Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Ropa naftowa a łuszczyca...
Autor Wiadomość
GwiazdaDisco 
Nierealna...

Wysłany: Wto Paź 18, 2011 11:22 pm   Ropa naftowa a łuszczyca...

Heja wszystkim, po raz któryś :P
Chciałabym się was poradzić w pewnej sprawie... Jako, że niektórzy z was są zapewne bardziej doświadczeni w leczeniu łuszczycy :)
Moja ciotka mi ostatnio powiedziała, że oglądała taki program w którym leczono zmiany skórne ropą naftową. Gdzieś tam w Arabii otworzono specjalne SPA, w którym kąpią się tą ropą naftową zmieszaną z wodą. I to łagodzi zmiany skórne...
Moje pytanie brzmi, po prostu co o tym sądzicie jeśli chodzi o łuszczycowe zmiant? Czy można spróbować, czy raczej nie ryzykować? :)

Pozdrawiam :D

Pawel 
Administrator

Wysłany: Wto Paź 18, 2011 11:31 pm   

Potem Ci poszukam jakiś badań na ten temat ale jak zobaczyłem tytuł tego wątku to pierwsza myśl była o jakimś światowym spisku związanym z ropą i łuszczycą.

GwiazdaDisco 
Nierealna...

Wysłany: Wto Paź 18, 2011 11:33 pm   

Jakim spisku? Znaczy, czy jest ogólnie jakiś spisek, czy Ty sobie teraz go wymyśliłeś? :P

Pawel 
Administrator

Wysłany: Wto Paź 18, 2011 11:38 pm   

To już takie skrzywienie, za dużo sie naczytałem o Libii, Iraku itp teraz gospodarka światowa jest oparta właśnie o ropę i jest mnóstwo teorii spiskowych na temat tego, że te wojny i konflikty w tych krajach są wojnami o ropę a nie w intencji obrony ludności cywilnej bo w krajach gdzie ropy nie ma a cierpią miliony ludzi USA i NATO się nie angażuje, ale proszę nie rozwijajmy tego tutaj na tym forum. Koniec offtopa :)

tygryska 
tygryska

Wysłany: Wto Paź 18, 2011 11:41 pm   

PiS chce kąpać ludzi w ropie naftowej

- Prezydent Lech Kaczyński ma świetne kontakty z Azerbejdżanem. Postanowiłem wziąć z niego przykład i nawiązać współpracę na poziomie lokalnym. Chcę, by w Otwocku powstało sanatorium, w którym leczy się ropą naftową - zapowiedział we wtorek wojewoda Jacek Sasin (PiS), który kandyduje stąd na senatora

Na konferencję prasową zorganizowaną w urzędzie wojewódzkim zjechali ambasador Azerbejdżanu Vilayat M. Guliyev i prezydent Otwocka Zbigniew Szczepaniak (bezpartyjny). - Nasze miasto ma ogromne tradycje sanatoryjne i jest blisko Warszawy. Takie sanatorium przyciągnęłoby do nas tłumy - cieszył się.

Wojewodzie nie podlegają mazowieckie uzdrowiska. Dlaczego zaangażował się w to przedsięwzięcie? Mamy kampanię wyborczą, a Jacek Sasin kandyduje do Senatu z listy PiS w okręgu podwarszawskim. Zapewnia jednak, że pomysł leczenia w Otwocku ropą naftową nie ma nic wspólnego z wyborami. - To zbieg okoliczności. Skojarzyłem po prostu obie strony: władze miasta i przedstawicieli Azerbejdżanu. Już dziś obiecuję rządową pomoc dla tej inwestycji - deklaruje wojewoda.

To ma być pierwsze w Polsce takie sanatorium. Tę niekonwencjonalną metodę leczenia stosuje uzdrowisko w Naftalanie w Azerbejdżanie. Tam pod ziemią znajdują się złoża leczniczej ropy naftowej. Po wydobyciu wykorzystywana jest do kuracji.

Leczenie to głównie kąpiele. Najpierw wannę wypełnia się po brzegi ciepłą ropą naftową. Potem chory nago zanurza się w niej po szyję. W zależności od diagnozy lekarza kąpiel trwa od kilku do dziesięciu minut. Po wyjściu z wanny ropę zeskrobuje się z ciała tępymi nożami, potem resztę wyciera papierem. Zabieg powtarzany jest co kilka dni. Przeciętne leczenie to kilkanaście kąpieli. Uzupełnieniem kuracji są też specyfiki przygotowywane z ropy destylowanej: napoje i kremy do wcierania w skórę.

- To taka nowinka zdrowotna. Ropą będziemy leczyć wszelkie choroby cywilizacyjne: reumatyzm, choroby skóry i nerwice - zapewniał wojewoda Sasin.

- Skąd w Otwocku weźmiecie ropę naftową? - pytamy.

- Specjalnie dla polskich kuracjuszy sprowadzimy ją z Azerbejdżanu. Rurociągu raczej nie zbudujemy, ale możemy transportować koleją w specjalnych cysternach - odpowiada.

Nie wiadomo jednak, czy sprowadzanie ropy z Azerbejdżanu będzie się opłacać. - Ropy nie potrzeba dużo. Jedną można używać wiele razy - uspokajał ambasador Guliyev.

Lecznicze właściwości azerskiej nafty sprawdził już na własnej skórze doradca wojewody ds. komunikacji społecznej Janusz Paczkowski i rehabilitant Adam Oskędra z Instytutu Psychiatrii i Neurologii. - Kąpiele w ropie uleczyły moje dolegliwości. Dla zdrowia ropę wcierałem też w twarz i włosy. Każda kąpiel dodawała mi energii - zachwala Janusz Paczkowski.

- W sumie leczenie naftą jest jeszcze niezbadane. Ale ja się kąpałem, to było bardzo przyjemne. I trochę mi pomogło - zwierza się Adam Oskędra.

Nie wiadomo jednak, kiedy i gdzie dokładnie takie sanatorium powstanie oraz ile będzie kosztować. - Za wcześnie na konkrety - ucina Sasin.

- No, niestety, na razie jeszcze nic nie wiem. Ale jeśli ktoś zgłosi się do mnie, by inwestować w Otwocku, to ja jestem "za" - obiecuje prezydent Otwocka. Jeszcze tej jesieni do Polski mają przyjechać mer Naftalanu i główny lekarz sanatorium. - Może wtedy coś ustalimy - zdradza Szczepaniak.

Na metodzie leczenia ropą suchej nitki nie zostawia prof. Sławomir Majewski, dyrektor Instytutu Dermatologii i Wenerologii Akademii Medycznej w Warszawie: - Ja bardzo przepraszam, ale to jest średniowiecze. Nie znam takiej metody leczenia. Zajmuję się prawdziwą medycyną. A ropa naftowa jest bardzo szkodliwa dla osób chorych na raka.

http://warszawa.gazeta.pl...67,4563401.html

wytluszczenie fragmentu moje ;)

dosia20011 
DOSIA20011

Wysłany: Sro Paź 19, 2011 9:24 am   

kiedyś tam na początku choroby pamiętam że babcia smarowała mnie nafta ,śmierdziało fu... ale jeżeli te kąpiele w ropie tak leczą to jak się do tego ma fragment artykułu cytuje co dotyczy człowieka:

Składniki ropy przenikają także do komórek organizmu ludzkiego poprzez błony komórkowe. Część ropy naftowej gromadzi się w tkance tłuszczowej. Następuje uszkodzenie organów wewnętrznych, co objawia się stanami zapalnymi, wysiękami surowiczymi, krwawymi wybroczynami i zwyrodnieniami. Spożywanie zanieczyszczonej wody i żywności prowadzi do zaburzeń hormonalnych i procesów krwiotwórczych. Dochodzi do zwłóknienia i stłuszczenia szpiku kostnego oraz do osłabienia ruchów mięśniowych. U zatrutych osób występują objawy niespecyficzne: bóle głowy, rozwolnienie, białkomocz, kaszel, szum w uszach, pobudliwość nerwowa, bezsenność, obrzęk płuc. Kąpiele w wodzie zanieczyszczonej ropą naftowej wywołują na skórze wyprysk kontaktowy. :shock:

http://www.mojeopinie.pl/...ie,3,1256336415

tu jest ciekawy wątek o parafinie:
http://kobieta.info.pl/fo...atid=32&id=1428
Ostatnio zmieniony przez dosia20011 Sro Paź 19, 2011 9:36 am, w całości zmieniany 1 raz  

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Czw Paź 20, 2011 12:48 am   

Kiedyś na ropę, to się opalałam, słonko brało jak nie wiem co :mrgreen:
A wracając do tematu: to ciekawam składu tej leczniczej ropy, co w niej takiego innego jest? Może toto działa, na zasadzie Mumio? :hmm:

szater 

Wysłany: Czw Paź 20, 2011 8:38 am   

...bardziej na zasadzie :" co nas nie zabije to nas wzmocni" :razz:

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Czw Paź 20, 2011 4:57 pm   

Bardzo możliwe, że masz rację :mrgreen:
Dlatego dla pewnego osadu potrzebuję, chociaż troszkę, bliższych informacji o składzie tej cudownej ropy.
Moje myśli w stronę mumio pobiegły, bo proces powstawania obu cudności, bardzo podobny, jeżeli nie jednaki. Podrążę temat, w wolnych chwilkach :hmm:

dosia20011 
DOSIA20011

Wysłany: Czw Paź 20, 2011 5:54 pm   

dalej nie jestem przekonana co do takich kąpieli ale ponoć kąpią w nieprzetworzonej ropie albo oczyszczonej

http://www.rynekzdrowia.p...ej,7408,12.html

http://drugieja.pl/intere...-3-zdjecia.html

szater 

Wysłany: Czw Paź 20, 2011 6:31 pm   

tyle mi sie udało znalesc:

Właściwości ropy naftowej[edytuj]

Surowa ropa naftowa wydobywana ze złoża jest cieczą barwy zwykle ciemnobrunatnej o ostrym zapachu, nierozpuszczalną w wodzie. Ropa naftowa ma gęstość większą od 0,79 g/cm3, zwykle mniejszą od gęstości wody. Jest ona cieczą palną.

W zależności od pochodzenia jej barwa i inne własności mogą się zmieniać. Rozróżnia się cztery klasy ropy – A, B, C i D o różnych własnościach
Skład chemiczny ropy[edytuj]

Podstawowy skład chemiczny ropy naftowej to:
80-88% węgla, 11-14,5% wodoru, 0,01-6% siarki (rzadko do 8%), 0,005-0,7% tlenu (rzadko do 1,2%), 0,001-1,8% azotu. Oprócz tych pierwiastków w ropie naftowej można znaleźć około 50 pierwiastków chemicznych, w tym: wanad, nikiel, chlor.
Właściwości fizyczne ropy[edytuj]

Średnia masa molekularna wynosi 220—300 g/mol (rzadko 450—470). Gęstość 0,65-1,05 (zwykle 0,82-0,95) g/cm³; przenikalność dielektryczna 2,0-2,5; przewodnictwo elektryczne właściwe od 2•10-10 do 3•10-19 om-1•cm-1.
Podział ropy[edytuj]
ze względu na ciężar właściwy:
lekka (poniżej 878 kg/m³)
średnia (od 878 do 884)
ciężka (powyżej 884)
ze względu na skład chemiczny ropy:
parafinowa
naftenowa
parafinowo-naftenowa
aromatyczna
parafinowo-naftenowo-aromatyczna
parafinowo-aromatyczna
ze względu na zawartość siarki w ropie:
niskosiarkowa (poniżej 0,5%)
siarkowa (powyżej 0,5%)
ze względu na zawartość żywic w ropie:
małożywiczna (poniżej 17%)
żywiczna (od 18 do 35%)
wysokożywiczna (powyżej 35%)
ze względu na zawartość parafiny w ropie:
niskoparafinowa (bezparafinowa) (temperatura krzepnięcia poniżej −16 °C)
parafinowa (temperatura krzepnięcia od −15˚C do +20 °C)
wysokoparafinowa (temperatura krzepnięcia powyżej +20 °C)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ropa_naftowa

Ropa naftowa (olej skalny, czarne złoto) – ciekła kopalina, złożona z mieszaniny naturalnych węglowodorów gazowych, ciekłych i stałych (bituminów), z niewielkimi domieszkami azotu, tlenu, siarki i zanieczyszczeń. Ma podstawowe znaczenie dla gospodarki światowej jako surowiec przemysłu chemicznego, a przede wszystkim jako jeden z najważniejszych surowców energetycznych.

mnie sie jednak wydaje ze tu bardziej o NAFTE a nie o ROPE chodzi

znam i piłam takie cosik:
http://www.doz.pl/leki/p5668-Petroleum_D5

jak znajde taka insza ulotke to jak sie uda ja zeskanowac(synciu musi) to wstawie. :mrgreen:

Co do tych kapieli w ropie...to ruskie wszystko wytrzymaja...bo to silny narod :lol: ja jakos niekoniecznie bym poddała sie probie...chyba :hmm: ....że gromadnie....to mozna pomyslec :mrgreen:

dosia20011 
DOSIA20011

Wysłany: Czw Paź 20, 2011 7:30 pm   

po takich kąpielach jest jeszcze jedna rzecz zastanawiajaca ZAPACH przecie to śmierdzi przeokropnie i nawet po wypraniu też wali ble.... :roll:

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Czw Paź 20, 2011 7:35 pm   

to już wiem - tłumaczenie http://translate.google.p...%26prmd%3Dimvns

Odpowiedz do tematu