Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Łuszczyca krostkowa?
Autor Wiadomość
yalissea

Wysłany: Nie Maj 15, 2011 2:46 pm   Łuszczyca krostkowa?

Witam,

kilkanaście dni temu na jednej ręce pojawiły mi się grudki i taka szorstka plama. Poniżej podaję zdjęcia, jeżeli ktoś z Was wie, to proszę o wyrażenie opinii. Martwię się, że to łuszczyca krostkowa. Moja mama ma ją od paru lat. A to chyba dziedziczne? A może to zupełnie co innego. Wczoraj trochę mnie piekła ta plama i troszkę swędziała. Nie mam czasu iść do lekarza, więc pytam Was.

http://imageshack.us/m/85...85972f1ff91.jpg
http://imageshack.us/m/83...4f377e5119f.jpg

Poprawiłam. Na pierwszym zdjęciu widać małe grudki.
Ostatnio zmieniony przez yalissea Nie Maj 15, 2011 5:41 pm, w całości zmieniany 2 razy  

szater 

Wysłany: Nie Maj 15, 2011 3:51 pm   

...próbowałam ale nic mi sie nie wyswietla żadne zdjęcie tylko...jakis portal mnie informuje że mam sie zalogowac....niestety nie mam czasu drązyc tematu...sorki...pędzę :razz:

tygryska 
tygryska

Wysłany: Wto Maj 17, 2011 8:58 am   

u mnie fotki sie otwieraja - zmiany wydaja sie (na fotografii) bardzo niewielkie
idz do lekarza najlepiej niech to obejrzy - gdyby nie fakt ze w rodzinie wystepuje luszczyca krostkowata to bym powiedziala ze wciskalas cos i podraznilas skore... ale w takim przypadku to jednak lepiej sie lekarzowi pokazac

szater 

Wysłany: Wto Maj 17, 2011 11:32 am   

...no teraz sie otwierają...słabiutko widac,bo zmian niewiele.Tak jak Tysia proponuje podejsc do lekarza niech to obejrzy w razie cus poradzimy sobie :*
Trudno tak jednoznacznie stwierdzic na odległosc i z tak słaba widocznoscia co to jest....spokojnie podejdz do tematu...palic sie nie pali ale czas na lekarza musisz znalesc....

arnika 

Wysłany: Pią Maj 27, 2011 9:32 am   

Witam.... ja wlasnie dzis ruszam na wizyte do dermatologa... od kilku dni na calym ciele pojawily mi sie czerwone krostki .... myslalam ze to uczulenie ... choc podswiadomie czulam ze to jakas inna odmiana luszczycy.... (ze "zwykla" luszcyca zyje juz 15 lat).... od dwoch dni nie wychodze na dwor... za bardzo rzuca sie w oczy a niestety wstyd :oops: przed pokazaniem sie ludziom wzial gore (na dloniach tragedia) .... przyznam ze do tej pory nie moge pogodzic sie z faktem ze "nosze" na sobie te strupki... skorupki itd ... nie potrafie zaakceptowac swojego wygladu.....
jak wroce .... to dam znac.... moze jakis nowy lek wynalezli :lol:

ps. jestem tu nowa :mrgreen:

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pią Maj 27, 2011 9:35 am   

witaj arnika - dobrze ze do lekarza idziesz - jak wrocisz zajrzyj i powiedz co zdiagnozowal - wtedy bedziemy myslec :)

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pią Maj 27, 2011 10:10 am   

Witam i też czekam na tę najnowszą diagnozę. Arnika :*

Betti 
Beata

Wysłany: Pią Maj 27, 2011 6:01 pm   

Witaj :wink:

arnika 

Wysłany: Pią Maj 27, 2011 8:50 pm   

No i jestem ... lekarz stwierdzil krostkowa ....hmn... przpisal masc salicylowa, cignolin, hydrocortison .... cos na skore glowy - belosalic, pimafucort i antybiotyk tetracycklinum .... o jeju nie ogarne tego ;) ..... w zyciu nie mialam tyle mazidel do ciala :???: .... tyle ze z tego wszystkiego zapomnialam spytac czego mozna dodawac do kapieli :hmm: .... no chybaze ktos z Was cos doradzi .... (bede wdzieczna) :grin:
Wlasciwie to nie wiem czy w tych lekach jest cos nowego.... bo ja zwykle smarowalam sie tylko elocomem i clobedermem ... hmn...

