Wysłany: Pon Lut 21, 2011 2:03 pm Metody leczenia łuszczycy w miejscach intymnych ?
Witam!
Na wielu forach, jak i również na tym, można znaleźć różne historie i sposoby leczenia łuszczycy w miejscach intymnych. Chciałabym ponowić ten temat, gdyż trochę czasu już minęło i może wielu z Was ma nowe doświadczenia z tym związane oraz nowinki.
Zmagam się z tym już od dwóch lat, lecz notorycznie problem powraca i nie znalazłam jeszcze skutecznego sposobu, a dotychczasowi lekarze przepisywali mi ciągle sterydy. Zmiany występują u mnie wokół odbytu, gdzie mam suchą skórę, która złuszcza się co jakiś czas i pojawiają się ranki oraz irytujący świąd.
Zależałoby mi na sposobach, gdzie tych sterydów jest właśnie jak najmniej lub wcale.Proszę, podzielcie się swoimi spostrzeżeniami! Z góry serdecznie dziękuję i wyczekuję odpowiedzi..
Próbowałam i clotrimazolu i linomagu. Ten pierwszy w ogóle mi nie pomagał, a drugi po miesiącu wytrwałego stosowania tylko trochę, ale świąd ciągle pojawiał się. W momentach kiedy zmiany bardzo nasilają się stosuje przez trzy,cztery dni pimafucort (steryd). Nic niestety nie daje trwałego rezultatu chociażby na kilka miesięcy
Jak się cieszę, że ktoś poruszył ten problem! Moja córeczka (ma teraz 4,5 roku) właśnie ma drugi w swoim życiu wysyp łuszczycy, który ładnie się leczy cygnoliną. Wszędzie poza okolicą odbytu. Tam nie ma łuski ani wyprysków, tylko skórka jest czerwona i podrażniona. Swędzi ją to chwilami dość mocno. Uzywaliśmy daivonexu (nie pamiętam dokładnie pisowni), nie pomógł. Teraz testujemy zwykły sudokrem. Przyłączamy się do pytania autorki postu: Czym niesterydowym można smarować...?
Tak małemu dziecku smarowała bym maścią cynkową w tubce nie w słoiczku i rumiankową jak mnie to pomogło to i dziecku powinno,cynkowa lekko wysusza likwidując stan zapalny łacznie z rumiankową można przemywać też ziołami (skrzyp,kora dębu,dziurawiec,jałowiec)
_________________ Prawdziwa przyjaźń opiera się na tym,co jest dobre dla obydwu przyjaciół
Wysłany: Sro Mar 09, 2011 7:22 pm
Trzeba spróbować tych masci cynkowej i rumiankowej jeszcze nie próbowałam. Całkiem nie dawno miałam steryd i mam nawrót w tych miejscach. Narazie smaruje kremem nivea i tragedii nie ma. A co proponujecie pod piersi??? mam pojedyńcze krostki, a tam nie będę cygusi stosowac. Równiwz miałam tam sterydy.... Ale nie wiem do końca czy to nawrót po sterydach czy poprostu dlatego, że jestem chora.
Chociaż cygusia i tak mnie nie ominie bo gdzieniegdzie mam pojedyńcze krostki więc to chyba przeziebienie mi wychodzi bokiem
Justyna - takie zaczerwienienia i swędzenia okolic odbytu są objawem owsików, które też dodatkowo mogą powodować wysypy łuszczycowe. Jesli masz zaufanego pediatrę, to poproś o środek na odrobaczanie i zastosuj tak, jak każe ulotka. W badaniach bardzo często owsiki nie wychodzą, nawet jak są więc warto się odrobaczyć "na wszelki wypadek"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum