Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Biedronki z Zach. Pom.
Autor Wiadomość
romcyś 
Romano

Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 8:56 pm   

Witam
Tam zaraz porządnego, po prostu ...a com zaczął, skończyć muszę ... . Na pewno :banan: po zaleczeniu @, jeżeli będę umiał, chciałbym zrobić taki fotograficzny montaż każdej części ciała od pierwszego zdjęcia do ostatniego, na którym to będzie moja skórka czyściutka i gładziutka jak u niemowlaka :grin: .
I takie króciutkie pytanko, czym smarować głowę? (mam niewielkie zmiany, w miejscach wiadomych: za uszami, a używam tylko brązowego szamponu polytar i płyn daivonex).
Wiem, że jest na forum mnóstwo podpowiedzi, ale ja lubię czytać od Was :tuli: wpisy, skierowane do mnie :brawo: .
pozdrawiam
romano

romcyś 
Romano

Wysłany: Wto Wrz 13, 2011 8:08 pm   

Witam
mam kilka pytań, na które proszę o wyczerpujące odpowiedzi i rady:
1. Czy dovonex crem można stosować na skórę głowy? (jeżeli nie , to dlaczego?)
2. Czy smarując się kremem dovonex, można się opalać lub naświetlać?
3. Jak długo można stosować krem dovonex?
4. I Chyba już wszystko
pozdrawiam :*
romano

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Wto Wrz 13, 2011 9:49 pm   

Nie wiem czy moje wieści będą satysfakcjonujące i wyczerpujące ale luknij na to http://www.netdoctor.co.u.../100000846.html i tam znajdziesz odpowiedzi. Tłumaczenie:
"Jak to działa?

Krem Dovonex i maści zawierają zarówno aktywnego kalcypotriol składnik, który jest lekiem, który jest pochodną witaminy D. Po nałożeniu na skórę działa poprzez zmniejszenie produkcji komórek skóry.

W łuszczycy, skalowanie i zgrubienia skóry i pojawienie się podniósł tablice są wynikiem nadmiernej produkcji komórek skóry. Kalcypotriol zmniejsza nadmierną produkcję komórek skóry i sprzyja normalnego wzrostu komórek skóry. To pomaga spłaszczyć i wyczyścić tablice łuszczycy.

Stosując ten lek poprawi skóra stopniowo w czasie, przy maksymalnej poprawy trwa do 12 tygodni leczenia.
Co to służy?
Łuszczyca Plaque (łuszczycy) .
Uwaga!
Nie należy stosować tego leku w twarz.
Lek jest przeznaczony do użytku zewnętrznego na tym terenie (y) skórze.
Myj ręce po stosowaniu tego leku, chyba, że ​​twoje ręce są leczonego obszaru.
Maksymalna zalecana dawka leku zależy od wieku i zamieszczonego w ulotce informacyjnej dołączonej do leku. Nie należy przekraczać zalecanej dawki przez lekarza. Nadmierne powszechne stosowanie może prowadzić do wzrostu stężenia wapnia w organizmie.
Zaleca się, aby uniknąć lub przynajmniej ograniczyć ekspozycję na światło słoneczne i lampy opalające podczas stosowania leku, gdyż może to uczynić skórę bardziej wrażliwe na światło UV.
Należy zachować ostrożność w
Ogólny pęcherzykowego lub erytrodermii formy złuszczające łuszczycy.
Nie może być stosowany w
Dzieci poniżej szóstego roku życia.
Ludzie z zaburzeniami metabolizmu wapnia w organizmie.
Ciężkiej choroby wątroby.
Ciężką chorobą nerek.
Dovonex nie może być stosowany na twarz.

Ten lek nie powinien być stosowany, jeśli pacjent jest uczulony na jeden lub którykolwiek z jego składników. Należy poinformować lekarza lub farmaceutę, jeśli wcześniej doświadczył takiej alergii. Jeśli czujesz, że wystąpiła reakcja alergiczna, należy przerwać stosowanie leku i poinformować lekarza lub farmaceutą.
Ciąża i karmienie piersią

Niektóre leki nie należy stosować w okresie ciąży i karmienia piersią. Jednak inne leki mogą być bezpiecznie stosowany w ciąży lub karmiących piersią zapewniając korzyści dla matki przewyższają ryzyko dla płodu. Zawsze poinformować lekarza, jeśli jesteś w ciąży lub planuje ciążę, przed zastosowaniem każdego leku.
Bezpieczeństwa tego leku w okresie ciąży nie zostało ustalone. To nie jest zalecany do stosowania w ciąży, chyba że uznane za niezbędne przez lekarza. Zasięgnąć porady lekarza.
Nie wiadomo, czy lek przenika do mleka matki. Nie zaleca się stosowania podczas karmienia piersią, chyba że za niezbędne przez lekarza. Zasięgnąć porady lekarza. Jeśli lekarz mówi, że możesz stosować leku podczas karmienia piersią nie należy stosować go do obszaru piersi.
Skutki uboczne

Leków oraz ich możliwe skutki uboczne mogą mieć wpływ na poszczególnych ludzi na różne sposoby. Oto niektóre z objawów niepożądanych, które znane jest działanie tego leku. Tylko dlatego, że skutkiem ubocznym jest powiedziane, to nie znaczy, że wszyscy ludzie zastosowaniem leku doświadczysz lub jakikolwiek efekt uboczny.
Bardzo często (u więcej niż 1 na 10 osób)
Podrażnienia skóry w obszarze stosowania.
Często (u 1 na 10 i 1 na 100 osób)
Wysypka.
Uczucie pieczenia lub kłucia.
Swędzenie.
Suchość skóry.
Zaczerwienienie skóry.
Zapalenie skóry (kontaktowe zapalenie skóry).
Niezbyt często (u 1 na 100 i 1 na 1000 osób)
Pogłębienie się choroby.
Egzemy.
Bardzo rzadko (u mniej niż 1 na 10000 osób)
Reakcje alergiczne.
Zwiększony poziom wapnia we krwi lub moczu (zwłaszcza jeśli zalecana dawka została przekroczona).
Częstość nieznana
Nieprawidłowe reakcje skóry na światło, zwykle wysypka (światło).
Tymczasowe zmiany w pigmentacji skóry.
Uli.
Obrzęk twarzy.

Działania niepożądane wymienione powyżej mogą nie zawierać wszystkich zgłaszanych działań niepożądanych leku przez producenta. Więcej informacji na temat innych możliwych zagrożeń związanych z tego leku, proszę przeczytaj informacje z medycyny lub skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Jak można tego leku wpływać na inne leki?

Lek ten nie jest znany wpływ na inne leki. Jednakże, jak w przypadku wszystkich leków, ważne jest, aby poinformować lekarza lub farmaceutę, co leki są już używane, w tym dostępnych bez recepty i lekach ziołowych, przed rozpoczęciem stosowania tego leku. Podobnie, skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą przed zastosowaniem jakichkolwiek nowych leków podczas korzystania z tego jeden, aby zapewnić, że połączenie jest bezpieczne.

Producent leku nie studiował jego stosowanie z innymi lekami stosuje się do tego samego obszaru skóry w tym samym czasie. Jednakże, jeśli są inne leki lub substancje nawilżające na tym samym obszarze skóry, najlepiej jest pozostawić kilka minut pomiędzy zastosowaniem każdego produktu, aby umożliwić im czasu, aby być wchłonięte i ich unikać mieszania na skórze.
Inne leki zawierające tę samą substancję czynną Rozwiązanie głowy Dovonex

Maść Kalcypotriol i rozwiązanie głowy są również dostępne bez nazwy marki, czyli jak generycznych leków"

AD1 można, chociaż z tego co mi wiadomo: w kremie w porównaniu z taką samą ilością płynu, jest mniejsza zawartość calcipotriolu czyli krem jest słabszy,
AD2.ograniczyć, bo stosowanie, uwrażliwia skórę na promienie słoneczne i lampy.
AD3. z tego co wyczytałam... do 12 tyg. Chociaż spotkałam się też... od 4-6 tyg.

szater 

Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 2:18 pm   

Krem Dovonex stosowałam na ciało przez okres wakacji,w tym czasie opalalam sie i zadnych przebarwien na skorze nie mialam(dlonie,nogi)
Tubke kremu przekazałam dziewczynie ktora stosuje ja na skore głowy z dobrym skutkiem.
Dovonex w zaleznosci od szybkosci oddzialywania na skore a takze od wielokrotnosci nakładania na skore(1 czy 2X dziennie)stosowac mozna do 3miesiecy

romcyś 
Romano

Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 10:10 pm   

Witam
Kochane jesteście :* :tuli: ,dziękuję Heniu i Krysiu za profesjonalne odpowiedzi. Szaterku jeszcze raz dzięki za kremik i sądzę po tym co jest już, że na bal naturystów muszę już kupować bilet.
:* dla Was
Romano
p.s. ok. 22 września zamieszczę fotki.

szater 

Wysłany: Czw Wrz 15, 2011 8:41 am   

Dovonex nie jest dostepny w polskich aptekach,nigdy wczesniej nie miałam z nim do czynienia.Jest z tej samej grupy-analogów wit D3 co polski DAIVONEX jednak z cała stanowczoscią stwierdzam iż działanie DOVONEXU jest(przynajmniej w znanych mi przypadkach) szybsze i zdecydowanie lepsze niż DAIVONEXU.O płynie na głowe może dokładnie powiedziec puma bo ona(jedyna ze znanych mi osób) go stosowała.Duzo wieksze tubki daja jeszcze ten komfort spokoju psychicznego-nie zabraknie podczas stosowania.Ciesze sie Romcys ze i tobie udało sie uzyskac poprawe.pozdrawiam

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Czw Wrz 15, 2011 7:36 pm   

Romano to ważne :
Cytat:
Dawkowanie
Zewnętrznie. Maść i krem. Dorośli: niewielką ilość preparatu nakładać na miejsca na skórze chorobowo zmienione. Na początku terapii - 2 razy na dobę, później, zależnie od stanu klinicznego, można zmniejszyć liczbę aplikacji do jednej na dobę. Maksymalna dawka tygodniowa u dorosłych wynosi 100 g preparatu. Dzieci (tylko maść): dzieci powyżej 12 lat: niewielką ilość preparatu nakładać na miejsca na skórze chorobowo zmienione 2 razy na dobę; maksymalna dawka tygodniowa wynosi 75 g. Dzieci 6-12 lat: niewielką ilość preparatu nakładać na miejsca na skórze chorobowo zmienione 2 razy na dobę; maksymalna dawka tygodniowa wynosi 50 g. Płyn. Dorośli: niewielką ilością płynu smarować zmienioną chorobowo powierzchnię owłosionej skóry głowy 2 razy na dobę, rano i wieczorem. Maksymalna dawka tygodniowa wynosi 60 g preparatu.
W przypadku jednoczesnego stosowania kremu, maści lub płynu, dawka całkowita kalcypotriolu nie powinna przekroczyć 5 mg na tydzień, co odpowiada 100 g preparatu w postaci maści lub kremu na tydzień

http://www.kfd.pl/daivonex-129440.html

PS.Powtarzam z uporem maniaka: Dovonex i Daivonex to ten sam lek, produkowany według jednej receptury-Leo Pharmaceutical Products Ltd. A/S.
Cytat:
Kalcypotriol ( INN ) lub calcipotriene ( USAN ) jest syntetyczną pochodną kalcytriolu lub witaminy D . Stosowany jest w leczeniu łuszczycy , sprzedawane pod nazwą handlową Dovonex lub Daivonex.....

http://en.wikipedia.org/wiki/Calcipotriol

Polskim odpowiednikiem/zamiennikiem leku z tej grupy, jest Sorel plus.

szater 

Wysłany: Pią Wrz 16, 2011 9:13 am   

....w upór nikt tu nie watpi...jednak pragne zauwazyc ze nie dyskutujemy tu o TEORII tylko o praktycznym zastosowaniu KONKRETNEGO LEKU .Posiadam wieloletnie doswiadczenie w stosowaniu DAIVONEXU tego lata mialam mozliwosc zastosowania DOVONEXU-szybkosc reakcji na skore,nie pozostawianie plam po fototerapii jaka zaobserwowałam jest bezapelacyjnie lepsza.Diabeł tkwi w szczegółach...baza ta sama....ale dodatki tajemne....

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pią Wrz 16, 2011 11:25 am   

:mrgreen: fakt, w pryncypiach uparta jestem jak muł, i jeżeli tylko jakakolwiek wiedza na ich temat jest mi znana, wiercę do bólu. Nie ma prawa spod moich paluchów wyjść wieść niesprawdzona i tego też wymagam od wpisów innych forumowiczów, szczególnie jeżeli wieści te dotyczą leków.

Co do tak tu wypunktowanej przez Ciebie TEORII, to jakby zdziwiona jestem. Znaczy twierdzisz, że jeżeli w twoim przypadku zadziało się tak i tak, to reszta chorych, ma mieć tak samo? Jeżeli u Ciebie lepiej działa Dovonex, nie Daivonex, to znaczy, że to kanon i jedynie słuszna droga postępowania?

Dla mnie w wypadku zapytań Romano ważniejsze są wieści, że: jak maści z vit. D3, to uważać bardzo bardzo proszę na słoneczko; jeżeli zabierasz się za leczenie tymi specyfikami, skontaktuj się ze swoim lekarzem i pogadaj o swojej gospodarce wapniem- bo jeżeli masz choćby cień podejrzenia o osteoporozę, to terapia nimi jest w twoim przypadku zabroniona. To też teoria, nie sprawdzona na własnej skórze, ale za jej słuszność, ręczę i jestem w stanie ją udowodnić.

W Twoim odbiorze, to szczegóły, w moim, podstawa świadomego leczenia się :hmm: Pozdrawiam :*

romcyś 
Romano

Wysłany: Pią Wrz 16, 2011 8:26 pm   

Witam
Hej, hej, hej słoneczka moje :zly: Jak będziecie tutaj dalej udowadniały swoje racje :hmm: to zacznę pić, brać sterydy i nie pokażę więcej swoich zdjęć :twisted:
I Krysia i Henia pomogłyscie mi po 50% za co duże :* i ogromne :brawo: , ja Wam po prostu wierzę i już.
I nie ważne co w niej jest, ważne że działa :smile: .
I bez kłótni proszę :zly:
pozdrawiam
Romano

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pią Wrz 16, 2011 10:28 pm   

Hii hii Romano dla Twoich zdjęć tu, to mogę nawet przyznać, że..... :mrgreen:

Proszę o nie przyjmowanie tej wymiany wieści tu, jako kłótni. Myślę, że dzięki toczącej się tu wymianie myśli, na temat tego interesującego Cię mazidła, wszystkie dostępne, i najważniejsze informacje na jego temat, zostały tu przekazane. Czyli przy jednym ogniu upichciliśmy dwie pieczenie.
Wymiana poglądów czasami bywa emocjonalna, ja wole taką niż suche fakty. Zawsze, to człowiek czuje, że po drugiej stronie monitorka siedzi też człowiek a nie robot.

Czekam na tego 22, jak nie wiem co :*

kacper 007 

Wysłany: Sob Wrz 17, 2011 5:34 pm   

ty to kobieto rzadzic lubisz i zawsze musi byc jak ty chcesz przez to czasami nawet nie chce mi sie czytac co wypisujesz normalnie

romcyś 
Romano

Wysłany: Sob Wrz 17, 2011 6:24 pm   

Witam
O :wow: bardzo mi miło powitać w tym małym zakamarku z całego forum kolegę kacpra 007 :brawo: .
Powiem szczerze :hmm: jak mam kiepski dzień, to czytam kolegi posty, i widzę prostotę tego co mnie otacza. Jestem pod wielkim wrażeniem tokiem myślenia i wyrażania opinii przez kolegę :brawo: . Ja też mam coś za uszami, ale dzięki forumowiczom (bez względu na to czy się ktoś wymondża i stawia na swoim), jestem pewny że się tego pozbędę.
pozdrawiam
Romano

romcyś 
Romano

Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 10:20 pm   

Witam
Oto dalszy ciąg mojej (prawie wygranej) walki z PANIĄ Ł.
Od 17.08 do 24.08 nic nie smarowałem :cry: (podobno miałem doła - tak twierdzą), ale za to od 25 sierpnia (kiedy otrzymałem od szater :tuli: ) crem dovonex - codziennie rano smarowanko, po powrocie z pracy (ok.15.3o) dosmarowanie, wieczorem prysznic, następnie maść natłuszczająca Eldena i rano powtórka i tak do dzisiaj.
Od 14 września smaruję również tym cremem głowę (co trzeci dzień myję) - powiem że, kilka dni, a myślę o zrobieniu się na Kojaka.
Jakie efekty smarowania- wg. mnie pozytywne, a wg. Was?
pozdrawiam
Romano

IMG_0935.jpg
lewa noga
Plik ściągnięto 740 raz(y) 47.56 KB

IMG_0934.jpg
prawa ręka
Plik ściągnięto 730 raz(y) 53.24 KB

IMG_0932.jpg
lewa ręka
Plik ściągnięto 707 raz(y) 54.73 KB

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pią Wrz 23, 2011 12:19 am   

Powiem tak, ja nigdy nie leczyłam się tym Dovonexem, i może tak to leczenie ma wyglądać :hmm: Ale ja tam wolę te fotki po cygnolinie, co to były z.... 7.08.
Teraz, to jakieś czerwone, zaognione, ale jak wspomniałam... może tak ma być, w sensie tak przebiega leczenie tym specyfikiem :hmm: Mam nadzieję, że przed zastosowaniem tego mazidła, dostałeś instrukcję od ofiarodawczyni-przed nałożeniem maści z kalcypotriolem, dobrze jest skórę zabezpieczyć cieniutka warstwą kremu czy też balsamu. Przynajmniej ja takie instrukcje dostałam, jak zasięgałam jęz. na temat tej metody leczenia. Co prawda gadka była o Sorelu ale mechanizm działania, w obu, tożsamy. Powodzenia :*

Odpowiedz do tematu