na efekt musze poczekac okolo 3 tyg :???: czyli czeka mnie 21 tlustych dni ....
:)

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pią Maj 27, 2011 10:12 pm   

Do kąpieli możesz dodawać wszystko: np. zioła, oliwkę czy sól. Te dodatki, to tylko Twój wybór.
Czy orientujesz się dlaczego taki zestaw leków dostałaś: skóra ma być leczona cygnoliną a głowa sterydami? :hmm:

arnika 

Wysłany: Pią Maj 27, 2011 11:22 pm   

Pani doktor nie bardzo chciala "czestowac" moja skore sterydami .... natomiast na glowie mam .. hmn.. jakby to okreslic .... jeden , duzy strup....
przez pierwsze 4-5 dni mam cale cialo oraz skore glowy smarowac m.salicylowa (mala ilosc %).... nastepnie przechodzi skora na cygnoline-smarowanie na noc, rano kąpiel i smarowanie hydrocortizonem na dzien, glowa na belosalic.... a twarz pimafukort ... natomiast antybiotyk na przyhamowanie dalszego rozwoju wysypu krostek(okolo miesiaca temu mialam angine).... :wink:
a cos nie bardzo ten zestaw mam dobrany ? :hmm: przyznam ze nie bardzo sie orientuje jeszcze w tych lekach ... gdyz jak wspominalam .... mazalam sie tylko dwiema ... a takiego wysypu luszczycy jak teraz to nigdy nie mialam :sad: sadzilam ze mnie to nie dotyczy :???: wiec zbytnio sie tym nie interesowalam.... ale chyba musze nadrobic braki ;)
pozdrawiam ... i dziekuje za reakcje :grin:
przepraszam ze tak sie rozpisalam ... :)

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pią Maj 27, 2011 11:43 pm   

za ostatnie akurat nie masz co przepraszac ;) a zestaw wydaje mi sie sensowny - mam nadzieje ze sie wypowiedza bardziej kumate osoby bo ja tez mam pania ł w ograniczonym (na szczescie) zakresie i tak do konca nie orientuje sie dokladnie

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pią Maj 27, 2011 11:47 pm   

Moje wieści są takie, jeżeli krostkowa po chorobie, to dobrze, że ten antybiotyk. Ale jak zamierzasz leczyć te krostki cygnoliną, znaczy zlewają się one w plamy? Tak dla ciekawości tylko, jakie stężenie cygnoliny ma lecieć na tę całą noc?
Co do Twojej głowy, ja nie cierpię sterydów i niekoniecznie wierzę, że dzięki temu zestawowi wyleczysz ten Swój strup. Może w zastępstwie: papka z drożdży na zlikwidowanie łuski; potem cocois(dziegć) do leczenia?
To są takie moje gorące przemyślenia. Troszkę już tych sterydów(elocom i clobederm) wcześnie Twoja skóra a co za tym idzie, Twój organizm, łyknął. Jak rozumiem efekt mierny i wcale nie jest powiedziane, ze Twój obecny stan, to nie efekt odbicia posterydowego.
Może przy okazji leczenia cygnoliną, warto też zawalczyć metodami domowymi i o główkę? Pozdrawiam :grin:

norbi7979 
łuszczycowiec norbi

Wysłany: Pią Cze 10, 2011 8:55 pm   

Witam wszystkich . choruje na Ł od 6 lat nie mam większych problemów ze skórą lecz mam okropne paznokcie trafiłem do Doktora Ambroziaka i przepisał mi jakiś lek Który mam kupić w Niemczech bo oczywiście niema go na naszych listach , nazywa się TRIAMHEXAL może ktoś mi napisać co to za lek . Jestem już zrezygnowany żadne leki które stosowałem nie pomagają . Proszę o pomoc.

szater 

Wysłany: Pią Cze 10, 2011 9:29 pm   

leku nie znam bo nie mam problemow z paznokciami ale....podam ci stronke na ktorej znajdziesz wszelkie porady:
www.stowarzyszenie.luszczyca.org.pl

z tego co mi wiadomo bardzo trudno to zaleczyc nawet minimalnie...to chyba najgorszy problem i jakze bolesny(o estetycznej stronie nie wspomne)poszukaj moze cos znajdziesz dla siebie z tych pomysłów i rad co go tam ludkowie zapodaja...Powodzenia :mrgreen:

Odpowiedz do tematu