Wysłany: Czw Lip 15, 2010 3:03 pm "Nadzieja dla chorych na łuszczycę" - onet.pl Med
"Nadzieja dla chorych na łuszczycę" - taki nosi tytuł artykuł, jaki ukazał się dziś na serwisie onet.pl Med. link poniżej.
Szczerze mówiąc, nie szłyszałam o tej metodzie leczenie. Być może za mało szukałam, za mało się interesowałam..
Interesuje mnie wasza opinia na ten temat. Czy ktoś miał styczność? A może macie jakieś ciekawe spostrzeżenia/wnioski, i linki do innych bardziej rozwiniętych tematycznie artykułów w sieci? Bardzo mnie to zaciekawiło
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 1:46 pm
Kochani znalazłam taki wpis na forum łuszczycowym-szczególnie polecam Aguskowi ale może wiecej osób zechce sie tym zainteresowac:
"est następny krok do przodu w sprawie refundacji terapii biologicznych. Obowiązuje od 1 lipca 2010r.
Właściwie świeżynka - bo nikt nas przecież nie informuje, że w tym: Zarządzenie Nr 32/2010/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 1 lipca 2010 r.zmieniające zarządzenie w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju: leczenie szpitalne są ważne dla nas zmiany.
Zawiłe to mocno, trudno uzyskać pomoc w intepretacji. Próbowałam to rozwikłać i napisać w skrócie - ale z góy zastrzegam, że mogłam niestety nie wszystko dobrze zinterpretować.
Wygląda na to, że:
Jest możliwość refundacji terapii biologicznej w ramach leczenia szpitalnego. Dopisano w katalogu grup(JGP) na tę okoliczność grupę o kodzie J40 - "Ciężka łuszczyca" z możliwością leczenie pod pewnymi warunkami, określonymi z załącznikach.
Refundacja NFZ za tę jednostkę będzie ok. 2244 - 2346 zł, co nie pokryje faktycznych kosztów, ale już jest wyraźnym postępem.
I praktyczne w myśl przepisów, chyba tylko leczenie humirą (ze względu na sposób stosowania) będzie możliwe do zastosowania w leczeniu szpitalnym.
Zastosowanie innych leków biologicznych źle mieści się w tych rozliczeniach.
Może jednak powstaną programy terapeutyczne, o których od dawna się mówiło?"
Jezeli ktos sprawdzi te wiadomosci proszę o informacje!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum