Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Delatar
Autor Wiadomość
EWaa

Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 10:53 am   

A powiedzcie jakie leki nie maja skutków ubocznych?? prawie wszystkie, nie ma sie co przejmować delaterem , pomaga , przynajmniej bez sterydu jest i to chyba im przeszkadza i go wycofują , tani jest to tez plus. A szampony na bazie dziegciu i smoly też wycofaja ?? jesli ci pomaga to smaruj, tylko po posmarowaniu nie wolno wystawiac skory na slońce ale to tez tyczy sie innych masci. Delatar jest skuteczny tylko nalezy dlugo sie smarować:)

wierszokletka 

Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 4:38 pm   

a ja mam pytanie czy delatar należy zmywać. bo do tej pory stosowałam tylko na głowę i pomoga więc chciałabym spróbować jeszcze na brzuch, ale nie wiem, czy to trzeba zmywać, bo to, że na głowie tak to oczywiste...

EWaa

Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 6:55 pm   

stosowałam DELATAR na cialo i nie zmywalam go, smarowalam na noc , rano nie zmywałam dopiero na wieczor , i tak w kołko:) ale bylo to zima i na sobie ma sie więcej ubrań to tez nie bylo go tak czuć . ale mysle ze jak na noc posmarujesz to dorana sie wchlonie a rano mozna wziąć kapiel ewentualnie:)

wierszokletka 

Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 9:12 pm   

wielkie dzięki, dzisiaj spróbuję ;)

krolik

Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 7:10 pm   

Ja tez polecam ten lek moze efektow jakies cudownych nie przynosi ale gdy stosujesz naprzyklad steryd to dobrze jest smarowac sie w jeden dzien sterydem a na 2 tym ...

ja go stosuje jako lek uzupelniajacy ...

Freya 

Wysłany: Nie Sie 05, 2007 9:28 pm   

A mi delatar zapisano do stosowania razem z maścią robioną na bazie kwasu salicylowego... Maść robiona rano, delatar na wieczór. Cóż... ciapki mi zbladły i schodzą, tylko nie jestem pewna czy to od tych maści, czy to kwestia czasu i słońca a może tego, że tydzień wcześniej smarowałam się novate.

Oscar Wilde

Żenia26 
Zenia26

Wysłany: Pon Wrz 17, 2007 4:52 pm   

mam łuszczyce odkad pamietam ale 15lat juz napewno bedzie. mam meza ktory mnie wspiera, ale czasami dopada mnie taka handra... :cry: kiedys mialam troche na lokciach i kolanach ale malo widoczne i bylo ok. teraz mam spory wysyp i mnosywo malych plamek. ciaza uleczyla mnie na dwa lata, super to wspominam ZERO ograniczen, krotki rekaw, mini spodniczka :lol: druga ciaza odwrotnie ATAK ZE ZDWOJONA SILA. karmie piersia coreczke i mam bardzo ograniczone mozliwosci leczenia praktycznie zadne :cry: ale przetrwam! teraz jesien dlugi rekaw i nic nie widac :wink: ostatnio poczytalam na forum troche i mi lepiej, niektorzy super sobie radza TYLKO BRAC PRZYKLAD :grin: zamierzam eksperymentowac z lekami, az znajde cos dla siebie ale przydalaby sie pomoc jakiegos dobrego dermatologa. ostatnio mam pecha na takie co minely sie z powolaniem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [/list]

daro 

Wysłany: Sob Wrz 22, 2007 3:37 pm   

Żenia 26 możesz na łuszczycę nawet jak karmisz piersią stosować maści niesterydowe, to napewno ci nie zaszkodzi, ani dziecku:)

nutka 

Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 7:56 pm   

I tu się z tobą daro nie zgodzę.
Byłam po porodzie u dermatologa i jedynymi maśćmi jakimi mogę się smarować są:
maść cholesterolowa - natłuszczająca
maść z mocznikiem.
Poza tym nic nie wolno mi używać, bo każdy składnik dostaje się do mleka a większość maści po prostu nigdy nie była (i nie będzie, to oczywiste) testowana na matkach karmiących.

daro 

Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 10:00 am   

Możliwe nutka, że tak jest ja poprostu wykluczyłem maści sterydowe, które mają bardzo silne działanie, a masz rację, że niektóre składniki zwykłych maści mogą przeniknąć do mleka matki. No ja pomimo tego, że mam 5 miesięczną córeczkę nie karmiłem ją piersią, ale jeśli tak jest to zgadzam się z Tobą, poprostu nie znam się na tym jakie składniki przenikają do mleka matki :) Poprostu wykluczyłem te najgorsze sterydowe, wydawało mi się, że te zwykłe są bezpieczne

nutka 

Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 2:30 pm   

Ja też tak myślałam ale niestety myliłam się i po porodzie męczę się z dużym wysypem bez możliwości zaleczenia.
Pozdrawiam :smile:

ines 

Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 10:54 am   

od jakiegoś czasu próbuje dostac delatar w Poznaniu ze skutkiem zerowym nigdzie go nie ma nie mam pojęcia co sie stało ale powoli mnie to załamuje :(

wierszokletka 

Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 11:59 am   

kiedyś miałam podobne problemy z dostępem. albo ni9e ma nigdzie albo jest wszędzie. po prostu co jakiś czs to wycofują nie wiedzieć dlaczego

piter 

Wysłany: Sro Wrz 24, 2008 10:26 pm   

Chcial bym napmnac temat raz jeszcze i sie spytac osob co uzywaly masc DELATAR...jakie skutki im przyniosla i czy smarowali mala powieszchnie ciala tzn wyczytalem ze nie mozna jej smarowac w zbyt duzych dawkach ani uzywac na duzej powieszchni ciala spowodu swoich skutkow ubocznych ..pewnie osoby te co uzywaly wiedza o tym..ale wlasnie chcial bym dlatego madre rady osob uzywajacych ten lek powiecmy tak fachowa opinie bo na lekarzy to ze sie ladnie wyraze.. niech jada na urlop lepiej i sie sami smaruja sterydami

mam ochote rownie isc na solarke dlatego troche mi ta masc psuje postanowienie albo zmienia troche jego fakt no chyba ze jej nie bede uzywac ale jezeli jest tak dobra jak mi chrzestny mowil i poczytalem po innych forach to osoby za nia szaleja jak prawie za bradem pitem :) ...i tez chcialbym na temat tego uslyszec od osob ktore juz korzystaja z tego leku i chodza na solarium

pozdrawiam serdecznie :)

Delator (Lek) – maść 2% - zawiera bezbarwną i bezwonną smołę (dziegieć) z węgla kamiennego;

Exorex (Meyer) emulsja na skórę 1% smoły z węgla kamiennego;

Linola (Dr Wolff) – krem tłusty 2% (destylat ze smoły węgla kamiennego);

Cocois (Bioglan) – maść 12% z dodatkiem siarki (4%) i kwasu salicylowego (2%);

Psorisan (R&C) – maść 5, 10 i 20%;

Lorinden T – zawiera 1,5% dziegieć z węgla kamiennego; flumetazon – 0,02%; kwas salicylowy 1%;

EWaa

Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 10:27 am   

Jesli chodzi o DELATAR to owszem pomaga ale jest to leczenie powolne, dlugie dlatego, że nie jest to steryd. Minusem jest to , że smierdzi i najlepiej posmarowac sie na noc a rano wziąć kapiel, i jeszcze jedno nawet jesli smarujesz sie masciami niesterydowymi to przed kazdym pójściem na solke nalezy dokladnie umyc cialo a najlepiej to dzień przed wogole nie smarować .

Odpowiedz do tematu