonana.

Odpowiedz do tematu