Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
cygnolina
Autor Wiadomość
madera 
madera

Wysłany: Sob Mar 05, 2011 12:08 pm   

szater, czy twoje pierwsze zdanie to ironia ? Chodzę na takie lampy, gdzie jest tylko promieniowanie UVB, nie biorę żadnych tabletek. Obecnie mam po 65 sekund na każdą stronę (bo to ścianka jest).

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sob Mar 05, 2011 12:35 pm   

Kochanie uwierz proszę, to nie jest żadna ironia. Również uważam, że nie wolno Ci w tej chwili przerwać leczenia cygnoliną
Jeszcze chwileczkę, jeszcze momencik i sama doświadczysz: co to jest biała plamka na skórze, po zaleczeniu tą maścią. Cierpliwości.... proszę.

A co do naświetlania, to Szater zapytuje Cie o to.... http://www.optimed.home.pl/fototerapia_2.php :hmm: Pozdrawiam :*

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Sob Mar 05, 2011 12:48 pm   

Po cygnolinie mają być czerwone plamy? Ja mam plamy w kolorze skóry, z białymi plamkami od środka i czerwoną obwódką na zewnątrz. O.O To znaczy, że coś jest nie tak?

Paweł 

Wysłany: Sob Mar 05, 2011 2:10 pm   

No generalnie plamy zaleczone powinny być w kolorze skóry otoczone brunatną obwódką. Tak się mówi, że białe, bo jeśli jesteśmy trochę opaleni to zaleczone plamy będą w kolorze bez żadnego opalania, czyli ogólnie białe. Ja jak się leczyłem cygnoliną to chodziłem na solarkę też. Efekt zaleczenia: skóra ciała opalona, ciemniejsza, plamy białe (nieopalone) otoczone brunatnymi obwódkami.

madera 
madera

Wysłany: Sob Mar 05, 2011 2:36 pm   

ja smaruję się niecały miesiąc, a więc mam obecnie zaczerwienione plamy, z ciemniejszą obwódką, a gdzieniegdzie robią się jaśniejsze..czyli smarować dalej..

szater 

Wysłany: Sob Mar 05, 2011 2:55 pm   

madera napisał/a:
szater, czy twoje pierwsze zdanie to ironia ? Chodzę na takie lampy, gdzie jest tylko promieniowanie UVB, nie biorę żadnych tabletek. Obecnie mam po 65 sekund na każdą stronę (bo to ścianka jest).

Kochanie gdyby była ironia tobym ci jezyk pokazała.... :twisted: ja naprawde nie jestem zła,zła i tylko zła a wszystko co pisze naprawde nie jest takie złe....
Pochwaliłam cie za leczenie i ...tez dostałam po głowie.... :>

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Sob Mar 05, 2011 3:28 pm   

Paweł napisał/a:
No generalnie plamy zaleczone powinny być w kolorze skóry otoczone brunatną obwódką. Tak się mówi, że białe, bo jeśli jesteśmy trochę opaleni to zaleczone plamy będą w kolorze bez żadnego opalania, czyli ogólnie białe. Ja jak się leczyłem cygnoliną to chodziłem na solarkę też. Efekt zaleczenia: skóra ciała opalona, ciemniejsza, plamy białe (nieopalone) otoczone brunatnymi obwódkami.

Tyle, że ja mam wszystkie trzy kolory. I tam gdzie jest biała skóra, to rozumiem, że to jest wyleczone miejsce, bo nie ma tam łuski ani nic takiego - starać się omijć te miejsca, czy smarować dalej po "całości"?. Na tych plamach w kolorze skóry jest łuska. No a czerwone to wiadomo..

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sob Mar 05, 2011 5:50 pm   

Nic nie omijałam, leciałam po całości :mrgreen: Mam jasną karnację skóry i kiedy stosuje cygnolinę, to te wszystkie, zmienione łuszczycowo miejsca, zaczerwieniają się bądź różowią. Zaleczenie zawsze u mnie zaczyna się od środka zmian do zewnątrz. Biała skórka, która się w zaleczonych miejscach pojawia jest wolna od ł. Po skończonej kuracji jestem więc w białe plamki z brązowymi obwódkami. Z czasem koloryt skóry się wyrównuje.

Viximenne, troszkę mnie dziwi ta Twoja łuska, może traktuj częściej zmiany, maścią siarkowo-salicylową? Plamki bezłuskowe... lepiej się goją :grin:

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Nie Mar 06, 2011 11:34 am   

Poprosić dermatologa o maść siarkowo salicylową - zanotowano.

Dzięki! :)

Paweł 

Wysłany: Nie Mar 06, 2011 2:20 pm   

Dopóki skóra nie jest gładziurka jak pupa niemowlaka, dopóty smarować ;) Dodatkowo skóra nie ma być różowa, tylko w kolorze naturalnej skóry (u każdego inny koloryt jest). U większości będzie to zwykle jakiś biały kolor. Łuski nie ma być żadnej. Ją trzeba usunąć maścią, o której wspomniała Henia. Ja dodatkowo przy każdym leczeniu czymkolwiek stosuję okres powiedziałbym "na wszelki wypadek" - czyli smaruję zaleczone miejsca jeszcze przez jakiś czas np. przez tydzień. A to z tego względu, bo czasem może się wydawać, że jest zaleczone, a to jeszcze tam troszeczkę jest i się może odnowić.

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Nie Mar 06, 2011 11:06 pm   

A mogę sobie zrobić dzień przerwy w cygnolinie? - skończyła mi się, a dzisiaj niedziela i nie mam czym się smarować.

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Nie Mar 06, 2011 11:31 pm   

Viximenne, szalejesz? :lol: jak nie masz czym, to jak? :> nic nie szkodzi, dzień bez smarowanka nie narobi bałaganu :mrgreen:

madera 
madera

Wysłany: Pon Mar 07, 2011 2:08 pm   

A ja mam jeszcze takie pytanie..Smaruję się cygnoliną 23 dni, ciągle tym samy stężeniem -0,3%, zmiany zaczęły schodzić, robić się gładkie (jedynie są zaróżowione, miejscami białe), jednak od kilku dni mam katar i od tych kilku dni na niektórych zmianach zaczęły pojawiać się małe kropeczki (tak zawsze zaczyna się u mnie ł.) Mimo, że wydłużyłam czas trzymania cygnoliny, robi się ich coraz więcej. Czy powinnam zmienić stężenie cygnoliny na 0,5%, żeby to zniknęło? Czy wtedy też można smarować te miejsca, które są już gładkie, ale jeszcze nie mają koloru skóry ?
Już się cieszyłam, że wszystko szło w dobrym kierunku, a to tak szybko wraca..katar winowajcą ?
Nie widzi mi się chodzić co chwilę do lekarza...;/

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pon Mar 07, 2011 2:32 pm   

Madera, ja bym zmieniła już to stężenie. Jak leczę się cygusią, to stężenia zmieniam co 14 dni-przeciętnie. Z tym, że ja podczas leczenia, nie stosuję naświetlań.
Tak, smarować po całości tym większym stężeniem też. Katar to oznaka stanu zapalnego, słabego ale jednak, więc tak, ł. może od niego powracać. Tym bardziej, ze wciąż Twoja ł. jest niezaleczona.
Co do tych częstych wizyt u lekarza, to moja rada: weź przy następnej wizycie, recepty na kilka stężeń-przecież już wiesz co i jak i po kłopocie będzie. Wykup maści, wpakuj je do lodówy i not problem. Powodzenia raptusie :mrgreen: i buziaki :*

szater 

Wysłany: Pon Mar 07, 2011 4:05 pm   

Madera podczas terapi łaczonej czyli cygnolina +naswietlania UVB311 trzeba troszke bardziej uważac.Narazie nie zalecam ci zwiekszenia dawki cygnoliny,stosuj spokojnie i najwyzej smaruj 2xdziennie na dwie godziny.Podczas naswietlania skóra jest dodatkowo atakowana promieniami nie tylko cygnolina.Poparzysz sie spokojnie.Które to juz naswietlanie?moze dawka jest (tych promieni za mała).Natłuszczaj i nawilzaj dodatkowo.
Jak zapewne zauwazyłas skóra posmarowana cygnolina i naswietlona jest bardziej rózowa i zaróżowienie nie schodzi na drugi dzien,dużo wolniej robi sie brazowe,dlatego spokojnie....nie ma potrzeby zwiekszac steżenia skoro naswietlasz.W razie czego lepiej zapytac lekarza...to stosunkowo nowa metoda (UVB 311) nie wszyscy wiedza jak to działa....jezeli masz możliwosc kupienia BUskiej Maski Siarkowej to jej tez popróbuj super działa w połaczeniu z naswietlaniem.....

Odpowiedz do tematu