Wysłany: Pią Lis 05, 2010 6:29 pm Luszczyca na Twarzy
W moim przypadku rozpoznano nadtarczyce jako powod luszczycy. Podobno brak balansu w hormonach powoduje nadmierne dzialanie systemu obronnego ktory to przyspiesza proces odbudowy naskorka/skory. Nie wiem sam jak trafna jest ta diagnoza ale do leczenia tarczycy uzywam trawy morskiej ktora ma sporo jodu i zauwazylem ze uszczyca ulega przy odpowiedniej dawce jodu ale to jest zkomplikowane jak cialo pobiera i uzywa jod i jest mi trudno wymierzyc odpowiednia ilosc tej trawy a przy tym musze uwazac zeby nie stosowac tego zbyt dlugo bo organizm moze nie przyjac. A wiec od czasu kiedy zaczelem brac trawe morska minal juz rok i staram sie robic przerwy a wtych przerwach luszczyca pojawia sie calkiem zlosliwie. Mam ja pod oczami blisko nosa a w ostatnich dniach nawet czuje, chociaz jeszcze nie widze, na nosie. Jak wejdzie do nosa i zacznie laskotac to chyba po to by mnie rozweselic ) Zaczyna sie czerwonymi plamami i swedzi, nastepnie ciemnieje troche jak by miala odejsc i zaczyna sie luszczyc a to najgorsze bo wole zerwac luske niz sie pokazac z nia w pracy.
Ciekawy jestem czy ktos jest w podobnej sytuacji.
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pią Lis 05, 2010 6:54 pm
Wspominałam juz w jednym poscie o powiazaniu łuszczycy z chorobami tarczycy.Często jet to własnie nadczynnosc -to własnie choroba która cie trawi-powinienes w/g mnie wykonac badanie Tsh oraz poziom hormonów tarczycy T3 i T 4,konieczne jest tez zrobienie USG tarczycy.Nastepnie proponuje ci oddac sie pod fachową opiekę lekarza endokrynologa.Samodzielne leczenie tarczycy -nie wspomne tu o trawie morskiej,której nie można nawet prawidłowo porcjowac,zastosowac odpowiednia dawke)-moze skonczyc sie tragicznie.Mozemy sie wspomagac leczeniem ziołami jednak najpierw MUSIMYbyc prawidłowo zdiagnozowani przez specjaliste.Mysle ze tam gdzie mieszkasz nie ma problemu takiego jak w Polsce ze czeka sie długie miesiace na wizyte u specjalisty.Tak wiec Rysiu działaj!Czekam na wyniki badań.Pozdrawiam.
No wlasnie, badania zrobilem wszystkie ktore wymienilas nawet usg pokazalo malutkie narosle a moja pani doktor powiedziala zebym sie nie przejmowal a wiec zaczelem sie przejmowac i poszedlem do apteki ziolowej gdzie dowiedzialem sie wiecej na temat tarczycy i tam wlasnie dostalem ta trawe morska. W styczniu mam powtorzyc wszystkie badania i zobaczyc jak sie maja moje chormony i zrobie usg.
Wiesz, to gdzie mieszkamy nie koniecznie znaczy ze mamy dobra opieke lekarska a wiec trzeba sobie radzic.
Dziekuje za odpowiedz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum