Curatoderm Producent: Boots
Nazwa międzynarodowa: tacalcitol
Dostępne postaci leku:
Curatoderm - maść, 0,00417 mg/1 g, 20 g - cena ok 70zł
Curatoderm - maść, 0,00417 mg/1 g, 60 g
Skład
1 g maści zawiera 4,17 µg monohydratu takalcitolu.
Działanie
Analog witaminy D3. Hamuje nadmierny rozrost naskórka, wspomaga prawidłowy proces rogowacenia i moduluje procesy zapalne. Zastosowany miejscowo na skórę wchłania się zaledwie w około 0,5%. Jego główny metabolit wykazuje 5-10 razy mniejszą aktywność niż witamina D. Takalcitol i jego metabolity są wydalane głównie z moczem.
Wskazania
Miejscowe leczenie lekkiej i umiarkowanie ciężkiej postaci łuszczycy zwykłej plackowatej.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na składniki preparatu, ciąża i okres karmienia piersią, łuszczyca krostkowa i grudkowa. Nie zaleca się stosowania u dzieci poniżej 12 r.ż. oraz u pacjentów z zaburzeniami gospodarki wapniowej lub ciężką niewydolnością wątroby, nerek bądź serca. Nie stosować na obszary skóry przekraczające 15% jej całkowitej powierzchni (tj. powyżej 10 g maści dziennie), ani na sączące zmiany rumieniowe, jeżeli jest z tym związana wyraźna okluzja.
Środki ostrożności
Nie stosować łącznie z preparatami kwasu salicylowego.
Ciąża i okres karmienia piersią
Nie należy stosować ze względu na brak badań kontrolowanych potwierdzających bezpieczeństwo stosowania u kobiet ciężarnych i karmiących piersią.
Działanie niepożądane
U niektórych pacjentów obserwowano przemijające, miejscowe reakcje skórne o łagodnym przebiegu (świąd, pieczenie, zaczerwienienie). Rzadko kontaktowe zapalenie skóry lub nasilenie objawów łuszczycy. Stosowanie preparatu w dawkach większych niż zalecane może prowadzić do hiperkalcemii.
Interakcje
Kwas salicylowy (kwaśne pH) oraz promieniowanie UV powodują rozkład takalcitolu.
Dawkowanie
Dorośli i dzieci powyżej 12 r.ż.: raz dziennie (najlepiej wieczorem) należy nanieść cienką warstwę maści na chorobowo zmienioną skórę. Czas leczenia zależy od rozległości zmian skórnych i wynosi maksymalnie 18 miesięcy.
Uwagi
Podczas leczenia należy kontrolować stężenie białka w moczu. W przypadku stosowania naświetlań UVA w trakcie kuracji takalcitolem zaleca się stosować preparat wieczorem, a naświetlania rano, ze względu na inaktywację takalcitolu pod wpływem promieniowania UV. W przypadku jednoczesnego stosowania preparatów wapnia i/lub witaminy D zaleca się okresowe kontrolowanie stężenia wapnia we krwi. Wystąpienie hiperkalcemii jest wskazaniem do przerwania leczenia do czasu normalizacji parametrów kalcemii i kalciurii. Należy chronić oczy przed kontaktem z preparatem.
Opinie:
Curatoderm (Boots Healthcare) – maść w tubach po 20 i 60 g – hamuje proliferacje komórek macierzystych naskórka, działa silnie przeciwzapalnie, reguluje rogowacenie (keratynizację) naskórka. Nie nadaje się do leczenia łuszczycy krostkowej i grudkowej. Wartościowy w leczeniu łuszczycy plackowatej. Nie stosować podczas ciąży i laktacji. Nie stosować u dzieci. Maścią smarować zmiany 1 raz dziennie.
http://www.rozanski.henry...vitaminumd.html
Zapraszam do podzielenia się swoimi doświadczeniami związanymi ze stosowaniem tego leku oraz informacjami mogącymi uzupełnić powyższe opracowanie.
Stosowałem curatoderm, maść dość droga - 70zł mała tubka, wysmarowałem dwie przez dwa tygodnie, wydałem ok 150zł na to.
Znikło ślicznie wszystko ale kilka dni po odstawieniu maści wróciło ze zdwojoną siłą i było dużo gorzej niż przed stosowaniem tej maści. Potem zaleczyłem się nawet ładnie uvb (ok 20 naświetlań).
Tak więc opierając się na moich doświadczeniach maści curatoderm nie polecam. Chociaż na każdego może działać inaczej ale ja już więcej tej maści nie bedę stosował.
wróciłam do leczenia, dostalam tą maść... wczoraj zastosowalam po raz pierwszy... mam nadzieje ze zniknie na dobre
_________________ Życie stawia przed nami wymagania na miarę sił, które posiadamy. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec!
-------------------------------------------
Kochać i być kochanym to jakby z dwóch stron świeciło słońce.:***
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 9:01 am
zapewniam zniknie na ....dobrych pare dni i ....wróci ze zdwojona siłą.......niestety ...o ile wogóle zniknie.Zwróc uwage na rzecz ważną:
Gdy masz nadwrażliwość na składniki preparatu, łuszczycę grudkową lub krostkową, zaburzenia gospodarki wapniowej, ciężkie zaburzenia czynności wątroby, nerek lub serca. Gdy przyjmujesz preparaty wapnia, witaminy D lub stosujesz preparaty zawierające kwas salicylowy. W przypadku stosowania naświetlań UVA w trakcie kuracji takalcitolem zaleca się stosować preparat wieczorem, a naświetlania rano, ze względu na inaktywację takalcitolu pod wpływem promieniowania UV. Jeśli jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży, a także gdy karmisz piersią. Nie należy stosować w ciąży i okresie karmienia piersią.
gosc [Usunięty]
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 5:58 pm
Szaterku a co Ty tak to leczonko w czarnych barwach widzisz....no przecież trza próbować,nie ma innej drogi
próbuje...
właśnie w ulotkach też czarno to wszystko opisują a ja po przerwie ( dłuuugiej) wracam do leczenia. Ma to pomóc, czy pomoże zobaczymy, ale powoli zmiany robia sie inne... łagodniejsze co cieszy... niech to bedzie choć na chwile... eh...
_________________ Życie stawia przed nami wymagania na miarę sił, które posiadamy. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec!
-------------------------------------------
Kochać i być kochanym to jakby z dwóch stron świeciło słońce.:***
gosc [Usunięty]
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 4:07 pm
Kiss spokojnie,zaszkodzić nie zaszkodzi a może to będzie Twój "złoty środek".Jest sporo pozytywnych opinii o nim.Trzymam kciuki i Powodzenia
curatoderm stosuję co jakiś czas i jestem zadowolona z tej maści. Praktycznie po paru smarowaniach widzę u siebie efekty...jednak po dłuższym czasie używania, gdy skóra się przyzwyczaja do tej maści - efektów nie ma.
na zmiany na twarzy ostatnio znowu zaczal mi pomagac, stosuje od 2 dni i plama znacznie zbladla, mialem przerwe w stosowaniu tego specyfiku na twarzy okolo 2-3 lat, wczesniej działa coraz slabiej az nie przynosil wogole efektu wiec przestalem uzywac na twarzy
na zmiany w uszach jedyna moja metoda jaka znam, ktora jest skuteczna, ale niestety trzeba caly czas smarowac, nie powoduje "wyleczenia"
brak stosowania w uszach skonczyl sie ciaglymi bulami uszu i "szumeniem", bylem u laryngologa bo nie wiedzialem o co chodzi, myslalem ze przez nurkowanie, w miedzyczasie zapalenie ucha mialem powazne. Lekarz stwierdzil ze ok juz jest. Zaczalem sie zastanawiac i posmarowalem kilka dni uszy, wydaje mi sie ze łuszczaca sie skora uciskala bebenek i stad bol i szumienie. Przy smarowaniu objawy ustapily.
czym mozna zastapic ten krem wlasnie do uszu i na twarzy?
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pon Sty 07, 2013 4:35 pm
mozesz spróbowac Protopick....jest to drogi preparat ale z troszke innej grupy leków,może przyniesie ulge....ja do uszu jak już wyjscia nie ma to stosuje Elocom w płynie-na paleczce krople i rozsmarowuje,po 2-3 smarowaniach(trzy dni-góra) stosuje balsam z nagietka
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Ja stosuję PROTOPIC 0,1 % bo jest jeszcze dostępny o,3%
Napisz proszę po kilku dniach stosowania jak Twoje uszko Niezbędne jest oczywiście najpierw ściągnięcie łuski ( ja używam do tego płynu SALICYLOL) a następnie aplikacja maści
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum